TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 10.7.2016.

Caipirinha je visoko na listi mnogih ljubitelja koktela, djelom zbog svog osvježavajućeg okusa, dijelom zbog 'sweet'n'sour miksa koji idealno odgovara u vrele ljetne dane.

Obzirom da znamo da na visokim temperaturama žudite za osvježenjem, ispod donosimo jednostavan recept za bezalkoholnu verziju Caipirinha koktela.

SASTOJCI:

  • ½ limete, narezana na kriške
  • ½ mali limun, narezan na kriške
  • ½ naranča, narezana na kriške
  • 1 kockica šećera
  • 1 limenka tonika s đumbirom (npr Schweppes)

PRIPREMA:

Voće i šećer stavite na dno čaše ili posude u kojoj pripravljate koktel, i dodajte malo tonika. Zgnječite kako bi voće otpustilo sokove. Smjesu procijedite u čašu u kojoj ćete poslužiti koktel. Napunite čašu do vrha tonikom koji ste odabrali. Na kraju po želji koktel ukrasite kriškama limete ili narezanom metvicom.

***

Naslovna fotografija: unsplash.com
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

TEKST: Adelisa Mašić

Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće. Pečeni kesteni koji se sami gule? Da, uz ovaj trik to je moguće.

Jesen teško možemo zamisliti bez mirisa pečenih kestena koji se širi ulicom, podsjećajući nas na šetnje kroz park i ruke ugrijane papirnim kesicama.

Ipak, ako ste ih pokušali spremiti kod kuće, znate da taj šarm često nestane onog trenutka kada kora odbije da se oguli.

 



Dobra vijest? Tajna za savršeno meke kestene krije se u jednostavnom triku koji će vam zauvijek promijeniti način pripreme.

Prvi korak  

Prije nego što krenete s pečenjem, kestene zarežite na ravnoj strani i potopite u toplu vodu barem 20 minuta. Ovaj korak omekšava koru i osigurava ravnomjerno pečenje, a rezultat su kesteni koji se lako gule i ne pucaju u rerni.

 



Pečenje koje miriše na jesen  

Zagrijte rernu na 200°C i složite kestene na papir za pečenje, s rezom okrenutim prema gore. Pecite ih 25 do 30 minuta, a svakih desetak minuta lagano protresite pleh.

Ako imate tavu s rupicama, pecite ih na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, sve dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljiv miris jeseni.

 



Tajna za lako guljenje  

Odmah nakon što ih izvadite iz rerne, umotajte kestene u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Para koja se stvori unutar tkanine omekša koru, pa se ona sama odvaja bez truda.

 



Kako ih čuvati  

Ako kojim slučajem ostane nekoliko komada (mada sumnjamo), možete ih čuvati u frižideru dan ili dva. Dovoljno ih je kratko podgrijati da ponovo zamirišu kao svježe pečeni.

 



Toplina doma, miris kestena i jednostavan trik koji čini razliku, jer jesen, u svojoj suštini, voli male rituale.

Foto: @chestnutaustralia


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!