TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 13.9.2021.

Ukoliko ste zaljubljenici u degustaciju i pripremu slatkih jela, a željni ste nečeg novog i neobičnog, onda će vas oduševiti ove fotogenične palačinke.

Pufnaste palačinke Hottokeki su porijeklom iz Japana i svakodnevno osvajaju Instagram profile posvećene hrani.

Tajna ovih palačinki, koji izgledaju nestvarno mekano i pjenasto, leži u bjelancima od kojih se treba napraviti snijeg. Ove palačinke su mnogo deblje od onih klasičnih a imaju mekanu teksturu koja podsjeća na sufle.

photo: Pexels.com 

Recept smo pronašli na Instagram profilu @food.bih i jedva čekamo, zajedno s vama, okušati svoje kulinarske sposobnosti kreirajući ovaj interesantni desert.

RECEPT ZA PALAČINKE

SASTOJCI:

  • 2 žumanca
  • 10gr ulja
  • 20gr mlijeka
  • 10gr vanilija šećera
  • 30gr brašna
  • 3 bjelanca
  • 40gr šećera

PRIPREMA:

2 žumanca, ulje, mlijeko, vanilija šećer stavite u posudu i izmiješajte ručno. Dodajte brašno te nastavite miješati dok ne dobijete gušću smjesu.

2 bjelanca stavite u posudu te miješajte mikserom, te postepeno dodajete šećer kako biste dobili bijelu pjenu. Polovinu bijele smjese stavite u smjesu sa žumancima i ručno miješajte, nakon što se smjese spoje dodajte i ostatak bijele smjese i nastaviti miješati.

Na tavu stavite papir za pečenje i kalup za vašu smjesu, te dodajte smjesu u kalup. Nakon nekog vremena okrenite smjesu i kalup kako bi se ispekla i sa druge strane.

Izvadite iz kalupa i dodajte šlag i voće po želji.

photo: Pexels.com 

Kako bi vam bila jasnija priprema ovih slatkih palačinki, pogledajte video u nastavku.

https://www.youtube.com/watch?v=Dgw-Fm-Uamo

Ukoliko se odlučite i sami za pripremu ovog recepta, podijelite ga s nama uz #DoYouBonjour.

* * * 

Naslovna fotografija: @food.bih
Tekst: Emina Smaka 


Bonjour

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

TEKST: Bonjour.ba

Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti) Ako ste u Sarajevu, ovo je restoran koji se ne preskače (i znamo šta uzeti)

U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.
 

kiren-sarajevo-restoran-13-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-12-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-10-bonjour-ba


To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.
 

kiren-sarajevo-restoran-15-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-102-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-21-bonjour-ba


Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.
 

kiren-sarajevo-restoran-17-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-19-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-20-bonjour-ba


A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.


Priča koja počinje mirisom, nastavlja se teksturom, a završava emocijom


Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.

Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.
 

kiren-sarajevo-restoran-8-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-100-bonjour-ba


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.
 

kiren-sarajevo-restoran-5-bonjour-ba
 

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.
 

kiren-sarajevo-restoran-1-bonjour-ba
 

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom. 
 

kiren-sarajevo-restoran-26-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-208-bonjour-ba


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


kiren-sarajevo-restoran-3-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-202-bonjour-ba


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.
 

kiren-sarajevo-restoran-205-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-6-bonjour-ba

kiren-sarajevo-restoran-200-bonjour-ba


Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.


Foto: Marko Jovančić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!