Jorgovan vam brzo izgubi ljepotu? Evo kako da bude dio dekora koji danima krasi dom
Tekst:Ilda Lihić-Isović
INTERIJERIVećina proljetnih grana i ubranog cvijeća ne zahtijeva posebnu njegu, ali svježe podrezani jorgovani su posebice temperamentni i imaju tendenciju da se brzo osuše.
Naime, ovi veliki cvjetovi koji izgledaju tako lijepo u vazi često izgledaju uvenuli do kraja dana nakon što ih donesete u dom.
Ipak, nemojte odustati od ovih mirisnih cvjetova. Uz pravu njegu, jorgovane možete s povjerenjem birati kao dio dekora koji će danima krasiti dom.
Vrijeme i način rezanja jorgovana
Najbolje vrijeme za rezanje jorgovana je rano ujutro kada su potpuno hidrirani. Upotrijebite oštre, čiste makaze da odsiječete stabljike pod uglom od 45 stepeni, a zatim stabiljke odmah uronite u vazu hladne vode.
Pokušajte odrezati stabljike malo duže kako biste ih mogli ponovno podrezati svaki dan kako biste maksimalno produžili vijek trajanja. Ako je topao dan, smjestite svoje cvijeće u zatvorenom prostoru na niže temperature što je prije moguće.
Koristite čistu vazu
Ostaci sapuna ili prošlih aranžmana mogu naštetiti rezanom cvijeću, stoga provjerite je li vaza koju odaberete čista.
Najbolje je, ukoliko ste u mogućnosti, prvo oprati vazu u mašini za suđe.
Pripremite stabljike
Napunite vazu svježom vodom i umiješajte cvjetni konzervans (dostupan u cvjećarama) kako biste produžili vijek trajanja vaših cvjetova. Prije nego što dodate svoje svježe rezano cvijeće jorgovana u vazu, uklonite sve lišće koje bi bilo potopljeno. Listovi ispod ili u vodi brzo će istrunuti i stvoriti uslove koji će uzrokovati brže uvenuće vaših stabljiki jorgovana.
Zelenilo koje je iznad vode možete ostaviti na stabljikama za puniji raspored. Odrežite dno stabljike pod uglom od 45 stepeni kako biste stvorili više površine za upijanje vode.
Odabir mjesta gdje ćete držati jorgovan
Dobro je da rezane jorgovane postavite na mjesto sa indirektnim svjetlom jer će toplota od direktnog sunca izazvati brže uvenuće. Slično tome, izbjegavajte postavljanje cvijeća blizu drugih izvora topline kao što su radijatori ili otvori za grijanje.
Njega stabiljke svaki dan
Svaki dan ponovo odrežite stabljike pod istim uglom od 45 stepeni čistim parom makaza. Ako stabljiku cvijeta zamislite kao slamku, ponekad se kraj začepi pa odsijecanje kraja pomaže kako bi stabljika mogla nastaviti uzimati vode za cvijeće.
Dopunite vodu u vazi svaki dan ili po potrebi ako počne da izgleda mutno.
***
Naslovna fotografija: @carlacoulson