Ježeva kućica ili Olovni vojnik? Evo gdje sa najmlađima pogledati ove predstave - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ježeva kućica ili Olovni vojnik? Evo gdje sa najmlađima pogledati ove predstave

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

MAME RULZ
17.1.2023.

Gledanje predstave u pozorištu uvijek je poseban događaj, ali i doživljaj za male istraživače koji tek upoznaju svijet odraslih gdje će kultura čitanja i gledanja predstava postati važan segment života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozorište, lutke, smijeh i igra je ono što najmlađi najviše vole, a još ako je u pozadini svega književno djelo jednih od najvećih autora, ove predstave u Pozorištu mladih Sarajevo obećavaju uistinu posebno iskustvo.

Naime, ono što roditelje posebice raduje je činjenica da su obje predstave temeljene na književnim djelima, tako da sa najmlađima možete prije ili poslije predstave uživati i u čitanju ovih naslova.
 

Olovni vojnik 18.01.2023. u 18:00 h

Prva predstava koja je privukla našu pažnju je u režiji Maria Drmaća i namjenjena je za djecu od 7 godina i više. Ekipa koja stoji iza predstave su Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija.

 


Saznali smo da je naglasak u ovoj predstavi na ljubavnoj priči koja se odvija na dva plana: dramskom i lutkarskom. Tako nastaje i „nova“ ljubavna priča između dječaka Zlatana i djevojčice Asje koji dijele zajedničku strast prema igračkama i onu Andersenovu, između Olovnog vojnika i Balerine. Hrabri Olovni vojnik kojem nedostaje jedna noga, upušta se u borbu sa Čudovištem koji želi da prisvoji Balerinu samo za sebe. I kada se čini da će Čudovište pobjediti, a Olovni vojnik ostati zarobljen u utrobi velike ribe, jedan sretan splet okolnosti ipak vraća junaka u posjed dječaka Zlatana i obje ljubavne priče imaju svoj sretan kraj. 

 

Foto:pozoristemladih.ba


Foto:pozoristemladih.ba


 

Ježeva kućica 20.01. u 18h i 22.01. u 11h

Druga predstava koja će oduševiti, kako mlađe tako i velike, jeste "Ježeva kućica" u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović po knjizi pisca Branka Ćopića.

U predstavi igraju Mirza Dervišić, Sanin Milavić, Alma Merunka, Ajla Cabrera, Damir Kustura i Anita Kajasa, a riječ je o lutkarskoj predstavi koja kombinirajući različite lutkarske tehnike i estetike, Ćopićevu Poemu obogaćuje i temama ekološke svjesnosti.


 

Foto: @anita_nighttrainFoto: @anita_nighttrain


 

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 442-572 i 033 205-799, kao i putem Facebook stranice Pozorišta mladih.

Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12 do 14 sati i dva sata prije početka predstave.

***

Naslovna fotografija:@plm.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno