5 jednostavnih vježbi disanja sa kojima ćete brže ukloniti stres

POSAO & ŽIVOT
11.8.2020.

Bez obzira trebamo li instant olakšanje ili način kako započeti smirenije dan, pronašli smo tehnike koje će nam pomoći u tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je jedno od najefektnijih dejstava nešto što radimo svaki dan: disanje. Ali sa namjerom i obrascima. Iako zvuči previše osnovno i jednostavno da bi zapravo moglo biti korisno protiv kaosa koji se ponekad kreira unutar naših misli, ali vježbe disanja su uspostavljanje prirodne ravnoteže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točnije, duboko disanje povećava protok kisika do mozga, pomaže usporiti rad srca i stabilizira krvni tlak. Zajedno, oni aktiviraju naš parasimpatički živčani sustav - ravnotežu koja potiče stanje opuštenosti i smirenosti. Fokusirana pozornost na disanje automatski nas odvlači od tog stalnog unutarnjeg toka misli, omogućavajući nam da se odvojimo od negativnosti.

Foto: freepik.com

Stručnjaci savjetuju da započnete jutro i završite večer sa nekoliko ponavljanja dijafragmatičnog disanja. Ne samo što će ovo pomoći da vaš trenutačni posao sa jednim dahom postane učinkovitiji, već vam može i pomoći da se usredočite i olakšate dan prije nego što započne.

OSNOVNA VJEŽBA

Sjednite u udobnom položaju ili lezite ravno na pod ili krevet. Opustite ramena. Stavite jednu ruku na prsa, a jednu na trbuh. Udahnite duboko kroz nos dvije sekunde. Osjetite kako se zrak kreće kroz nosnice i u vaš trbuh. Želudac bi vam se trebao proširiti dok vam prsa miruju, a zatim polako ispustite zrak dvije sekunde. Ponovite najmanje pet puta.

TEHNIKA 4-7-8

Uradite izdah i ispraznite pluća u potpunosti. Nakon toga udahnite četiri sekunde, a zatim zadržite dah sedam sekundi. Izdahnite kroz usta osam sekundi. Ponovite vježbu četiri puta.

Foto: freepik.com

DISANJE NOZDRVAMA

Desnu ruku držite u shaka znaku ispred vašeg lica (palac i mali prst ispruženi, tri srednja prsta spuštena prema dlanu). Izdahnite. Pomoću desnog palca zatvorite desnu nosnicu. Udahnite kroz lijevu nosnicu, a zatim malim prstom zatvorite lijevu nosnicu. Zadržite dva udisaja. Otpustite desnu stranu (palac) i izdahnite kroz desnu nosnicu držeći lijevu nosnicu zatvorenom. Sada to isto uradite za drugu stranu nosnice i ponovite vježbu šest puta.

10 DUBOKIH UDISAJA

Zatvorite oči i udahnite polako, duboko. Osjetite kako vam zrak ulazi u pluća. Oslobodite misli zajedno sa dahom. Ponovite deset puta.

KAPALABHATI (dah vatre)

Sjedeći na podu ili u stolici, stavite ruke u šaku i stavite ih na donji dio trbuha. Udahnite. Izdržavajući napon, ispustite kratak, eksplozivan dah, nakon čega slijedi brzi, pasivni dah. Svaki izdisaj trebao bi biti oko jedne sekunde, a udisanje je što brže. Ponovite ekspanzijski izdah / pasivni udisaj brzim tempom tijekom tridest sekundi. Napravite dva do tri kruga.

POSAO & ŽIVOT , 11.8.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

unsplash.com

Podijeli:

Posljednje objavljeno