TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 15.6.2015.
Nedvojbeno restoran koji je u samom vrhu hrvatske, ali i europske gastronomije, Zigante, u subotu navečer je, delicije sa svog menija, baziranog na čuvenim istarskim tartufima, pripremao u Sarajevu.
U sklopu projekta "Ljubav spaja. Hrana također." koji je kreativni tim sarajevskog restorana 4 sobe gospođe Safije pokrenuo početkom ove godine, šef Zigantea, Damir Modrušan je ekskluzivno kuhao za sarajevske goste.

Emir Parovac, Damir Modrušan i Moreno Debartoli
Po principu Slow Food večere, gosti su uživali u čak 6 slijedova hrane pripremljene s gurmanskim draguljem, tartufom, jednom od najskupljih namirnica uopće u svijetu, sparenih s vrhunskim vinima iz te regije.



MENU
Mousse od ovčjeg sira sa crnim tartufom
Pjenušac brut Zigante

~*~
Terina od jadranske hobotnice sa pjenicom od crnih maslina s crnim tatrufom
Malvazija Istarska 2013.

~*~
Istarski fuži s crnim tartufom
Couve Frasco 2013.

~*~
“Jaje”
(jaje kuhano u sosu vide sa pjenom od mladoga graška i sušenog goveđeg pršuta sa crnim tartufom)
Rose Castagna 2013.

~*~
Obraz istarskoga boškarina u umaku od crnog mljevenog tartufa
TeranoS.Stefano Gran Riserva 2012.

~*~
Sladoled sa crnim tartufom

FOTO: 4sgs
TEKST: Adelisa Mašić
Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti
Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.
Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja.
Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.
Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni.
Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.
Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.
Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.
Foto: @nafaka_cafe_restaurant
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!