TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 23.9.2014.
Irma je klasični Lav u horoskopu – zna što želi, i bori se da to i dobije. Željela je da Freya brend nakita i odjeće prepoznaju akteri na bh.modnoj sceni, što se, kako vidite i dogodilo. Željela je da promovira bh. kulturu i tradiciju kroz modne dodatke što je izradom torbice s motivima tepiha karakterističnih za našu zemlju i dobila. Sada želi biti rame uz rame sa ostalim bh. i regionalnim brendo
Ne možemo odoljeti, a da vam ne postavimo ono klišej pitanje – zašto ime Freya kao naziv vašeg branda?
Počećemo bajkovito, jer naš brand i treba predstavljati bajkoviti prikaz mode: FREYA je nordijska boginja ljubavi, ljepote, magije, plodnosti, ljubaznosti, senzualnosti i seksipilnosti Prema mitologiji, FREYA je obožavala proljeće i buđenje prirode, voljela je muziku i zabavu, nosila je laskavi ogrtač od najfinijeg ptičjeg perja, a koji je omogućavao onome ko ga nosi da se pretvori u sokola. Oko vrata je uvijek nosila ogrlicu Brisinga, koja je za nordijske narode bila Mliječna staza. Njen dan je bio petak kao početak odmora i vremena koje je posvećivala sebi i svom životu i tome kako da ga uljepša. Brand FREYA je i nastao iz predstave o jednoj ženi-boginji koja je ujedno i ljubazna i svoja, ratnica i princeza, u stalnoj žurbi za poslom i karijerom, ali isto tako i posvećena zabavi kao i svojoj jačoj polovini koju zavodi svojom senzualnošću. To će kroz ovaj modni brend isplivati kod svake dame koja se ogrne našim svilenim haljinama ili ogrlicama od najljepših nanizanih perli, a svoju magiju će čuvati u ručno rađenim clutch torbicama iz #couture linije koja ovih dana niče posvećena sezoni koja nam slijedi.
Pregledavajući fotografije nakita iz FREYA ljetne kolekcije, nismo mogli ne primijetiti vašu ljubav prema zlatu i ukrasima u upečatljivim nijansama. Odakle crpite inspiraciju? Gajite li i vi osobno ljubav prema ukrasima za kosu?
Inspiracija se može crpiti iz svega što nas okružuje. Jutarnje zrake sunca kroz rolete, zvuka kapljice kiše o prozor, prekrasni čokoladni balončići u vašoj prvoj jutarnjoj kafi. Apsolutno sve. Ljeto i jeste simbol zlata, sunca, blještavosti, raskoši. Zato su nam prevladavale jarke boje. Sada kada nam slijedi sezona jesen/zima, vrijeme je da ta ljetna raskoš dobije zimsku dimenziju. Zlatna prelazi u srebro koje asocira na ljepotu kristalnih pahulja koje nam uskoro slijede. Boje dobivaju na zagasitosti pa će žuta preći u oker, crvena u boju cigle, bež u boju tople čokolade koju ćemo ispijati u istobojnom debelom pletivu. Osobno gajim ljubav prema ukrasima za kosu, ali na Freya ženama. Stvaram za njih i oduševljena sam kada ih vidim nasmijane s mojim dizajnom na njima. To je ujedno i moj najljepši ukras.
Konop i rese također predstavljaju posebno mjesto u dizajnu vašeg nakita. Koliko je uopće vremena potrebno za kreiranje jedne Freya ogrlice? Ili naušnica? Kojim se još materijalima koristite u dizajnu?
Uvijek zavisi od težine i zahtjevnosti samog dizajna. Konop se među prvim materijalima našao u mom radu u samom početku dizajniranja još od 2009.godine. Jednostavan je za kombinovati, a ističe prelijepu ženstvenost i vitkoću ženskog vrata. Rese su vragolaste za one dame koje se igraju s modom, a ne dozvoljavaju da se ona poigra sa njima. Potrebno je u trenutku prave inspiracije nekoliko sati da bi se izradio bilo koji dio nakita, pa do nekoliko dana, nedjelja. Služimo se svim materijalima koji prijaju koži. Prioritet je udobnost nošenja našeg nakita, pa materijali koji su prvi u dodiru s kožom su od prirodnih vlakana, na koje se potom nižu perle, Swarovski elementi, nitne. Gledamo da uklopimo naš dizajn i cijenu istog sa standardom u Bosni i Hercegovini. Skuplje materijale koje smo nabavili iz Italije i Švicarske ostavljamo za sljedeću sezonu proljeće/ljeto, kada će biti prikazana prava luxury kolekcija Freya proizvoda, samo za one koji istinski cijene unikatan rad i promociju naše zemlje.
