Imali ste jako stresan dan? Evo kako se opustiti kroz samo 3 koraka. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Imali ste jako stresan dan? Evo kako se opustiti kroz samo 3 koraka.

Tekst:

Emina Smaka

ZDRAVLJE I NJEGA
30.11.2022.

Poslovne obaveze dodijeljene u zadnji čas, čekanje u redu za plaćanje računa, gužva u saobraćaju… Od samo ove 3 stvari već osjetimo nervozu u tijelu, jer svi dobro znamo koliki stres prouzrokuje ovakav dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ako ovakav dan završavate tako što ćete ranije leći u krevet i pokušati 'prespavati' stres i nervozu, znate da to obično ne završava pozitivno. Na ovaj način nervoza i stres se nakupljaju u vama, te na kraju mogu prouzrokovati anksioznost, dodatni stres ili umor, bez obzira na to koliko sati sna ste imali. Vaš um, a i tijelo će zahtijevati da se oslobodite nervoze na neki način. 

 

Foto: Pexels.com 

Trikovi za oslobađanje od stresa 


Ne radite ništa

Kada kažemo ništa onda stvarno i mislimo ništa. Ostavite telefon, zatvorite prostoriju, budite sami, samo se upustite i ne radite ništa. Svaki dan odvojite 10 minuta za ovu vježbicu i budite 'ok' s tim da ne radite ništa, bez pritiska, taj osjećaj mira će se proširiti i na ostatak vašeg dana.

 

Foto: Pexels.com
 

Zapišite svoje misli

Ne želite da svoju nervozu prenosite na partnera ili porodicu, odlična solucija za to je dnevnik. Ne onaj koji počinje sa – Dragi moj dnevniče (ni protiv tog nemamo ništa), nego onaj koji će saslušati sve vaše nervoze, strahove i brige. Pozitivna strana je i to što nakon što zapišete te misli, na papiru će vam izgledati mnogo jasnije. 

 

Foto: Pexels.com


Kupka ili dugo tuširanje

Neke osobe dan vole završiti uz kupku čitajući knjigu ili gledajući omiljenu seriju, za druge zadovoljstvo predstavljaju duuuga tuširanja. Neki vole toplu, neki hladnu vodu, šta god da vam je draže odvojite vrijeme za to. Karaoke pod tušem ili komedija s kupkom će vam sigurno povećati nivo serotonina. 

 

Foto: Pexels.com

* * * 
Naslovna fotografija: Pexels.com

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno