TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 10.10.2019.
Svako godišnje doba nosi određene mirise i okuse sa sobom, a jesenska trpeza gotovo je nezamisliva bez kremastog namaza koji donosi spoj omiljenog povrća i začina - ajvara.
Kada smo u nedoumici oko pripreme određenih domaćih jela, domaći chef kuhar Almir Mukača, osnivač brenda Fress ime je kojem se redovito javimo u potrazi za gastro savjetima.
Almir na kulinarskoj radionici
Almir je trenutno dio zanimljivog projekta u organizaciji nevladine organizacije Sara. Naime, pokrenuli su kulinarsku akademiju kroz koju je Almir mentor Srebreničankama te ih vodi kroz svijet kulinarstva. Tijekom njihovog druženja otkrio je i ovaj recept, zaljubio se u okus, a vjerujemo da ćete i vi.
Fotografija nastala tijekom trajanja kulinarske akademije sa Srebreničankama
Zimnica je bez domaćeg ajvara nezamisliva, a mi u nastavku donosimo detaljan recept te upute za pripremu.
Potrebni sastojci:
15 kg crvene paprike
5 kg patlidžana
700 ml maslinovog ulja
2 glavice bijelog luka
1 kašika soli
50 ml octa
50 g senfa
Priprema:
Paprike i patlidžan ispeći. Paprike oguliti, a patlidžan ostaviti preko noći kako bi iscurio višak vode. Samljeti paprike i patlidžan. Dodati ocat, sol i senf. Zagrijati ulje i pržiti povrće stalno mješajući. Nakon 2 sata ajvar je gotov i možete ga pakovati u sterilizirane tegle. Od ove količine, dobit ćete 15 kg ajvara, odnosno 40 tegli težine 340g.
Za pripremu ajvara je potrebno oko 8 sati radi i zahtijeva stalni nadzor, a pogotovo kada se lagano kuha.
Dobar tek i želimo ukusno druženje uz ajvar i vrući kruh!
TEKST: Adelisa Mašić
Sezona jesenjih dana ne može proći bez Pumpkin Spice Lattea: napitka koji je postao sinonim za cozy trenutke.
Spoj kafe, mlijeka i začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića donosi toplinu i miris jeseni u svaku šolju.
Upravo zato ga mnogi doživljavaju kao mali ritual: prvi gutljaj budi nostalgiju, a svaki naredni podsjeća zašto se jesen voli.
Pumpkin Spice Latte nije samo kafa, nego i ugođaj: savršen za druženja, šetnje gradom ili mirne trenutke kod kuće.
Za sve koji žele uživati u ovom napitku u Sarajevu, možete ga pronaći u Mrvici, Kawi, Brunchu Sarajevo i Napoli Coffee House, a ako volite eksperimente, lako ga možete napraviti i kod kuće.
Mini recept za Pumpkin Spice Latte kod kuće:
1 šolja mlijeka
1 espresso ili jaka crna kafa
½ kašičice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir)
1 kašičica pirea od bundeve (opcionalno)
malo šećera ili meda po ukusu
Zagrijte mlijeko i umutite ga dok ne postane pjenasto. Dodajte espresso, začine i pire od bundeve, pa sve promiješajte. Po želji ukrasite šlagom i pospite cimetom.
Bilo da ga pijete vani ili spremate sami, Pumpkin Spice Latte je mali podsjetnik da jesen može biti posebno lijepa.
Foto: @oliviatps
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!