TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 24.12.2018.
U petak je na press konferenciji u prostorijama „Mistrala“ Sarajevo Food Dictionary proslavio svoj prvi rođendan te medijima i javnosti predstavio prvo zimsko izdanje gastro vodiča „Winter Edition“.
„Četvrto izdanje Sarajevo Food Dictionary-ja Winter Edition štampano je u 25.000 primjeraka i u partnerstvu sa Coca–Cola BiH, s kojom od samog početka ostvarujemo odličnu saradnju. Novo izdanje obuhvata period od decembra 2018. do maja 2019. te donosi preporuke najboljih zimskih gastronomskih iskustva Sarajeva i njegove okoline. Pored rubrika „Gastro abeceda“ i „Gastro izleti“, koje su već sada prepoznatljivi sadržaji vodiča, Winter Edition predstavlja i dvije nove rubrike. U rubrici „Za vas otkrivamo…“ svim ljubiteljima i ljubiteljicama hrane otkrivamo nove i neobične gastro ponude, gdje probati vegansku ili bezglutensku hranu, najbolju bosansku ili talijansku kafu…, a rubrikom „Za ljeto spremamo…“ osvježavamo sjećanje na ljeto i more kroz preporuke morskih specijaliteta. Prethodna godina je za Sarajevo Food Dictionary bila jako uspješna. Iza nas su 3 izdanja koja su štampana u 25.000 primjeraka, prva i jedina gastro aplikacija u BiH koju u januaru čeka novi release, te preko 20 rasprodanih evenata. Za 2019. spremamo 40 novih SFD evenata, prvi ambijentalni catering internacionalnog finger fooda, gastro ture koje će se realizirati u saradnji s turističkom agencijom Inside te nas očekuju pripreme za ljetno izdanje vodiča.“, istakla je Medina Dedajić, osnivačica i direktorica Sarajevo Food Dictionary-ja.
Sarajevo Food Dictionary je besplatni kulinarski vodič kroz gastro ponudu Sarajeva namijenjen domaćim i stranim turistima i turistkinjama te svima onima koji žive u Sarajevu. Izdaje se na 4 jezika, te se distribuira na preko 100 mjesta u gradu. Osim što je štampani vodič, Sarajevo Food Dictionary je prva i jedina aplikacija za hranu u Sarajevu. Sarajevo Food Dictionary je također, u sklopu svog SFD Kitchen programa, organizator prvih detox i gluten-free evenata u Sarajevu, te je ujedno i arhiva prvih brzih klipova u BiH za pripremanje tradicionalne bh. hrane te ima i svoju radio emisiju Sarajevo Food Dictionary na Anteni Sarajevo.
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!