Intervju: Emir Medić, dizajner i kostimograf koji dokazuje da moda nudi velik spektar mogućnosti!

INTERVJU
14.7.2015.

Emir je dizajner i kostimograf rođen u Doboju, koji već nekoliko godina gradi karijeru uspješnog dizajnera i kostimografa u Njemačkoj, s praksom odrađenom u Parizu, u studiju poznatog i otkačenog dizajnerskog imena, Bernharda Willhelma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sebe opisuje kao iskrenu, vrijednu, brzu i duhovitu osobu, koja inspiraciju za svoje kolekcije nalazi u prirodi, tijekom putovanja i uvijek inspirativnim street style fotografijama. Dokaz da moda uistinu nudi velik spektar mogućnosti, pokazuje i njegov angažman u kazalištu, gdje uz tim ljudi radi na osmišljavanju savršenih kostima za predstave, a sve to u cilju što vjernijeg i kreativnijeg prikaza likova raznih poznatih kazališnih komada. Kada je ovaj 28 - godišnji dizajner shvatio da se želi baviti modom, tko je po njegovom mišljenju bh.dama s najviše stila te koji su komadi njegovi favoriti u ormaru, saznajte u nastavku.


Ljubav prema odjeći u vašoj obitelji je očito nasljedna. Vaš djed je bio vrstan šnajder u Tešliću, vaša mama je naslijedila to znanje i zanat, a danas ste i vi modni inženjer. Kada ste shvatili da se želite baviti modom?

Moji roditelji su primijetili veoma rano moju sklonost ka lijepom, ne samo prema modi, nego i glazbi i crtanju, tako da su me poslali na dječju likovnu akademiju. Poanta mog ranog djetinjstva je podrška mojih roditelja. Odluku da se posvetim samo modi i dizajnu donio sam završetkom gimnazije.

Nakon završene akademije Design Department u Düsseldorfu odlazite i u Pariz, gdje radite sa otkačenim dizajnerom Bernhardom Willhelmom. Kakva iskustva nosite iz tog razdoblja?

Pod broj 1. radno; 2. maštovito; 3. šareno i otkačeno, ali divno.

A kako je na vas utjecao Grad svjetlosti? Smatrate li opravdanim njegovu titulu modne prijestolnice?

Da naravno, često sam u Parizu i volim njegov flair. U periodu mog rada sa Bernhardom Willhelmom nisam imao mnogo vremena za pariški šarm, jer sam želio toliko toga da upoznam, zapamtim i primijenim naučeno.

PreviousNext


Foto: Dome Darko
Hair & make up: Karin Bartel
Model: Anna-Louis, NoToys Models


Vašom ljetnom kolekcijom dominiraju metalik tonovi i jarke boje popraćene uzorcima koji su inspirirani prirodom. Gdje sve pronalazite inspiraciju za svoje kolekcije?

Smatram da sve kreativne osobe reagiraju intuitivno, ali to je samo reakcija na toliko toga pročitanog, pregledanog, proputovanog, ne samo svijeta mode ( čak najmanje) nego kulture, umjetnosti, street stylea i politike.

PreviousNext


Foto: Dome Darko
Hair& make up: Pola da Veiga
Model: Johanna Kleff Quantum, Seven Management


Kako biste kroz tri riječi opisali vaš dizajnerski izričaj?

Pozitivno, maštovito, cjelovito.

Koga biste voljeli vidjeti u vašim kreacijama?

Sve žene svijeta koje bi nosila svaki moj komad s ponosom.

emir medic dizajn2

A koji komad smatrate najdragocjenijim u vašem ormaru?

Da budem iskren, svaki moj komad u ormaru je pažljivo biran, tako da nemam izuzetka.

Nakon vaših revija, dobili ste i ponudu za rad u kazalištu i izradu kostima. Koliko se taj posao razlikuje od izrade ready-to-wear kolekcija?

Razlika je velika, zato što je kostimografija timski rad između režisera, scenografa i kostimografa. Moja uloga u timu je da kreiram outfit glumcima za odredbene uloge, na primjer naredni projekt “ Istanbul” pod palicom režiserke Selen Karan u Bremenu obrađuje Tursku u 60-tim godinama, što znači da kostimi moraju biti iz tog doba, ali i sa iskrama moje mašte. A kad kreiram svoju kolekciju, ja sam slobodan – kreiram kolekciju koja nosi moju poruku, pod mojom skriptom i mojom režijom!

emir medic dizajn3

Kojem filmu biste vi, vođeni vlastitim preferencijama, dali Oscara za najbolju kostimografiju?

Great Gatsby, mislim da ga je čak i dobio.

Vjerujemo da pratite i bh. modu. Koji su njeni nedostaci, a koje prednosti po vama? Tko je po vama bh. dama s najviše stila?

Prednost je kreativnost i pored teškog poslijeratnog perioda, istina je da su najveća djela rađena u teškim vremenima. Nedostatak je definitivno novac. Stil za mene jeste: obrazovanje, stav, pozitivan utjecaj na druge! Ova tri elementa posjeduje Jasmila Žbanić i ona je za mene bh. žena sa stilom.

Gdje možemo pogledati vaše radove?

Trenutno sam angažovan kao stilista, pored tog radim kao freelance kreator za jednu modnu kuću, upravo sam završio muzički projekt Deniz Music, gdje sam radio na video realizaciji spota za pjesmu – 'Povedi me do oblaka' koja će uskoro izaći sa CD-om za čiji sam layout isto ja radio. Lagano se i pripremam za pozorište u Bremenu, a nadam se da ću premijerom pozorničkog komada Istanbul 19.12.2015. pozitivno završiti ovu godinu. I iako sam završio za modnog kreatora, moda je kultura sa velikim spektrom nebrojnih mogućnosti i moj moto je da svaki novi korak naprijed uradim pozitivno i bez straha, ali sa poštovanjem. Više mojih radova možete naći na web stranici - www.emirmedic.de.


INTERVJU , 14.7.2015.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  BONJOUR.ba

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno