TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 10.10.2019.
Svako godišnje doba nosi određene mirise i okuse sa sobom, a jesenska trpeza gotovo je nezamisliva bez kremastog namaza koji donosi spoj omiljenog povrća i začina - ajvara.
Kada smo u nedoumici oko pripreme određenih domaćih jela, domaći chef kuhar Almir Mukača, osnivač brenda Fress ime je kojem se redovito javimo u potrazi za gastro savjetima.

Almir na kulinarskoj radionici
Almir je trenutno dio zanimljivog projekta u organizaciji nevladine organizacije Sara. Naime, pokrenuli su kulinarsku akademiju kroz koju je Almir mentor Srebreničankama te ih vodi kroz svijet kulinarstva. Tijekom njihovog druženja otkrio je i ovaj recept, zaljubio se u okus, a vjerujemo da ćete i vi.

Fotografija nastala tijekom trajanja kulinarske akademije sa Srebreničankama
Zimnica je bez domaćeg ajvara nezamisliva, a mi u nastavku donosimo detaljan recept te upute za pripremu.
Potrebni sastojci:
15 kg crvene paprike
5 kg patlidžana
700 ml maslinovog ulja
2 glavice bijelog luka
1 kašika soli
50 ml octa
50 g senfa
Priprema:
Paprike i patlidžan ispeći. Paprike oguliti, a patlidžan ostaviti preko noći kako bi iscurio višak vode. Samljeti paprike i patlidžan. Dodati ocat, sol i senf. Zagrijati ulje i pržiti povrće stalno mješajući. Nakon 2 sata ajvar je gotov i možete ga pakovati u sterilizirane tegle. Od ove količine, dobit ćete 15 kg ajvara, odnosno 40 tegli težine 340g.
Za pripremu ajvara je potrebno oko 8 sati radi i zahtijeva stalni nadzor, a pogotovo kada se lagano kuha.

Dobar tek i želimo ukusno druženje uz ajvar i vrući kruh!
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!