TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 5.6.2023.

Koliko puta vam se desilo da ste otišli u sobu i na putu do tamo zaboravili razlog zbog kojeg idete, uzeli mobitel u ruke da nešto pročitate, a onda se uhvatite da bez konkretnog razloga skrolate po društvenim mrežama?

Misli su nam konstantno zaokupljene, razmišljamo o poslu, porodici, obavezama, dogovorima, ništa ne želimo zaboraviti, a ipak nam se to desi. Znamo li uopštee uživati u trenutku?

Kako bismo istinski na trenutak bili srećni, ispunjeni i zadovoljni jednostavno moramo naučiti da se fokusiramo na ono što volimo, da uživamo u čitanju, vožnji biciklom, treningu ili jednostavno u šoljici kafe.



Pet minuta pauze


U svijetu se dnevno popije 2,3 milijarde šoljica kafe, što znači da se svake sekunde popije njih 2 hiljade. Kafa u Bosni i Hercegovini ima posebnu draž. Ona je sinonim za onih pet minuta koje treba da posvetimo sebi. Brojna istraživanja su utvrdila da više od 70% bh. građana popije više od dvije šoljice kafe u svom domu, a najviše uživaju i njenom okusu i aromi.

 


 

Svoj omiljeni napitak više od 50% ljudi pije odmah nakon buđenja, a svoj ritual „prve jutarnje“ sa pratiocima na Instagramu je podjelila Šejla Ramović.

„Kada sam zamišljala kako će izgledati naša jutarnja rutina prije posla i obaveza imala sam sliku nas kako sjedimo u dnevnoj sobi i u ugodnoj tišini pijuckamo napitak razbuđivanja. Nisam mislila da ćemo sponatno izgaditi našu rutinu ispijanja kafe u krevetu. Jedno od nas ustane, napuni dvije šoljice i donese u krevet, nekad dugo u tišini, nekad kroz priču, smijeh, nervozu ili brzinski dok kasnimo, ali to je postao naš mali ritual koji volimo. Neću vas lagati bilo je kafe i po posteljini.“, napisala je Šejla Ramović, te dodalaPhilips LatteGo nudi nam mnogo opcija i varijanti kafe u zavisnosti od toga kako je započelo jutro tj. kada je završila noć.“


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sejla Ramovic (@ramoviceva)

 


U zavisnosti kakva nam je kafa potrebna Philips LatteGo će u nekoliko trenutaka učiniti da uživamo u mirisu svježe mljevene kafe, a jednim klikom tu kafu pretvaramo u espresso, cappuccino, macciato ili bilo koji drugi napitak od 12 koji nudi ovaj aparat, pri tome biramo intenzitet i dužinu kafe. Čisti užitak za naše nepce koji će se zahvaljujući savšenoj aromi prenijeti na cijelo tijelo.  


 

Aroma koja budi emocije



Upravo su miris i ukus često naši aktivatori emocija zbog čega nam je bitno da uvijek imamo savršenu aromu koja će u nama probuditi najljepše emocije. Punoća ukusa se postiže sa keramičkim mlinom koji se ne zagrijava i ne tupi te izvlači najbolje iz kafe.

 


 

Philips LatteGo aparat zahvaljujući ovom mlinu može da napravi čak 20 hiljada savršenih napitaka, a svoj doprinos za besprijekornu aromu pružaju još i AquaCelan filter koji čini da voda ne bude previše tvrda i da se ne skuplja kamenac te odvojivi sklop za kuhanje koji se jednostavno opere pod mlazom vode i ne dozvoljava da se u aparatu nakupe ostaci kafe koji mogu da učine da kafa bude kiselkastog okusa.

 

Uživajte u momentu



Sa Philips LatteGo apartom počinjete da se osjećate kao pravi barista te omiljenu kafeteriju bez razmišljanja prebacujete u dnevnu sobu. To je uradio Mirza Mustafagić koji svakodnevno na Instagramu svojim klipovima uveseljava hiljade pratilaca.

 

 

 

U krevetu, u kuhinji, dnevnom boravku, sami ili u društvu, kafa vam na bezbroj načina može donijeti radost u život. Ne ustručavajte se, napravite omiljenu kafu, uživajte u trenutku i ne dozvolite da vas nešto ometa u tome.

 



***
Naslovna fotografija: Philips PR


Bonjour

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

TEKST: Adelisa Mašić

Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte Od kroasana do macaronsa: Evo gdje probati najpoznatije francuske deserte

Pariz je grad u kojem se deserti ne posmatraju samo kao slatki zalogaj, već kao mali čin umjetnosti.

U svakoj pekari i slastičarnici osjeti se posvećenost, preciznost i ona francuska lakoća kojom i najjednostavniji kolač postaje iskustvo.

 



Od kroasana koji se tope pod prstima, do savršeno glatkih macaronsa, francuski deserti su osvojili svijet, ali samo u Parizu možete doživjeti njihov pravi, izvorni okus.

 



Croissant: simbol francuskog jutra  

Ništa ne definiše francuski doručak kao miris svježe pečenog kroasana. Lagano lisnat, bogat maslacem i taman toliko hrskav, ovaj klasik se najbolje jede stojeći, uz šoljicu espressa na šanku obližnje pekare.

 



Gdje probati: Maison Pichard i Du Pain et des Idées nude kroasane koji podsjećaju zašto je Pariz kolijevka savršenog peciva.

 



Crème brûlée: jednostavnost koja osvaja  

Tanka karamelizovana korica i baršunasta krema ispod nje čine crème brûlée jednim od najpoznatijih francuskih deserta. Nježan, topao i elegantan u svakoj kašičici, simbol je jednostavnosti koja ne traži ukras.

 



Gdje probati: U Le Procopeu, najstarijem kafiću u Parizu, crème brûlée se i danas priprema po recepturi staroj više od dva stoljeća.

 



Tarte Tatin: čarolija od jabuka  

Legenda kaže da je nastao slučajno, kad su sestre Tatin okrenule pitu naopako. Rezultat? Desert koji je postao sinonim za toplinu i domaći miris karameliziranih jabuka.

 



Gdje probati: U legendarnom Café de Flore, gdje se uz šolju kafe i pogled na parišku ulicu poslužuje Tarte Tatin u svom najklasičnijem obliku.

 



Éclair: desert koji se jede pogledom  

Éclair je spoj elegancije i tehnike: hrskava vanjska kora, bogat punjeni krem i glazura koja blista poput ogledala. U Parizu su od njega napravili umjetnost.

 



Gdje probati: L'Éclair de Génie nudi kreativne verzije: od klasika s čokoladom do modernih, sezonskih varijacija.

 



Macarons – francuski klasik s modernim twistom  

Nježni, šareni i gotovo previše lijepi da bi se pojeli, macarons su postali globalni simbol francuske sofisticiranosti. 

 



Savršeno lagani, s tankom hrskavom koricom i kremastim punjenjem, u Parizu su neizostavan suvenir.

 

 


Gdje probati: Pierre Hermé i Ladurée su imena koja ne treba posebno predstavljati. Prvi nudi hrabre i inovativne kombinacije, dok je drugi sinonim za bezvremensku eleganciju.

 



Francuski deserti nisu samo slatkiši, oni su izraz kulture, preciznosti i uživanja u trenutku, jer u Parizu, i najmanji zalogaj nosi priču o tradiciji, vremenu i ljubavi prema detalju.

Foto: @lise_frt


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!