TEKST:
DATUM OBJAVE: 25.3.2021.
Tunjevina je izvor zdravlja, riba bogata proteinima, omega 3 - masnim kiselinama, vitaminima i drugim korisnim nutritijentima.
Jedna je od najčešće korištenih vrsta ribe u prehrani, izuzetno blagog okusa i odličan temelj za kombiniranje s drugim namirnicama.
Nutricionisti savjetuju da ribu konzumirate barem dva puta tjedno jer je i odličan izvor vitamina D. Upravo zato ne iznenađuje što se u ostavi mnogih od nas krije upravo konzerva tune, koja je brz, pristupačan i jako ukusan odabir za riblja jela u kojima ćemo uživati kroz tjedan. Najčešće je smještena tik do konzervi sa slanutkom, kukuruzom ili grahom, koji nam također osiguravaju brzu i ukusnu pripremu omiljenih specijaliteta.
Tunjevina u konzervi, osim što je praktična za upotrebu, biti će sjajno rješenje i za brza i jednostavna jela u kombinaciji s tjesteninom, rižom, salatama ili napravljena kao ukusna riblja pašteta.
Ovdje su tri slasna i jednostavna recepta s tunjevinom, koja ćete, vjerujemo i vi isprobati u svojim kuhinjama.
DOMAĆA PAŠTETA OD TUNJEVINE
Sastojci:
Način pripreme:
Ovdje je glavno pravilo vaš ukus. Koju količinu paštete ćete napraviti i koliko ćete kojeg sastojka dodati, ovisi o vašim željama. Bijeli luk i kisele krastavce sitno nasjeckajte ili stavite u blender. Potom nasjeckanom povrću dodajte tunjevinu i ostale kremaste sastojke. Dodajte začine, dobro izmiješajte i stavite u omiljenu staklenu teglicu s poklopcem i dobro ohladite. Sigurni smo da ćete ovaj recept često ponavljati i konzumirati ga ujutro za doručak ili međuobrok uz rižine krekere, dvopek, bruschette, tostirani kruh, kao i povrće po želji. Paštetu dekorirajte kukuruzom ili pospite malu količinu začina crvene paprike.

Foto: Ksenia Chernaya @pexels.com
ŠPAGETI S TUNJEVINOM
Sastojci:
Način pripreme:
Na blago zagrijano ulje dodajte na pola narezane režnjeve češnjaka. Nakon što blago zažuti, izvadite ga iz tave. Upravo će češnjak ovom jelu za koji smo recept pronašli ovdje, dati ukusniju aromu. Nasjeckanu rajčicu dodajte na ulje i pirjajte dok tekućina ne ispari. Potom umiješajte vino, tunjevinu i začine. Sve zajedno još malo kuhajte te pospite nasjeckanim, svježim ili suhim peršinom. Gotov umak prelijte preko ocijeđenih špageta i pospite parmezanom.

Foto: Klaus Nielsen @pexels.com
SALATA OD TUNJEVINE, SLANUTKA I KUHANIH JAJA
Sastojci:
Tunjevinu vilicom isjeckajte na komadiće, a slanutak procijedite. Ova dva sastojka promiješajte i dodajte im luk i češnjak. U posudi sjedinite peršin, maslinovo ulje, ocat, sol i papar te ovim pripremljenim preljevom prelijte smjesu slanutka i tunjevine. Zelenu salatu posložite na posudu za posluživanje, poškropite žlicom preljeva koju ste sačuvali za kraj i na salatu dodajte gore pripremljenu smjesu. Preko salate na kraju možete posložiti i nasjeckana kuhana jaja. Recpet za ovu ukusnu salatu smo pronašli ovdje.
***
Naslovna fotografija: Alesia Kozik @pexels.com
Tekst: Ana Bošnjak
TEKST: Adelisa Mašić
U kuhinji su detalji ti koji čine razliku, ne samo u estetici, nego i u svakodnevnom ritmu. Uz nekoliko pažljivo odabranih dodataka, i najmanji prostor može postati funkcionalan, pregledan i ugodan za boravak.
U Sinsay ponudi ove sezone izdvajaju se organizatori za ladice i radne površine, kutijice za začine, stalci za kapsule kafe, kao i male police i korpice koje unose red i dozu minimalizma u svaku kuhinju.
Praktični su, jednostavni za održavanje i dolaze u neutralnim tonovima: bijeloj, sivoj i bež, što ih čini savršenim izborom za sve koji vole uredan, ali topao prostor.
Od metalnih polica i staklenih posuda, do drvenih kutija i organizatora za kuhinjski pribor, svaki komad izgleda moderno i uredno, bez gubljenja osjećaja domaće topline.
Sinsay tako ponovo dokazuje da pristupačni komadi mogu izgledati elegantno i pomoći ti da svakodnevni ritual kuhanja postane ljepši i jednostavniji.
U nastavku izdvajamo Sinsay dodatke za kuhinju koji će svaki kutak učiniti urednijim:









Foto: @therocksidehome
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!