Internacionalni dan Cabernet Sauvignona provedite uz malu vinsku lekciju - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Internacionalni dan Cabernet Sauvignona provedite uz malu vinsku lekciju

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
30.8.2023.

“Cabernet Sauvignon je vino koje ne samo da piješ, već i osjećaš. Ono te uvlači u priču o svojim korijenima i vremenima koja su prošla.” – Hugh Johnson

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 


 


Poznat po tamno crvenoj boji, zavodi sva čula, a raspon rajskih okusa na nepcu osigurava da se ovo crveno vino nikada ne zaboravi.
Svakog 30.8. se obilježava Internacionalni dan Cabernet Sauvignon-a, a tim Fina Vina vam donosi nešto više u nastavku teksta.
Malo vina na Zemlji može se porediti s ovom sortom po dubini okusa i aromama.

Iz tog razloga je najpoznatije i najomiljenije crveno vino. Cabernet Sauvignon je poznata vinska sorta koja potiče iz Bordeaux, Francuske. Poslije toga se proširila na Italiju, Južnu Afriku, Čile, Kaliforniju i Australiju.

Koje arome prevladavaju kod ove sorte te koje je boje?

Obično ima intenzivne arome crnog voća kao što su ribizla, trešnja i šljiva, uz dodatne note začina, papra i često karakterističnih nota eukaliptusa, zelene paprike ili duhana. 
Vino je tamne boje, često s ljubičastim nijansama u mlađim vinima, koja se s vremenom razvija prema tamno crvenim nijansama.

Na kojoj temperaturi je idealno da se posluži?

Idealna temperature za posluživanje zavisi od starosti berbe. Mladi Cabernet Sauvignon treba servirati na temperaturi između 16°C i 18°C, a dok odležani više od 15 godina mogli bi se poslužiti na temperaturi na oko 20°C.

Uz koju hranu se idealno sparuje?

Cabernet Sauvignon je izvrsna sorta za uparivanje uz jača, mesna i začinjena jela. Na primjer, može se poslužiti uz govedinu, janjetinu, divljač, ali i uz jela s roštilja. Također, idealno ide uz tvrde sireve poput cheddar-a i goude.

Preporuka vina iz Fina Vina asortimana

Vina koja zaslužuju pažnju i proizvode se od 100% Cabernet Sauvignon-a su iz vinarije Simčič Marjan i Zanut. Međutim, ova je sorta vinove loze koja se “sljubljuje” s ostalim vinima, pa tako postoje takozvana Cuvée vina koja su mješavina istih i različitih sorti grožđa, a to su vinarije Chichateau, Edi Simčič, Erdevik, Movia i Ščurek. Idealan Cabernet Sauvignon možete pronaći na našoj službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply.

P.S. Cabernet Sauvignon uvijek poslužite u velikim čašama koje omogućuju jedinstvenim aromama da dođu do nosa, a mi imamo rješenje za to.
Kako biste u potpunosti uživali, kušajte ga iz posebnih Riedel čaša koja su namijenjena upravo za ovu sortu. 

Svestrana, živahna i vrlo, vrlo dobra, sorta vina koja se ističe svojim bogatstvom, strukturom i sposobnošću starenja te je omiljen izbor ljubitelja crvenih vina širom svijeta. Sretan Internacionalni dan Cabernet Sauvignona. Cheers!

* * *
Foto: Pexels, PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno