TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 19.11.2015.
Željeli biste se na trenutak sakriti od jeseni, krenuti na putovanje osunčanim grčkim otocima i prepustiti se beskrajnom uživanju u kremastoj čaroliji?U Lactalisu su osluškivali vaše trenutke čežnje za najfinijim okusima i slasnim i osvježavajućim zalogajima i pronašli njihove oaze u novim Dukatosima!
Dukatos, grčki tip jogurta, omiljen je zbog svoje guste i kremaste teksture. Bogatiji je hranjivim sastojcima od običnog jogurta, sadrži više proteina, a manje šećera i ugljikohidrata, što ga čini zdravijom namirnicom pogodnom za one koji vode računa o sebi i svojoj ishrani.
Dukatos limun kolač med
Kremasto zadovoljstvo sa osvježavajućom notom limuna i slasnom aromom meda uvjerit će vas da ne samo da se privlače, nego i da različitosti savršeno funkcioniraju zajedno čineći neodoljive kombinacije. Dukatos limun kolač med probudit će vaša ušuškana čula, kao doručak, učinit će vaše jutro vedrijim, a kao užina doskočiti popodnevnoj melanholiji i vratiti energiju za sve izazove večeri.
Dukatos višnja & vanila
Kraljica svih začina, koja nikada ne ostaje neprimijećena, ovoga puta u zagrljaju sa strastvenom višnjom, očarava i mirisom i okusom. Njeno veličanstvo vanilija, u kremastom jogurtu sa komadićima višnje, pružit će vam nezaboravan užitak koji obara s nogu. Želite lagan doručak, dodatnu dozu energije u toku dana ili da izmamite osmjeh dragoj osobi? U svakoj prilici nepogrješiv izbor je Dukatos višnja & vanila.
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!