Otkrijte vaš karakter na osnovu kafe koju pijete. Aida i Mirela otkrile su njihov. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Otkrijte vaš karakter na osnovu kafe koju pijete. Aida i Mirela otkrile su njihov.

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
4.7.2024.

Kafa je više od vrste pića, ona je naš stil života, ritual, toplina i inspiracija. Istorija kaže da kafa potiče iz Etiopije gdje se vjeruje da „ne piješ kafu, nego zadovoljstvo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kafa ima bogatu i zanimljivu istoriju koja se godinama unazad proteže kroz različite kulture. Legenda kaže da je kafu u 9. vijeku otkrio pastir Kaldi koji je primijetio da njegove koze dobijaju posebnu energiju kada pojedu crvene bobice sa grane, zatim ih je i sam testirao i postigao poseban osjećaj budnosti i energije.

Kaldi je ove bobice odnio lokalnom monahu, koji je zatim napravio napitak koji mu je pomogao da ostane budan tokom dugih molitvi. Tako je kafa postala popularna među monasima i proširila se dalje.


Put kafe
Kafa je prvi put kultivisana na Arabijskom poluostrvu, postala je popularna u Jemenu, zatim se ubrzo proširila na ostatak Bliskog Istoka. Prva kafeterija ili „qahveh khaneh", otvorena je u Mekki, a uskoro su postale popularne u gradovima kao što su Kairo i Istanbul.

Kafa je stigla u Evropu u 17. vijeku preko trgovačkih puteva. Prve evropske kafeterije otvorene su u Veneciji, a ubrzo su postale popularne širom kontinenta. Kafa je često nazivana „arapskim vinom" i smatrana egzotičnim napitkom.

U 18 vijeku kafa je uvedena u Ameriku preko evropskih kolonista, Brazil je postao ključni proizvođač kafe, a ubrzo je kafa je postala važan dio ekonomije Latinske Amerike. Još veća popularizacija kafe je postignuta razvojem mašina za espresso, a kako bi svoj omiljeni napitak mogli piti u bilo koja doba dana sve više ljudi se odlučuje na kupovinu kućnih kafe aparata.


Vrste kafe
Danas postoje četiri glavne vrste kafe koje se najčešće koriste - Arabika, Robusta, Liberika i Ekselsa. Svaka od ovih vrsta ima jedinstvene karakteristike okusa od kojih se mogu praviti razni napici poput, kao što su Espresso, Americano, Cappuccino, Latte, Mocha, Macchiato, Ristretto i Lungo.

Svi maju drugačije karakteristike za koje se vjeruje da su odlika našeg karaktera – onakav si kakvu kafu piješ! Ako voliš espresso onda si efikasan, direktan i energičan, ljubitelji americana su prilagodljivi, smireni i opušteni, dok oni koji uživaju u cappuccinu su kreativni, društveni i estete. Macchiato vole avanturisti koji su uvijek spremni da eksperimentišu.


Kafa slika karaktera
Da je kafa zaista stil života i da oslikava naš temperament potvrdili su nam istinski kafoljupci, Mirela Redžić i Aida Čamdžić – Lagumdžija. Kažu da je kafa osjećaj spokoja, udobnosti i topline, napitak koji povezuje ljude.


„Moja omiljena kafa je definitivno Latte Macchiato! Ova kafa mi je delikatna ravnoteža između toplog mlijeka i bogatog espressa. Ni previše jaka, ni previše blaga – upravo savršena!

Kao i Latte Macchiato, volim stvarati mirnu i ugodnu atmosferu oko sebe. Uživam u trenucima mira i harmonije. Poput slojeva Latte Macchiata i moj temperament ima različite nijanse – mogu biti smirena, ali i energična kada je potrebno“, rekla nam je Mirela.


Aida ističe da je njen omiljeni okus cappuccino, kremast i lagan.
„Volim kako savršeno balansira bogatstvo espressa sa kremastom mliječnom pjenom. Svaki gutljaj je savršen spoj glatkoće i intenziteta, a ponekad dodam malo cimeta za dodatni sloj okusa.

Rekla bih da se ukus cappuccina podudara sa mojim temperamentom. Volim taj savršeni balans, baš kao što i ja težim ravnoteži između intenzivnog rada i opuštanja. Cappuccino je istovremeno jak i blag, baš kao i ja u različitim situacijama“, kaže Aida.


Aida i Mirela poručuju da njihov omiljeni ritual uključuje Philips LatteGo aparat uz koji su na jedan klik od omiljenog užitka.


„Prvo biram svoj omiljeni Latte Macchiato. Philips LatteGo aparat čini sve tako jednostavnim i brzim, od mljevenja svježih zrna kafe sa keramičkim mlinom, što daje dodatnu čar okusu, do savršeno pjenastog mlijeka. Dok se kafa priprema, volim udahnuti miris svježe kuhane kafe.

To me odmah opušta i priprema za dan. Uz šoljicu kafe, sjednem na svoje omiljeno mjesto u kući i uživam u tihom jutru. Toko dana volim da eksperimentišem sa okusima, što nije teško jer ovaj kafe aparat priprema i do 20 različitih vrsta toplih i hladnih napitaka“, otkrila nam je Mirela.


„Jedna od najboljih karakteristika Philips LatteGo aparata je njegova jednostavnost upotrebe. Aparat omogućava pripremu različitih vrsta kafa jednim dodirom, intuitivni ekran i prilagodljive postavke omogućavaju lako podešavanje jačine, količine i temperature kafe prema ličnom ukusu.

Super je što možete i memorisati svoju omiljenu kafu na jednom od četiri korisnička profila. Pored toga, brzo zagrijavanje odnosno QuickStart funkcija omogućuje bržu pripremu kafe, a zahvaljujući SilentBrew tehnologiji LatteGo 5500 je tiši čak za 40 % od prijašnjih modela, a to garantuje Quiet Mark certifikat. Ovo je aparat koji će zadovoljiti svaki temperament i želju za kafom baš onakvom kakvu volite“. – nadovezala se Aida.


Za one koji vole da eksperimentišu mogu instalirati i Philipsovu HomeID aplikaciju na kojoj se nalaze sve informacije o aparatu i brojni recepti za kafu, baš kao što ih prave bariste.

Tu vam donosimo i link za Philips HomeID aplikaciju.

Kafa je dio kulture skoro svih nacija svijeta i svi oni imaju svoje male tajne kako da je učine baš svojom i očaraju vas nanovo ovim čarobnim napitkom.

* * *
Foto: Philips PR

Povezani članci

Najpopularniji članci