U vašoj ponudi nalaze se i turbani. Koliko su oni prihvaćen modni dodatak od strane bh. dama?
Još uvijek je većina bh.dama u grču i strahu od prihvaćanja ili odbijanja od strane okoline. Turbani su već odavno prisutni na svjetskoj sceni, ponovo su zavrtjeli modne stilove, samo se kod nas ne prihvaćaju baš dobro. Na svu sreću i te se neke barijere ruše, pa sada sve više dama možete vidjeti s prekrasnim, najprije Freya turbanima, na glavi. Posebno će sada imati izbora kriti se od kiše i snijega uz još masivnije modele naših turbana. Treba porušiti sve prepreke i biti svoj, ma koliko se to nekome ne dopadalo. U modi se treba uživati.
Koji je vaš omiljeni komad nakita? Što vi najčešće nosite?
Dizajneri su uglavnom skromni u svom odijevanju. Ja sam inače sklona krajnje jednostavnim modnim kombinacijama, ali uvijek takve volim osvježiti nekom od statement ogrlica iz svoje kolekcije, pa bih njih i izdvojila kao najdraže. Naravno, u ruci uvijek imam Freya torbu s bh. motivima, kojom promovišem i sebe i prekrasnu zemlju iz koje potičem, Bosnu i Hercegovinu. Ako nije torba u pitanju, onda je uz mene uvijek Freya neseser s printom našeg ćilima koji mi donosi sreću gdje god da odem.
Što biste savjetovali dami koja je u potrazi za cool modnim dodatkom? Na što treba obratiti pozornost?
Uvijek sam za to da se odabere ono što zaista vama kao ličnosti prija. Da li će to biti sofisticirana, jednostavna ogrlica ili neka raskošnija, birajte uvijek onaj modni komad koji izgovara vaše ime. Kada to obučete ili stavite neki komad nakita, ne treba vam ni u jednom trenu biti neprijatno. To je onda pravi odabir, to ste vi. Pažnju dame ove jeseni/zime trebaju obratiti na broševe koji bi mogli krasiti njihove zimske turbane, šalove, potom i kapute. Oni su uvijek šarmantni, a kombinaciju dižu odmah na viši nivo. Mogu to biti romantični detalji poput cvijeta, dijamanta, ali i malo više chic, poput značke, medalje, onako da podsjeća na high school style. Ogrlice koje mogu služiti kao okovratnici na pletenim dolčevitama također su pun pogodak. Freya će ih uskoro imati u ponudi.
Najdraža modna knjiga? A časopis?
Najdraža modna knjiga mi je definitivno „Vrag nosi Pradu“ autorice Lauren Weisberger, prema kojoj je snimljen i istoimeni film koji je svaka djevojka odgledala makar dva puta. Svaka dama mora u svojoj kombinaciji biti dominantna u svom smislu. Da li je to da je svi gledaju kada uđe u prostoriju ili da ona ima osjećaj da lebdi u svojoj kombinaciji, nebitno je, bitno je da bude modna „vragolica“, u smislu igranja s modom, jer moda je igra. Ima određenih pravila koje je još slađe prekršiti i bolje je pogriješiti i osmisliti svoj modni put, nego biti blijeda kopija. Časopis, no.1 - Vogue naravno, potom svi naši modni, a onda i časopisi regije, lijepo je biti u toku sa svim stranama svijeta i susjedstva.
Koji su vaši planovi za jesen? Gdje se vidite za tri godine?
Planovi za jesen su uvelike u razradi. Pripremamo Freya jesen/zima 2014 kolekciju. Već se izrađuju statement ogrlice aktualnih boja, zagasitih, ali i dalje moćnih, jer to i jeste poruka FREYA branda - biti sofisticirana, skromna, a ujedno i moćna, primijećena i jedinstvena žena. Prava boginja zime. Potom u ponudi će biti uvršteni pleteni turbani, masivniji i moćniji, da ugriju, ali i da jednostavnu kombinaciju dok pada snijeg, učini savršenim modnim skladom. Plus štiti glavu, jer uz Freya turban ne postoji bad hair day. U planu su nam i pletene suknje koje će biti matchy s Freya turbanima. Planovi su veliki, snovi još veći, ali želja, rad i upornost najveći. J
Za tri godine vidimo se u modnim kombinacijama svih odvažnih Freya dama, prepoznati kao pravi bh. brand koji promoviše vrijednosti i modnu scenu Bosne i Hercegovine, rame uz rame s regionalnim, ali isto tako i svjetskim brandovima, što da ne! Pogledajte samo naše divne modne ambasadorice počevši od Martine Saire i mnogih drugih modnih ikona u našoj zemlji i kako im dobro stojimo!
