TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 14.4.2022.
Tijekom blagdana posebnu čar donose recepti koji se prenose s generacije na generaciju i koje uživamo raditi s krugom najbližih.
Jedan od takvih je pogača, sirnica, a mnogima poznata pod nazivom pinca. Naime radi se o tradicionalnom slatkom kruhu kojeg obožavaju sve generacije pa je zajedno s tim krasi epitet skoro pa nezaobilazne slastice uskrsnog stola.
Ovog puta obiteljski recept za ukusnu pincu otkrila nam je Katica Čamber koja se krije iza profila justkatebake uz poruku „Radite ih sa djecom, neka svi naprave oblik koji žele i tako potaknite i njihovu maštu i kreativnost. A tek kada papaju nešto fino što su svojim rukicama zamijesili… Eto vama neprocjenjivih obiteljskih uspomena". Radi se o dugogodišnjoj tradiciji s otoka Hvara koja će vas oduševiti jednostavnom pripremom i za koju smo sigurni da će tijekom Uskrsa oduševiti vaše najbliže.

Sastojci:
750 gr brašna
3 jaja
1 kockica svježeg kvasca
1 instant kvasac
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
125 ml ulja
250 ml mlijeka
125 gr šećera
Limunova i narančina korica
Prstohvat soli
Rum, aroma badema - po želji
Priprema:
Najprije staviti kvasac, malo šećera i brašna i polovicu mlakog mlijeka da se kvasac aktivira. U međuvremenu, miksati pjenasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati preostalo mlijeko koje ste dodatno zagrijali da postane vruće, te postepeno dodavati - brašno, zapjenjeni kvasac i ostale sastojke. Miješati mikserom na srednjoj brzini 10 minuta. Ostaviti tijesto da naraste. Oblikovati sirnice, ostaviti da jos jednom pokrivene narastu i zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Nakon što je pećnica zagrijana, pince pecite bez ventilatora 35 minuta. Biti će divno rumene, mirisne i mekane. Vruće ih premazati otopljenim maslacem ili još bolje domaćim proseccom. Prince ukrasite kombinacijom vanilin i granuliranim šećerom ili šećerom u kocki kojeg ste grubo usitnili.


* * *
Naslovna fotografija: @justkatebake
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!