TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 30.8.2023.
“Cabernet Sauvignon je vino koje ne samo da piješ, već i osjećaš. Ono te uvlači u priču o svojim korijenima i vremenima koja su prošla.” – Hugh Johnson

Poznat po tamno crvenoj boji, zavodi sva čula, a raspon rajskih okusa na nepcu osigurava da se ovo crveno vino nikada ne zaboravi.
Svakog 30.8. se obilježava Internacionalni dan Cabernet Sauvignon-a, a tim Fina Vina vam donosi nešto više u nastavku teksta.
Malo vina na Zemlji može se porediti s ovom sortom po dubini okusa i aromama.
Iz tog razloga je najpoznatije i najomiljenije crveno vino. Cabernet Sauvignon je poznata vinska sorta koja potiče iz Bordeaux, Francuske. Poslije toga se proširila na Italiju, Južnu Afriku, Čile, Kaliforniju i Australiju.
Koje arome prevladavaju kod ove sorte te koje je boje?
Obično ima intenzivne arome crnog voća kao što su ribizla, trešnja i šljiva, uz dodatne note začina, papra i često karakterističnih nota eukaliptusa, zelene paprike ili duhana.
Vino je tamne boje, često s ljubičastim nijansama u mlađim vinima, koja se s vremenom razvija prema tamno crvenim nijansama.
Na kojoj temperaturi je idealno da se posluži?
Idealna temperature za posluživanje zavisi od starosti berbe. Mladi Cabernet Sauvignon treba servirati na temperaturi između 16°C i 18°C, a dok odležani više od 15 godina mogli bi se poslužiti na temperaturi na oko 20°C.
Uz koju hranu se idealno sparuje?
Cabernet Sauvignon je izvrsna sorta za uparivanje uz jača, mesna i začinjena jela. Na primjer, može se poslužiti uz govedinu, janjetinu, divljač, ali i uz jela s roštilja. Također, idealno ide uz tvrde sireve poput cheddar-a i goude.

Preporuka vina iz Fina Vina asortimana
Vina koja zaslužuju pažnju i proizvode se od 100% Cabernet Sauvignon-a su iz vinarije Simčič Marjan i Zanut. Međutim, ova je sorta vinove loze koja se “sljubljuje” s ostalim vinima, pa tako postoje takozvana Cuvée vina koja su mješavina istih i različitih sorti grožđa, a to su vinarije Chichateau, Edi Simčič, Erdevik, Movia i Ščurek. Idealan Cabernet Sauvignon možete pronaći na našoj službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply.
P.S. Cabernet Sauvignon uvijek poslužite u velikim čašama koje omogućuju jedinstvenim aromama da dođu do nosa, a mi imamo rješenje za to.
Kako biste u potpunosti uživali, kušajte ga iz posebnih Riedel čaša koja su namijenjena upravo za ovu sortu.

Svestrana, živahna i vrlo, vrlo dobra, sorta vina koja se ističe svojim bogatstvom, strukturom i sposobnošću starenja te je omiljen izbor ljubitelja crvenih vina širom svijeta. Sretan Internacionalni dan Cabernet Sauvignona. Cheers!
* * *
Foto: Pexels, PR
TEKST: Bonjour.ba
U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.
To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju.
Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.
Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…
Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez?
Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.
Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim.
U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.
Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 
Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.
Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna
Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…
Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.
Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.
U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.



Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.
Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.
Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo.
Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!