INTERVJU: Petar Janošević, prvi urednik Harper's Bazaar Srbija - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

INTERVJU: Petar Janošević, prvi urednik Harper's Bazaar Srbija

Tekst:

Bonjour.ba

INTERVJU
19.9.2014.

Petar kao 44-godišnji diplomirani pravnik kaže za sebe da je precizan, organiziran, zahtjevan prema sebi i suradnicima te veoma uporan. Sve te karakteristike potvrđuje svojom novom ulogom kao glavnog urednika magazina Harper's Bazaar izdanja za Srbiju. Kroz razgovor smo saznali da Attica Media Srbija već godinama razmišlja dodati ovaj magazin u bogati portfelj kompanije koji uključuje naslove poput Grazia, Esquire, Playboy itd. Kako je došlo do ove suradnje, zašto je baš Petar izabran za urednika, te koje će lice krasiti naslovnicu Harper's Bazaar Srbija, pročitajte u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petre, tvoje ime se mnogo spominje zadnjih mjeseci u insajderskim modnim krugovima regije. Izdanje Harper's Bazaara za Srbiju će ugledati svjetlo dana u ponedjeljak 22.9. Logično pitanje – kako je došlo do ove suradnje?

Kao prvo, nisam znao da se moje ime toliko spominje :). Kompanija Attica Media SRB već nekoliko godina razmišlja o pokretanju Harper's BAZAARA u Srbiji i sada je došao taj trenutak da se ideja i realizirala. Ako je pitanje bilo upućeno meni  - general manager i vlasnik kompanije su mi ponudili da budem glavni i odgovorni urednik, a poslije polaganja testova koji je dio izbora kompanije Hearst Magazines za svakog urednika Harper's BAZAARA  - ja sam bio počašćen da se, mogu slobodno reći, upišem u povijest novinarstva na prostorima bivše Jugoslavije.

05 zid

Koliko vremena su trajali pregovori i možeš li nam reći kako izgleda period obuke urednika i uredništva za rad na jednom ovako prestižnom magazinu?

Pregovori sa licencorima su trajali nekoliko mjeseci, a moji pregovori sa vlasnikom kompanije su trajali jedan dan. Obuka se obavlja u centrali kompanije Hearst u New Yorku, gdje budući urednik i art direktor sa kolegama iz Hearst Magazines International prolaze bukvalno kroz svaku stranu magazina, obraćajući pažnju i na najsitnije detalje budući da magazin Harper's BAZAAR svojim čitaocima daje najbolje iz sveta mode, ljepote, umjetnosti, kulture, zabave, gastronomije...

Koliko članova broji uredništvo Harper's Bazaar Srbija i pored vijesti iz vaše zemlje, hoćete li pratiti regionalna događanja?

Srce tima Harper's BAZAAR Srbija čini 10 članova, kao i veliki broj suradnika. Budući da će se Harper's BAZAAR Srbija distribuirati na sve teritorije bivše Jugoslavije, naravno da ćemo pratiti sva dešavanja u regiji i da ćemo se truditi da pokažemo najbolje.

01 tim

Gledajući na povijest Harper's Bazaara koja ti ja najdraža urednica, te imaš li neki broj koji posebno voliš?

Najdraža urednica mi je Diane Vreeland - žena koja se upisala velikim slovima u povijest Harper's BAZAARA i svjetskog modnog novinarstva. Lično veoma volim US izdanje, kao i španjolsko izdanje Harper's BAZAARA.

Hm, sada se idemo igrati pravih novinara. Reci nam koliko stranica ima u vašem prvom broju, i koliko imate autorskih editorijala?

Harper's BAZAAR Srbija ima 180 strana i jedan modni editorijal u našoj produkciji.

04 editprijal

Ima li uopće smisla da pitamo tko će biti na naslovnici prvog broja ili možeš li nam otkriti bar neki detalj?

Hm, hm, hm... Na naslovnici će biti jedna veoma poznata manekenka :). Ne budite nestrpljivi, za par dana ćete vidjeti novi broj.

Gala predstavljanje magazina je u ponedjeljak. Kada će se magazin naći na kioscima?

Harper's BAZAAR Srbija će se naći na kioscima 22.9. i očekujem da se u cijeloj regiji nađe 23.9.

02 stranice

 

Foto: Petar Janošević Private

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno