Iz kompanije Fina Vina s nama su podijelili izvještaj o berbi za 2021.godinu. Evo u kojim ćemo sortama posebice uživati....

Iz kompanije Fina Vina s nama su podijelili izvještaj o berbi za 2021.godinu. Evo u kojim ćemo sortama posebice uživati.

Tekst:

Bonjour.kolumnist

GOURMET
13.9.2021.

Deveti mjesec je za sve proizvođače vina rezerviran za berbu, koja, ovisno o vremenu i zemljopisnom položaju, započinje sredinom mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zanimljivo istaknuti, jeste, da na lozu uvelike utječe sunčano i suho vrijeme, koje, ovisno o sorti, kreira posebne arome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je u većini regije vrijeme bilo, kako i iz vinarija otkrivaju, "skoro pa idealno", očekuju nas super vina koja će vjerujemo upotpuniti brojna druženja ove jeseni.

Amir iz kompanije Fina Vina razgovarao je s vinarijom Škegro, Benvenuti, Edi Simčič i Erdevik te dobio prve inside info o vinskim sortama i kvaliteti vina koje nas očekuje nakon ovogodišnje berbe.
Više detalja otkrivamo u nastavku. 

***

Izvještaj iz Hercegovine
Izvor: Škegro vinarija


"Početak godine je obilježilo kišno vrijeme koje se produžilo do 4.mjeseca, ali nakon toga, skoro pa idealno, s izuzetkom oko polovine 8.mjeseca je bilo jako toplo – preko 40 stepeni skoro 14 dana, a onda krajem Augusta osvježenje i malo kiše.
Uslijedilo je lijepo vrijeme pred berbu, tako da očekujemo odličnu sirovinu/grožđe, odnosno očekujte super vina.
Redoslijed berbe: Žilavka, Trnjak pa Blatina." 

Foto: Niki Matic Photography

***

Izvještaj iz Hrvatske, Istra
Izvor: Benvenuti vinarija


"Slično kao u Hercegovini kišovito, promjenjivo vrijeme se produžilo skoro pa do kraja 5. mjeseca, a onda do početka berbe idealno vrijeme- dovoljno sunca, kiše i svega što je potrebno da grožđe perfektno sazrijeva. Zadnjih 10-ak dana hladne noći, tako da će to doprinijeti aromatici vina, posebno za Malvaziju.
Počinjemo s berbom Malvazije oko 10.09., nakon nje Muškat, zatim ponovo Malvaziju za odležala Malvaziju – Anno domini, i onda prelazimo na crvene sorte: Merlot, Tempranillo, Nebbiolo i Teran."

Foto: benvenuti.com

***

Izvještaj iz Slovenije, Goriška brda
Izvor: Edi Simčič vinarija


"Promjenjivo vrijeme početkom godine nije zaobišlo ni region Goriških brda, tako da je u 6. mjesecu vegetacija ''poludjela'' s toplijim vremenom i nastavilo do početka Septembra, tako da u konačnici može se proglasiti normalnim okolnostima u vinogradu. Pred berbu svježije vrijeme, posebno naveče tako da u berbi 2021 možemo očekivati visočje kiseline, odnosno svježija i aromatičnija vina – jedva čekamo. :)"

Foto: Edi Simčić Facebook page

***

Izvještaj iz Srbije, Fruška gora
Izvor: Erdevik vinarija


"Slično vrijeme i u regionu Fruške gore s tim što finalnu procjenu očekujemo poslije berbe, za sada grožđe djeluje zdravo i fenolno zrelo. Berbu počinjemo uskoro s bijelim burgundcem i Sauvignonom."

***
Tekst: Bonjour.ba/Fina Vina
Foto: FB profili vinarija

Povezani članci

Najpopularniji članci