{gallery}2014_09/irma_oo{/gallery}
Foto: shush-mush.com, instagram.com, Facebook.com
TEKST: Bonjour.ba/PR
Postoje ona mjesta gdje dan počinje sporije, uz miris kafe i pogled na zelenilo dok vas konobari, s osmijehom već od ranih sati, pitaju želite li omlet s domaćim sirom ili nešto posebno po vašem izboru. Mjesta gdje doručak nije samo obrok, već ritual... i da, imamo mali insiderski tip.
Smješten svega desetak minuta od srca Mostara, to je mali gourmet raj za one koji znaju da dobar obrok može popraviti cijeli dan.
Bilo da dolazite na doručak s pogledom, poslovni ručak u bašti ili večeru uz čašu lokalnog vina, svaki obrok u restoranu hotela Buna nosi dozu pažnje i mirnoće koja se rijetko nalazi tako blizu grada.
Dok vas možda na prvu privuče elegancija obnovljenih prostora s historijskim pečatom iz austro-ugarskog perioda, ono što ostaje kao glavni utisak o kojem danas želimo pisati je restoran ili preciznije rečeno: gourmet doživljaj.
Doručak koji ne preskačete čak ni na brzinu
Ovdje doručak nije „s nogu“. On je ritual. Početak dana uz lokalne sireve, domaći hljeb, svježe voće i kombinacije koje bude i najuspavanije. Naša preporuka? Lagana pileća salatica kao savršen balans između osvježenja i energije, a mali trik s dodatkom narom daje jelu ono nešto zbog čega ćete je poželjeti i sutra. Idealno za one koji planiraju poslovni sastanak, ali i za one koji žele samo tiho jutro uz kafu i poglede na zelenilo.
Ako imate sreće da ga uživate u vrtnoj restauraciji, pogled će vam pasti na čuveni bunski dolap za navodnjavanje koji i danas neumorno okreće ritam rijeke i smiruje svaki misao. Uz šapat vode i šolju kafe, dan počinje onako kako biste željeli da teče… lagano, autentično…
Tokom doručka, pored raznovrsne ponude zdravih i slanih jela, gosti često biraju brownie kolač onaj pravi, s dubokim ukusom kakaa koji daje dodatnu energiju za dan koji slijedi.
Ručak koji spaja tradiciju i gourmet twist
Kada stigne podne, restoran postaje prava pozornica. Ručak u hotelu Buna je spoj hercegovačke tradicije i savremene kulinarske ponude. Jelo koje je s razlogom privuklo našu đažnju je rižoto sa sipom. Kremast, intenzivan, savršeno začinjen…
Kozice se često nađu na tanjirima gostiju koji žele nešto laganije, dok je za one koji ne gravitiraju morskoj hrani tu pasta s piletinom. Jednostavna, aromatična i uvijek siguran izbor.
Ake pitate šta lokalci najčešće preporučuju, odgovor je prilično jasan: “Najbolja riba? Probajte je upravo ovdje.”
Nakon ručka koji spaja tradiciju i savremene okuse, bilo bi šteta preskočiti desert. Iako svaki kolač na meniju nosi pažljivo birane sastojke i prepoznatljiv šarm domaće poslastice, kolač od datulja posebno se izdvaja jer je bogat teksturom, sladak i idealan kao završni ton obroka.
Diskretna preporuka? Ne čekajte da nestane. Često se naručuje i za ponijeti, a za one koji biraju bezglutenske opcije, posebno se izdvaja kolač s makom, koji se savršeno sljubljuje s čašom Villa Sandi Prosecco Millesimato.
Večera uz vino i šapat rijeke
Kada se svjetla smire, večera se seli u intimni dio restorana, gdje svaka čaša vina dolazi s pričom, a svaki tanjir sa stilom.
Lokalna vina i lagani obroci kreiraju savršen kraj dana… bez žurbe, bez buke, samo uz osmijehe konobara koji znaju da vam treba još minut mira.
U večernjim satima, dok se atmosfera smiruje, često naručeni izbor je crumble od jabuka uz kuglu sladoleda. Topao, hrskav i taman toliko sladak da zaokruži večeru u najnježnijem tonu.
Insider tip
Zvuči kao kliše, ali vjerujte ovdje osoblje zna. Ne samo koji je desert najfotogeničniji, već i koji je riblji specijalitet tog dana dobio poseban touch iz kuhinje. Oni vas neće zatrpati informacijama, ali kad pitate: „Šta biste vi danas naručili?“ dobit ćete preporuku koja (još) nije na društvenim mrežama, ali bi mogla postati vaše novo omiljeno otkriće.
To je ona vrsta usluge diskretna, topla i instinktivna. Takva da se osjećate kao da ste već tu bili, iako ste prvi put došli u restoran.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!