Kako održavati higijenu zubi kod pasa? Ovo su preporuke stručnjaka!  - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Kako održavati higijenu zubi kod pasa? Ovo su preporuke stručnjaka! 

Tekst:

Bonjour.ba

LJUBIMCI
11.6.2021.

Naše malene njuškice su razlog zašto naša jutra dobivaju još slađu notu, a dolazak doma bude ispunjen s dodatnom dozom igre i smijeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš kao što kroz odabir kvalitetne hrane, dugih šetnji i igrački s kojima psi dodatno razvijaju vještine želimo njihove dane ispuniti bogatom rutinom i zabavnim aktivnostima, jednaku pažnju usmjeravamo i na kvalitetu života i zdravlje naših četveronožnih prijatelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zubi su psima puno više od alata za žvakanje, stoga je svakodnevna njega zubi vrlo važna. Ona se razvija već od malih nogu, a vlasnici pasa trebali bi je učiniti važnim dijelom svakodnevnih rituala. Nije komplicirana, ne oduzima puno vremena i traži posvećenost te par pomagača koji uspješno održavaju dentalnu higijenu potpunom. 

ŠTO JE TO ZUBNI KAMENAC I PLAK I ZAŠTO SU TAKO LOŠI ZA VAŠEG PSA?

Zubni plak je zapravo ljepljiva naslaga na površini zuba koja nastaje od komadića hrane i raznih bakterija. Na zubima se može kreirati kroz nekoliko sati.
Neuklonjeni plak se kroz par dana mineralizira i stvara kamenac. Kamenac ima dosta hrapavu površinu na kojoj se kasnije zadržava daljnji plak koji pak dovedi do težih dentalnih bolesti poput upale zubnog mesa, a u konačnici može dovesti i do pucanja zubne veze. 


Plak se sa zubi može ukloniti blagim struganjem, dok se kamenac liječi, odnosno uklanja, isključivo bušenjem.
Uzevši u obzir brzinu nastanka plaka i kako u kratkom vremenu može kreirati kamenac, svakodnevno čišćenje zubi itekako je važno. 

KAKO ODRŽAVATI PRAVILNU KUĆNU HIGIJENU?

Oralna higijena jedan je od preduvjeta dobrog zdravlja, a dobre navike trebale bi se usvajati već u mladim danima. 
Kako biste psima pomogli razumjeti ritual čišćenja zubi, važno je da oni u potpunosti razumiju što ih očekuje. 

Preporuka je da ovaj korak radite nakon što je pas nahranjen i prošetan, kako bi u potpunosti mogao biti fokusiran.
Recite mu da sjedne kod vas i npr. recite mu 'Otvori usta' ili 'A' i rukom potisnite donju vilicu. Nagradite ga slasticom i pogladite. 
Kada nauči da na određenu naredbu otvara usta, uzmite četkicu za zube i kratko pređite preko zuba. 
Prestanite s pranjem ako krene žvakati četkicu. Nemojte koristiti pastu za zube dok pas ne prihvati temeljito četkanje zuba.
Uvijek koristite namjensku pastu za pse, a kako bi rutina bila potpuna, dodajte mu i grickalice koje učinkovito mehanički uklanjaju ostatke hrane sa psa.
Ne samo da će pasa uživati u grickanju, nego će se cijeli proces pretvoriti u zabavu. Pedigree Denta Stix grickalice su udobna njega zubi za pse da bi se zaštitilo zdravlje zubi i zubnog mesa jer znanstveno dokazano smanjuju nakupljanje zubnog kamenca do 80% zahvaljujući kombinaciji od posebne teksture i aktivnih tvari koje čiste.

Pedigree Denta Stix su u potpunosti probavljive i ne ostavljaju ostatke na zubima. Pedigree štapići za njegu zubi su osim toga vrlo ukusni i psi se uvijek raduju njima. Njihova velika prednost jeste što se ubrajaju u zubnu njegu sa zagrizom i dolaze u nekoliko različitih pakiranja.

A ŠTO AKO PAS VEĆ IMA ZUBNI KAMENAC?

Posjetite vašeg veterinara već danas i u razgovoru sa stručnjacima donesite najbolju odluku za njegovo dentalno zdravlje. Vaš ljubimac će vam biti zahvalan i jako sretan jer brinete o njegovom zdravlju. 

***
Tekst: Bonjour.ba/Promotivni članak
Foto: unsplash.com

Povezani članci

Najpopularniji članci