Ismet Lisica nas vodi na sasvim neobično 24-satno putovanje kroz Stockholm - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Ismet Lisica nas vodi na sasvim neobično 24-satno putovanje kroz Stockholm

Tekst:

Bonjour.ba

PUTOVANJA
24.11.2014.

Kada jedan bh. dizajner sa sjajnim smislom za fotografiju otputuje u Stockholm, ne možemo odoljeti, a da ne pođemo s njim. Makar kroz fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj put nas na neobično putovanje vodi Ismet Lisica koji je s nama podijelio omiljene dijelove grada Stockholma - od caffea, restorana, muzeja, trgovina, ljepote metro stanica, biblioteka, itd., ali je pored toga dodao i par destinacija idealnih za sve one koji žele iskusiti pravu skandinavsku ljepotu prirode. Naravno, nije izostavio ni nezaboravna mjesta poput Tree & Ice hotela u artičkom krugu, dog sleda i mnoge druge lokacije koje će vas natjerati da se, baš kao i mi, zaljubite u skandinavsku estetiku.

Krenimo!

***

Piše: Ismet Lisica

Prvi i jedini muzej fotografije smješten u Art Nouveau zgradi koju je projektovao Boberg. Stara tvornica odjeće iz 1906. je pretvorena u muzej 2010. Svake godine u galeriji su izložena djela poznatih svjetskih internacionalnih i lokalnih fotografa. Na posljednjem spratu muzeja je restoran s pogledom na Gamla stan i Östermalm.

ffotografiska 1

pogled na gamla stan

Pogled na Galma stan

ffotografiska 2

 

ccoffice

Coffice - Café + Office

pogled na kungsholmen

Pogled na Kungsholmen

 

Prime Burger Company - gradu koji je postao poznat po burgerima, Prime je jedan od boljih burgera u gradu. Mjesto mami ugodnim interijerom i ukusnim burgerima.

prime burger

 

Svenskt Tenn - galerija koju su osnovali Josef Frank i Estrid Ericson 1924. Svenskt Tenn je lifestyle skandinavskog društva. Iako postoje podružnice u Londonu i New Yorku, ovaj salon u Stockhlomu je najpoznatiji.

svenskt tenn 2

svenskt tenn 1

 

Salluhal market -  otvoren 1888., i danas  je mjesto gdje se mogu naći najraznovrsnije namirnice i delikatese, od svježe pravljenog hljeba i sira, do mesa od jelena i raznovrsnih morskih specijaliteta. Pod staklenom kupolom Salluhala mogu se naći i brojni restorani koji su za vrijeme ručka uvijek puni.

ssalluhal 2

ssalluhal

ssalluhal 1

Albert & Jack's -  pekara novog koncepta koja nudi uvijek svježa peciva, uz kafu i čaj, a za vrijeme ručka i specijalne sendviče.

albert jacks

Djurgarden - ostrvo, poznatije kao Kraljevski park, s mnogobrojnim muzejima, atrakcijama i yacht klubovima.

01

 

Gamla stan(Stari grad):

01

Mårten Trotzigs gränd - najuža ulica u gradu:

mmarten trotzigs grand

 

Schweizer Konditori:

schweizer konditori

04

Smjena straže ispred palate:

 02 straza

Stadsbiblioteket (public library) - jedna od posljednjih građevina velikog švedskog arhitekta Gunnara Asplunda. Zgrada cilindričnog oblika u sebi krije preko dva miliona naslova na tri sprata, otvorena za posjete bez naplate.

 sstadsbiblioteket

 

Stockholm je poznat po svojim metro stanicama, koje spadaju u jedne od najljepših u svijetu, na kojima su radili mnogobrojni umjetnici u proteklim desetljećima. Neke od stanica: Rådhuset, T-centralen, Tekniska Högskolan, Stadion...

rradhuset

Rådhuset

sstadion

Stadion

tekniska hoogskolan

Tekniska Högskolan

tt centralen

 T-centralen

Ukoliko pak želite doživjeti ljepotu skandinavske prirode, morate otići malo izvan Stockholma, prema artičkom krugu. Ove fotografije vas vode do Ice hotela i Tree hotela, te kroz nezaboravno iskustvo vožnje saonicama koje vuku haskiji i kroz doživljaj dana provedenog sa Suomi na farmi jelena u dubokim šumama sjevera.

01

02

03

04

05

Ice hotel:

ice hotel 1

iice hotel 2

iice hotel 3

Suomi farma jelena:

suomi farma jelena

Tree hotel:

ttree hotel 1

ttree hotel 2

 

Foto: Ismet Lisica

Više fotografija na: http://instagram.com/ilisica

 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno