3 brza, jednostavna i zdrava jela s tunjevinom iz konzerve koja možete ponijeti i na posao - Bonjour.ba - bh.lifestyle m...

3 brza, jednostavna i zdrava jela s tunjevinom iz konzerve koja možete ponijeti i na posao

Tekst:

GOURMET
26.3.2021.

Tunjevina je izvor zdravlja, riba bogata proteinima, omega 3 - masnim kiselinama, vitaminima i drugim korisnim nutritijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je od najčešće korištenih vrsta ribe u prehrani, izuzetno blagog okusa i odličan temelj za kombiniranje s drugim namirnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutricionisti savjetuju da ribu konzumirate barem dva puta tjedno jer je i odličan izvor vitamina D. Upravo zato ne iznenađuje što se u ostavi mnogih od nas krije upravo konzerva tune, koja je brz, pristupačan i jako ukusan odabir za riblja jela u kojima ćemo uživati kroz tjedan. Najčešće je smještena tik do konzervi sa slanutkom, kukuruzom ili grahom, koji nam također osiguravaju brzu i ukusnu pripremu omiljenih specijaliteta. 
Tunjevina u konzervi, osim što je praktična za upotrebu, biti će sjajno rješenje i za brza i jednostavna jela u kombinaciji s tjesteninom, rižom, salatama ili napravljena kao ukusna riblja pašteta.
Ovdje su tri slasna i jednostavna recepta s tunjevinom, koja ćete, vjerujemo i vi isprobati u svojim kuhinjama.

DOMAĆA PAŠTETA OD TUNJEVINE

Sastojci:

  • 1 tunjevina iz konzerve
  • 1 kuhano jaje
  • majoneza
  • sirni namaz 
  • senf
  • kiseli krastavci
  • bijeli luk
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • origano
  • sušeni peršin

Način pripreme:

Ovdje je glavno pravilo vaš ukus. Koju količinu paštete ćete napraviti i koliko ćete kojeg sastojka dodati, ovisi o vašim željama. Bijeli luk i kisele krastavce sitno nasjeckajte ili stavite u blender. Potom nasjeckanom povrću dodajte tunjevinu i ostale kremaste sastojke. Dodajte začine, dobro izmiješajte i stavite u omiljenu staklenu teglicu s poklopcem i dobro ohladite. Sigurni smo da ćete ovaj recept često ponavljati i konzumirati ga ujutro za doručak ili međuobrok uz rižine krekere, dvopek, bruschette, tostirani kruh, kao i povrće po želji. Paštetu dekorirajte kukuruzom ili pospite malu količinu začina crvene paprike.

Foto: Ksenia Chernaya @pexels.com

ŠPAGETI S TUNJEVINOM

Sastojci:

  • 400 grama špageta
  • 1 konzerva tunjevine
  • ribani parmezan
  • papar
  • sol
  • 50 ml bijelog vina
  • peršin
  • bosiljak
  • 390 gr sjeckane rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml ulja 

Način pripreme:

Na blago zagrijano ulje dodajte na pola narezane režnjeve češnjaka. Nakon što blago zažuti, izvadite ga iz tave. Upravo će češnjak ovom jelu za koji smo recept pronašli ovdje, dati ukusniju aromu. Nasjeckanu rajčicu dodajte na ulje i pirjajte dok tekućina ne ispari. Potom umiješajte vino, tunjevinu i začine. Sve zajedno još malo kuhajte te pospite nasjeckanim, svježim ili suhim peršinom. Gotov umak prelijte preko ocijeđenih špageta i pospite parmezanom.

Foto: Klaus Nielsen @pexels.com

SALATA OD TUNJEVINE, SLANUTKA I KUHANIH JAJA

Sastojci:

  • 500 grama slanutka iz konzerve
  • 1 crveni luk
  • 2 nasjeckana češnjaka
  • 2-3 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 2 konzerve tunjevine ocijeđene od ulja
  • kuhana jaja (količina po želji)
  • nasjeckana rajčica (po želji)
  • grah iz konzerve (po želji)
  • sol
  • papar

Tunjevinu vilicom isjeckajte na komadiće, a slanutak procijedite. Ova dva sastojka promiješajte i dodajte im luk i češnjak. U posudi sjedinite peršin, maslinovo ulje, ocat, sol i papar te ovim pripremljenim preljevom prelijte smjesu slanutka i tunjevine. Zelenu salatu posložite na posudu za posluživanje, poškropite žlicom preljeva koju ste sačuvali za kraj i na salatu dodajte gore pripremljenu smjesu. Preko salate na kraju možete posložiti i nasjeckana kuhana jaja. Recpet za ovu ukusnu salatu smo pronašli ovdje.

***

Naslovna fotografija: Alesia Kozik @pexels.com 
Tekst: Ana Bošnjak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno