Jednostavno, ukusno i brzo – Proja sa špinatom
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETKada smo u potrazi za brzim i ukusnim receptima često se vraćamo na nešto tradicionalnije izbore s kvalitetnijim sastojcima.
Stoga smo s police posegnuli za Vitalia proizvodima. Vitalia vrhnje za kuhanje je mliječni proizvod koji jelima daje pun ukus i kremastiju teksturu. Pravi se od isključivo kvalitetnog mlijeka, što mu daje prepoznatljiv ukus. Rado ga miješamo u omiljene čorbe, sosove i slane specijalitete.
Vrhnje za kuhanje je jedan od sastojaka koji uvijek treba imati u frižideru. Spada među vješto čuvane 'tajne sastojke' iskusnih kuhara - jednostavan dodatak svako jelo pretvara u pravo kremasto zadovoljstvo.
Vrhnje za kuhanje Vitalia u kombinaciji s drugim sastojcima daje kremastu teksturu i raskošan ukus jelu. Bogata mliječna mast daje punoću ukusa, dok lako uklopiv ukus omogućava da se slaže uz sve, pa je primjena vrhnja za kuhanje u receptima izuzetno široka.
Naša preporuka za dopunu Vaskršnje trpeze – Proja sa špinatom
Za pripremu je potrebno (okrugli kalup prečnika 22 cm):
- 125g palente
- 125g brašna
- Pola kesice praška za pecivo
- Malo sode bikarbone
- 2 jaja
- 250ml Vitalia vrhnja za kuhanje
- 8 briketa zamrznutog špinata
- Oko 100 do 150g gaude
- Ravna kašičica soli
- Malo ulja za pleh
Način pripreme:
U zdjelu za miješanje staviti obje vrste brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i dobro izmiješati.
Zasebno pomiješati jaja s vrhnjem za kuhanje i špinatom. Suhe sastojke dodati u vlažne i sve dobro promiješati pa dodati kockice gauda sira. U pleh sipati malo ulja pa ga dobro zagrijati (u rerni) a onda izliti smjesu, poravnati i peći na 180 stepeni dok proja ne porumeni, a to je oko 40 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, ostaviti 15-ak minuta da odmori pa servirati.
* * *
Fotografija: Vitalia Promo