Pružite vašim kućnim ljubimcima podršku i osjećaj sigurnosti tokom grmljavine uz ove savjete - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Pružite vašim kućnim ljubimcima podršku i osjećaj sigurnosti tokom grmljavine uz ove savjete

Tekst:

Emina Smaka

ZDRAVLJE I NJEGA
11.11.2021.

Prethodnih sedmica svjedočili smo obilnim kišama koje su pratile i jake grmljavine, mnogima je trebala podrška, a tako i vašim kućnim ljubimcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bučne grmljavine su ponekad strašne pojave i za ljude, a posebno za vaše pse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš poput zvukova vatrometa, grmljavine kod psa izazivaju zbunjenost i stres koja ih može dovesti do neželjenih i nepažljivih radnji.

Posebno je stresan prvi susret psa sa olujom i grmljavinom s obzirom da mu je to totalna nepoznanica.

Foto: Pexels.com

Simptomi koji ukazuju da se vaš pas plaši grmljavine

Stručnjaci smatraju da ovakav strah može biti i genetski naslijeđen kod vašeg psa, a kod nekih pasmina se posebno ističe.

Ukoliko vaš pas za vrijeme grmljavine i oluje cvili, trese se, obavlja nuždu u kući, bježi na neko sigurnije mjesto, to su jasni znaci da mu zvukovi oluje izazivaju strah.

Foto: Pexels.com

Kako smiriti psa tokom grmljavine

Najbitnije je da vi ostanete mirni i ne pokazujete znakove stresa i straha pred vašim psom, ukoliko on osjeti vaš strah, znat će da nešto nije u redu, te se samo više preplašiti.

Nemojte kažnjavati vašeg psa jer pokazuje simptome straha od grmljavine, budite tu za njeg.

Foto: Pexels.com

Razgovarajte s njim mirno, zgodno je pripaziti da mu ne pridajete ni mnogo pažnje i maženje, jer će to za njeg biti znak da je njegovo ponašanje ok, te da je opravdano uplašen.

Puštajte svom psu muziku, baš kao što pomaže vama da se smirite, tako će i njemu. Na YouTube-u ćete pronaći muziku popraćenu opuštajućim zvukovima kreiranu za pse.

Za vrijeme grmljavine koristite riječi koje koristite za svog psa kada uradi nešto dobro poput "super", "odlično", "dobar pas" kako bi promijenio percepciju grmljavine  iz nečeg lošeg u dobru stvar.

* * * 
Naslovna fotografija: Pexels.com
Tekst: Emina Smaka 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno