TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 4.5.2023.

Postoji li bolje jutro od onog koje počinje mirisnom, opojnom Jacobs kafom?


Kada magija iz vrećice za instant kafu Jacobs 2 u 1 ili Jacobs 3 u 1 dodirne toplu vodu ili mlijeko, to se pretvori u kremasti užitak, a zatim preraste u senzaciju za sva čula. Kreatori savršene kafe iz Jacobs tima učinili su vaša jutra perfektnim. Sada, vama koji uživate u kvalitetu i okusu Jacobs kafe, žele da uljepšaju i ostatak dana.

Zato su, u saradnji sa CineStar kinima, osmislili akciju kojom će vam se zahvaliti na vjernosti i druženju uz vašu omiljenu Jacobs kafu. Svako ko donese 12 praznih vrećica Jacobs kafe, bilo 3u1 ili 2u1, u bilo koje od CineStar kina širom zemlje, može ih zamijeniti na blagajni za kino kartu za bilo koji film! Sve 2D ili 3D projekcije su uključene po želji.

 



Uživajte u Jacobs kafi i najboljim filmovima. Požurite, jer promocija traje do 15.05., a više informacija otkrijte na www.jacobskino.ba

* * * 
Fotografije: Jacobs PR


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!