TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 7.10.2014.

Iako  se na prvi pogled mnogima čini da se cijela filozofija pripreme čaja krije u polijevanju osušenih dijelova biljke proključalom vodom, čaj je puno više od toga.

A ako želite savršen pripremljen čaj, pun okusa i mirisa, molimo slijedite ova četiri koraka.

#Čaj je topao i aromatiziran spoj vode i osušenih biljaka, zato je najbolje prilikom pravljenja čaja najbolje koristiti prirodnu izvorsku vodu.

#Uvijek je bolje kupovati čaj u velikim pakiranjima, koji nije industrijski podijeljen u mini vrećice. Na taj način možete kontrolirati količinu čaja koju stavljate u čaše, kao i njegovu kvalitetu.

01

# Svaki čaj, baš kao i ostala pića, ali i hrana na određenoj temperaturu postiže savršenu harmoniju okusa. Zeleni čaj zahtjeva manje temperature, oko 160 Celzij stupnjeva, dok crni zahtjeva temperaturu od 190 do 200 Celzij stupnjeva, kao i biljni i bijeli čajevi. Kineske trave već mogu varirati. Zato, uvijek provjerite koja je temperatura vode idealna za vaš čaj, kako okus ne bi bio preslab ili prejak.

# Svaki čaj također ima i određeno vrijeme za infuziju ili laički rečeno, vrijeme unutar kojeg trebate držati vrećicu sa čajem unutar vaše omiljene čašice za čaj. Ponekada je riječ o minuti, ponekada o sedam, no uvijek na pakiranju provjerite da li čaj sadrži ove bitne detalje.

Foto: blogspot.com


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!