TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 19.3.2024.

U gourmet svijetu, gdje svaki zalogaj nosi sa sobom priču, postoji jedan sendvič koji je osvojio srca foodie zajednice.

 

Riječ je o viralnom hitu na TikToku, o sendviču koji nudi nešto sasvim drugačije. Naime, sastojci nisu samo složeni u sendvič, već su svi zajedno isjeckani na dasci za sjeckanje. Nazivaju ga talijanskim sjeckanim sendvičem, što nam dovoljno govori o tome da ga vrijedi isprobati. 


Koncept je jednostavan, ali zabavan, na dasku za sjeckanje slažete sve sastojke koje želite imati u svom sendviču. Bez obzira da li se radi o sočnim mesnim delicijama, hrskavoj salati ili raznovrsnim sirevima, sve se sjecka zajedno do fine teksture. Dodaje se i ulje, umaci i začini po želji, koji se lagano inkorporiraju u smjesu. Na ovaj način u svakom zalogaju dobijte po malo od svih sastojaka. 

 

@ninjacue Chopped Italian sandwiches #choppeditaliansubsandwich #sandwich ♬ original sound - Ninjacue

 

@marcus.costanzo This Chopped Sandwich was WAY better than expected ?? More on IG @marcus.costanzo #choppedsandwich #sandwichasmr #foodasmr #foodcreator ♬ original sound - Marcus Costanzo




Ovaj jedinstveni način pripreme ne samo da stvara bogatiji i slojevitiji ukus, već i pruža nezaboravno iskustvo pripreme. Na Tik Toku kažu: ,, Sjeckajte dok se ne umorite.''. 
Preostaje da pitamo da li biste se upustili u avanturu pripreme ovog jedinstvenog sendviča
 

@michaelfinch CHOPPED ITALIAN SANGA #choppedsandwich #michaelfinch ♬ original sound - Michael Finch


* * * 
Naslovna fotografija: Pexels.com
 


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!