Znamo sve detalje o izložbi "Vid' mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života" - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Znamo sve detalje o izložbi "Vid' mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života"

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
6.2.2024.

Likovna izložba "Vid' mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života", otvara se u Umjetničkoj galeriji BiH, na jubilarnih 40 godina od Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Aleksandra Kokotović je diplomirala na Accademia del Lusso. Priredila je 48. samostalnih izložbi i sudjelovala na 90 kolektivnih izložbi po Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Engleskoj, Libanu, Egiptu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Albaniji, Litvaniji, Bugarskoj, Bangladešu, Sjevernoj Makedoniji, Maldivima...     

Upravo na otvorenje njene izložbe "Vid' mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života" možete otići 7.2. u 19h u Umjetničkoj galeriji BiH.

Ova eklektična izložba služi kao dirljiva refleksija o zamršenosti ljudskog postojanja i našem dubokom odnosu sa prirodnim svijetom. Metalne skulpture nekonvencionalnih ljudskih glava simbolizuju višestruku prirodu naše svijesti, pri čemu svaka glava predstavlja jedinstveni aspekt ljudskog iskustva.

Slike na platnu, lanu i juti sa svojim kompleksnim prikazom glava, pružaju vizuelno istraživanje zamršene tapiserije misli, emocija i identiteta koji nas definišu.
Nasuprot tome, apstraktne skulpture metalnog drveća uvode apstraktnu perspektivu, izazivajući gledaoce da razmišljaju o suštini samog života. Oni evociraju ideju da, kao što drveće stoji kao nijemi svjedok protoka vremena, naša ljudska iskustva su protkana širim ritmovima prirode.

Spajanjem ovih naizgled različitih elemenata, izložba nas potiče da razmislimo o dubokim vezama između naših unutrašnjih svjetova i šireg univerzuma.

Poziva gledaoce da krenu na putovanje samootkrivanja i ekološke svijesti, na kraju podvlačeći duboko ukorijenjenu harmoniju između čovječanstva i prirodnog carstva. 

Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na velikoj međunarodnoj izložbi “Each for Equal - Art Connects Women”, u Dubaiju, od 3. do 31. marta 2020. godine, na kojoj je sudjelovalo 100 umjetnica iz 100 različitih zemalja svijeta.     

Jacksonville Aviation Arts and Culture Program, uvrstio je u svoj godišnji program da samostalno izloži na internacionalnom aerodromu u Jacksonvilleu, na Floridi (koji je CNN izabrao za najbolji aerodrom u USA zbog umjetnosti), u sklopu Haskell galerije, u saradnji sa Muzejem moderne umjetnosti Jacksonville, od aprila do oktobra 2022. godine.

* * *
Foto: PR
Naslovna footgrafija: @aleksakoko

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno