TEKST: Emina Smaka
DATUM OBJAVE: 19.3.2024.
U gourmet svijetu, gdje svaki zalogaj nosi sa sobom priču, postoji jedan sendvič koji je osvojio srca foodie zajednice.
Riječ je o viralnom hitu na TikToku, o sendviču koji nudi nešto sasvim drugačije. Naime, sastojci nisu samo složeni u sendvič, već su svi zajedno isjeckani na dasci za sjeckanje. Nazivaju ga talijanskim sjeckanim sendvičem, što nam dovoljno govori o tome da ga vrijedi isprobati.
Koncept je jednostavan, ali zabavan, na dasku za sjeckanje slažete sve sastojke koje želite imati u svom sendviču. Bez obzira da li se radi o sočnim mesnim delicijama, hrskavoj salati ili raznovrsnim sirevima, sve se sjecka zajedno do fine teksture. Dodaje se i ulje, umaci i začini po želji, koji se lagano inkorporiraju u smjesu. Na ovaj način u svakom zalogaju dobijte po malo od svih sastojaka.
@ninjacue Chopped Italian sandwiches #choppeditaliansubsandwich #sandwich ♬ original sound - Ninjacue
@marcus.costanzo This Chopped Sandwich was WAY better than expected ?? More on IG @marcus.costanzo #choppedsandwich #sandwichasmr #foodasmr #foodcreator ♬ original sound - Marcus Costanzo
Ovaj jedinstveni način pripreme ne samo da stvara bogatiji i slojevitiji ukus, već i pruža nezaboravno iskustvo pripreme. Na Tik Toku kažu: ,, Sjeckajte dok se ne umorite.''.
Preostaje da pitamo da li biste se upustili u avanturu pripreme ovog jedinstvenog sendviča?
@michaelfinch CHOPPED ITALIAN SANGA #choppedsandwich #michaelfinch ♬ original sound - Michael Finch
* * *
Naslovna fotografija: Pexels.com
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!