TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 10.10.2019.
Svako godišnje doba nosi određene mirise i okuse sa sobom, a jesenska trpeza gotovo je nezamisliva bez kremastog namaza koji donosi spoj omiljenog povrća i začina - ajvara.
Kada smo u nedoumici oko pripreme određenih domaćih jela, domaći chef kuhar Almir Mukača, osnivač brenda Fress ime je kojem se redovito javimo u potrazi za gastro savjetima.
Almir na kulinarskoj radionici
Almir je trenutno dio zanimljivog projekta u organizaciji nevladine organizacije Sara. Naime, pokrenuli su kulinarsku akademiju kroz koju je Almir mentor Srebreničankama te ih vodi kroz svijet kulinarstva. Tijekom njihovog druženja otkrio je i ovaj recept, zaljubio se u okus, a vjerujemo da ćete i vi.
Fotografija nastala tijekom trajanja kulinarske akademije sa Srebreničankama
Zimnica je bez domaćeg ajvara nezamisliva, a mi u nastavku donosimo detaljan recept te upute za pripremu.
Potrebni sastojci:
15 kg crvene paprike
5 kg patlidžana
700 ml maslinovog ulja
2 glavice bijelog luka
1 kašika soli
50 ml octa
50 g senfa
Priprema:
Paprike i patlidžan ispeći. Paprike oguliti, a patlidžan ostaviti preko noći kako bi iscurio višak vode. Samljeti paprike i patlidžan. Dodati ocat, sol i senf. Zagrijati ulje i pržiti povrće stalno mješajući. Nakon 2 sata ajvar je gotov i možete ga pakovati u sterilizirane tegle. Od ove količine, dobit ćete 15 kg ajvara, odnosno 40 tegli težine 340g.
Za pripremu ajvara je potrebno oko 8 sati radi i zahtijeva stalni nadzor, a pogotovo kada se lagano kuha.
Dobar tek i želimo ukusno druženje uz ajvar i vrući kruh!
TEKST: Bonjour.ba
Koliko toga može stati u tri minute? Dovoljno da se zaboravi na stresan mail, da se napravi kratka pauza za sebe, ili da se pronađe mali trenutak uživanja usred svakodnevne gužve.
Upravo u tim kratkim ritualima krije se posebna snaga, u vremenu koje posvetimo sebi, bez obzira koliko ono kratko trajalo.
Za Eminu Tsiligkros, koju pratimo zbog kreativnog i autentičnog pristupa životu, tri minute su i dovoljno za savršen obrok. Fini-Mini nudle, bilo u praktičnim pakovanjima ili u zdjelicama, dokaz su da i mali trenuci mogu postati užitak.
Emina Tsiligkros sa Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba portala
Odmah na početku nam je otkrila svoj favorit: Fini-Mini nudle s piletinom, čiji slatko-slani Teriyaki Chicken okus odmah osvaja svaki zalogaj.
U razgovoru s nama priznaje: “Uvijek pojedem dvije vrećice, a možda i više… začine pola-pola da budu ni preljuti ni bez ukusa.”
Dok Emina miješa začine u svoj instant obrok, smijeh i spontanost ulaze u kadar, a priprema? Gotova za samo tri minute.
Klasična instant magija u vrećici
Fini-Mini nudle dolaze u single pakovanju 75 g sadržanom u 5 pack pakovanju od 375 g za više gušta u jednom potezu. Sve što vam treba, nudle i začini, dovoljno ih je preliti sa 300 mL kipuće vode, sačekati tri minute i imate spreman obrok.
Okusi? Tu je Kokošji, blagi i aromatični, Goveđi, savršen za dane kada vam se baš ne da kuhati i Povrtni za one koji vole laganiji obrok.
Rezultat je jednostavan, aromatičan obrok bez nereda i stresa.
Kao što Emina objašnjava, brzinska priprema ne znači kompromis: “Najviše vremena dnevno trošim na rad, crtanje i slikanje, pa kad imam tri minute, nudle su savršene.”
Čašice koje mijenjaju pravila igre
Ako tražite praktičniji oblik užitka, Fini-Mini nudle u čašici nude instant obrok bez dodatnog kuhanja. Samo otvorite poklopac do pola, dodajte začine i prelijte kipućom vodom do oznake. Nakon četiri minute, možete uživati u aromatičnom obroku.
Spicy Beef donosi pikantnu kombinaciju goveđeg mesa i začina, Teriyaki Chicken slatko-slanu harmoniju sočne piletine i umaka, dok Curry očarava aromatičnim bogatstvom začina.
Emina kroz igru komentira: “Ako bi bila nudla, bila bih haotična, sa puno čili – ali zabavna i zanimljiva.” I doista, ove čašice spajaju praktičnost i karakter, baš kao i ona.
Kada instant postane kulinarska avantura
Instant nudle ne moraju ostati samo klasičan snack, one mogu postati baza za kreativne mini kulinarske projekte. Zamislite hrskave salate s prženim nudlama, noodles a la wok s povrćem ili brzinski stir-fry za užurbane dane.
Sve što vam treba su Fini-Mini nudle, malo mašte i tri do četiri minute za pripremu. Kao što Emina napominje, najbitnija stvar je uživanje: “Jedina zavrzlama u glavi bit će s čime jesti kašikom, viljuškom ili štapićima.”
Vaš mini trenutak gušta
Tri minute, mali ritual, a velika doza ukusa i inspiracije. Fini-Mini nudle spajaju brzinu, jednostavnost i kreativnost u jednom obroku koji možete prilagoditi svom raspoloženju i fantaziji.
Ako želite vidjeti kako Emina Tsiligkros kombinuje okuse, miješa začine i uživa u svakom trenutku, ne propustite pogledati cijeli razgovor i kulinarsku avanturu na linku ispod.
U tri minute možete otkriti cijeli svijet malih užitaka i možda se zaljubiti u instant gušt.
Upetljajte se u vrijedne nagrade
Ovaj Fini-Mini trenutak sa Eminom Tsiligkros samo je uvod u ono što nas tek čeka, a do tada ne propustite posebnu Fini-Mini nagradnu igru jer ako pokažete da imate petlju, možete osvojiti super nagrade.
Zato, pridružite se igri jer Fini-Mini trenuci uvijek najbolje izgledaju kad ih dijelimo zajedno.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!