Zavirili smo na otvaranje izložbe „Expanding“ Belme Tvico-Stambol i Taide Jašarević-Hefford - Bonjour.ba - bh.lifestyle...

Zavirili smo na otvaranje izložbe „Expanding“ Belme Tvico-Stambol i Taide Jašarević-Hefford

Tekst:

Bonjour.ba

MODNE VIJESTI
29.12.2021.

Multisenzorna, teatralna, maštovita ─ tako bismo u tri riječi opisali „Expanding“, sinoć otvorenu modnu izložbu dizajnerice Belme Tvico nastalu u saradnji sa umjetnicom Taidom Jašarević-Hefford.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz pažljivo osmišljenu scenografiju i rasvjetu, u prostoru sarajevske galerije Java, predstavljen je jedinstven spoj mode i umjetnosti ─-sanjivo iskustvo prepuno fantazije koje nam dočarava gotovo opipljive spone između dva potpuno srodna svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Expanding“ je kruna dugogodišnje saradnje ove dvije umjetnice. To je izložba koja se osvrće na prošlost prilagođavajući je današnjici, istovremeno istražujući kompleksnost utkanu u čežnju za humanijim, smislenijim, i pravednijim svijetom. Isprepleteni u kvadratne forme, fragmenti bogate bosanskohercegovačke prošlosti i njezinog kulturno-historijskog naslijeđa pričaju priču o kontinuitetu i opstojnosti. Karakteri bosančice, srednjovjekovnog bosanskog pisma, odavno su ukorjenjeni u dizajnerski etos Tvico. Ponovno oživljeni na svilenom platnu, protkani u jedinstvene dezene, karakteri se pojavljuju u različitim formama i oblicima ─ svjedočeći o identitetu, pripadnosti i ljubavi.  

Modna dizajnerica prikazuje multidimenzionalnost i multidisciplinarnost u svom radu. Granice između mode i umjetnosti se brišu. Tako nas uvodi u svoju realnost, onu u kojoj se svjetlost i mrak prepliću na površini delikatnih svilenih tkanina koje je koristila kao medij kako bi oblikovala jači konstrukt mode. Tome svjedoči jak kontrast u dezenima ─ od pastelnih i nježnih do zagasitih i jarkih. Svaki od dezena nosi svoj jedinstven naziv, poput Orion nazvan po sazviježđu koje je simbol duhovne moći, ili Expanding, po kojem izložba nosi ime, a koji evoluira u različitim i bogatim nijansama boja. Njihove poruke su slojevite, baš poput umjetničkog izraza u kojem su nastali.

Taida Jašarević - Hefford kroz svoj rad preispituje izražajne mogućnosti klasičnih tehnika i digitalnih tehnologija u umjetničkom izražavanju, te razotkriva nove kreativne dimenzije u procesu nastanka slike. Crteži, pismo, akvareli i grafike, re-kreiraju se putem kompjuterskih softvera. Slojevi se preklapaju gradeći složene kompozicije odštampane na platnu i svili, otvarajući prostor novim tumačenjima u kreacijama Belme Tvico.

Izložba je realizirana uz podršku Udruženja „Tradicija i kultura“ koje podržava rad, te domaću i međunarodnu promociju bh. modnog dizajna i likovne umjetnosti i kulture. Nastala je kao rezultat posvećenog rada iza kojeg uvijek stoji isti cilj ─ očuvanje kontinuiteta u bh. modnom dizajnu i promocija bh. kulturne baštine.

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana (Galerija Java, ul. Maršala Tita 21). Obradovat će vas i činjenica da su sve izložene svilene marame dostupne i u prodaji, u sarajevskom modnom studiju Belma Tvico i u online shop-u.

* * * 
Foto: Belma Tvico - Stambol Press

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno