Ove pjenaste i mekane palačinke koje su i fotogenične morate probati. Mi imamo recept!
Tekst:Emina Smaka
GOURMETUkoliko ste zaljubljenici u degustaciju i pripremu slatkih jela, a željni ste nečeg novog i neobičnog, onda će vas oduševiti ove fotogenične palačinke.
Pufnaste palačinke Hottokeki su porijeklom iz Japana i svakodnevno osvajaju Instagram profile posvećene hrani.
Tajna ovih palačinki, koji izgledaju nestvarno mekano i pjenasto, leži u bjelancima od kojih se treba napraviti snijeg. Ove palačinke su mnogo deblje od onih klasičnih a imaju mekanu teksturu koja podsjeća na sufle.
photo: Pexels.com
Recept smo pronašli na Instagram profilu @food.bih i jedva čekamo, zajedno s vama, okušati svoje kulinarske sposobnosti kreirajući ovaj interesantni desert.
RECEPT ZA PALAČINKE
SASTOJCI:
- 2 žumanca
- 10gr ulja
- 20gr mlijeka
- 10gr vanilija šećera
- 30gr brašna
- 3 bjelanca
- 40gr šećera
PRIPREMA:
2 žumanca, ulje, mlijeko, vanilija šećer stavite u posudu i izmiješajte ručno. Dodajte brašno te nastavite miješati dok ne dobijete gušću smjesu.
2 bjelanca stavite u posudu te miješajte mikserom, te postepeno dodajete šećer kako biste dobili bijelu pjenu. Polovinu bijele smjese stavite u smjesu sa žumancima i ručno miješajte, nakon što se smjese spoje dodajte i ostatak bijele smjese i nastaviti miješati.
Na tavu stavite papir za pečenje i kalup za vašu smjesu, te dodajte smjesu u kalup. Nakon nekog vremena okrenite smjesu i kalup kako bi se ispekla i sa druge strane.
Izvadite iz kalupa i dodajte šlag i voće po želji.
photo: Pexels.com
Kako bi vam bila jasnija priprema ovih slatkih palačinki, pogledajte video u nastavku.
Ukoliko se odlučite i sami za pripremu ovog recepta, podijelite ga s nama uz #DoYouBonjour.
* * *
Naslovna fotografija: @food.bih
Tekst: Emina Smaka