TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 14.4.2022.

Tijekom blagdana posebnu čar donose recepti koji se prenose s generacije na generaciju i koje uživamo raditi s krugom najbližih.


Jedan od takvih je pogača, sirnica, a mnogima poznata pod nazivom pinca. Naime radi se o tradicionalnom slatkom kruhu kojeg obožavaju sve generacije pa je zajedno s tim krasi epitet skoro pa nezaobilazne slastice uskrsnog stola.

Ovog puta obiteljski recept za ukusnu pincu otkrila nam je Katica Čamber koja se krije iza profila justkatebake uz poruku „Radite ih sa djecom, neka svi naprave oblik koji žele i tako potaknite i njihovu maštu i kreativnost. A tek kada papaju nešto fino što su svojim rukicama zamijesili… Eto vama neprocjenjivih obiteljskih uspomena".  Radi se o dugogodišnjoj tradiciji s otoka Hvara koja će vas oduševiti jednostavnom pripremom i za koju smo sigurni da će tijekom Uskrsa oduševiti vaše najbliže.





Sastojci:

750 gr brašna
3 jaja
1 kockica svježeg kvasca
1 instant kvasac
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
125 ml ulja
250 ml mlijeka
125 gr šećera
Limunova i narančina korica
Prstohvat soli
Rum, aroma badema - po želji


Priprema:

Najprije staviti kvasac, malo šećera i brašna i polovicu mlakog mlijeka da se kvasac aktivira. U međuvremenu, miksati pjenasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati preostalo mlijeko koje ste dodatno zagrijali da postane vruće, te postepeno dodavati - brašno, zapjenjeni kvasac i ostale sastojke. Miješati mikserom na srednjoj brzini 10 minuta. Ostaviti tijesto da naraste. Oblikovati sirnice, ostaviti da jos jednom pokrivene narastu i zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Nakon što je pećnica zagrijana, pince pecite bez ventilatora 35 minuta. Biti će divno rumene, mirisne i mekane. Vruće ih premazati otopljenim maslacem ili još bolje domaćim proseccom. Prince ukrasite kombinacijom vanilin i granuliranim šećerom ili šećerom u kocki kojeg ste grubo usitnili.




* * *
Naslovna fotografija: @justkatebake


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!