Jednostavno, ukusno i brzo – Proja sa špinatom - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Jednostavno, ukusno i brzo – Proja sa špinatom

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
14.4.2023.

Kada smo u potrazi za brzim i ukusnim receptima često se vraćamo na nešto tradicionalnije izbore s kvalitetnijim sastojcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stoga smo s police posegnuli za Vitalia proizvodima. Vitalia vrhnje za kuhanje je mliječni proizvod koji jelima daje pun ukus i kremastiju teksturu. Pravi se od isključivo kvalitetnog mlijeka, što mu daje prepoznatljiv ukus. Rado ga miješamo u omiljene čorbe, sosove i slane specijalitete.
Vrhnje za kuhanje je jedan od sastojaka koji uvijek treba imati u frižideru. Spada među vješto čuvane 'tajne sastojke' iskusnih kuhara - jednostavan dodatak svako jelo pretvara u pravo kremasto zadovoljstvo.


Vrhnje za kuhanje Vitalia u kombinaciji s drugim sastojcima daje kremastu teksturu i raskošan ukus jelu. Bogata mliječna mast daje punoću ukusa, dok lako uklopiv ukus omogućava da se slaže uz sve, pa je primjena vrhnja za kuhanje u receptima izuzetno široka.





Naša preporuka za dopunu Vaskršnje trpeze – Proja sa špinatom

Za pripremu je potrebno (okrugli kalup prečnika 22 cm):

  • 125g palente
  • 125g brašna
  • Pola kesice praška za pecivo
  • Malo sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 250ml Vitalia vrhnja za kuhanje
  • 8 briketa zamrznutog špinata
  • Oko 100 do 150g gaude
  • Ravna kašičica soli
  • Malo ulja za pleh

     

Način pripreme:

U zdjelu za miješanje staviti obje vrste brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i dobro izmiješati.
Zasebno pomiješati jaja s vrhnjem za kuhanje i špinatom. Suhe sastojke dodati u vlažne i sve dobro promiješati pa dodati kockice gauda sira. U pleh sipati malo ulja pa ga dobro zagrijati (u rerni) a onda izliti smjesu, poravnati i peći na 180 stepeni dok proja ne porumeni, a to je oko 40 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, ostaviti 15-ak minuta da odmori pa servirati.

* * * 
Fotografija: Vitalia Promo

Povezani članci

Najpopularniji članci