Vinoljupci, udobno se smjestite i vikend provedite uz neodoljiva bijela (Fina) vina - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Vinoljupci, udobno se smjestite i vikend provedite uz neodoljiva bijela (Fina) vina

Tekst:

Bonjour.ba/PR

GOURMET
4.8.2023.

Sa svojom bogatom raznovrsnošću okusa, čine neizostavan dio svjetske vinske kulture. Ova prefinjena vina proizvode se širom svijeta i dolaze u različitim stilovima, aromama i okusima, što pruža ljubiteljima vina širok spektar izbora za uživanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svakog 4.8. se obilježava Internacionalni dan bijelog vina, a tim Fina Vina vam donosi nešto više u nastavku teksta.

Postoji nekoliko sorti bijelih vina, koja potiču iz različitih regija i karakteristike su im različite, od okusa i mirisa, uparivanja s hranom do posluživanja vina. Sorte Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling i Pinot Grigio samo su neki od primjera koji ilustriraju raznolikost bijelih vina.

 

Da li se okusi razlikuju kod sorti?
 

Jedno od izvanrednih svojstava bijelih vina je širok raspon okusa koje mogu pružiti. Od svježih i voćnih, do kompleksnih i mineralnih, bijela vina naprosto oduševljavaju nepce nizom tonova.

Postoje čak tri glavna skupa okusa koji određuju okus vina. Prvi je voćni gdje bijela vina mogu imati okuse poput banana, jabuke, kruške ili citrusa. Drugi je mineralni, gdje se mogu osjetiti zemljani okusi, dok treći su cvjetni i jako rijetki od ostala dva.

 

Na kojoj temperaturi ga poslužujemo?
 

Bijela vina obično se hlade i poslužuju na temperaturi između 7 i 15 stepeni Celzijusa. Slatka bijela vina hlade se na nižim temperaturama, dok strukturnija treba čuvati na malo višim temperaturama.

 

Uz koju hranu se preporučuje?
 

Bijela vina uparujemo s raznim jelima. Laganija bijela vina poput Sauvignon Blanc-a često se savršeno slažu s ribom, plodovima mora i svježim salatama. Dok s druge strane, zrela bijela vina poput Chardonnay-a sjajan su izbor za uparivanje s piletinom, tjesteninom u umaku od vrhnja ili bogatim jelima s bijelim mesom.

 Koja vina preporučujete iz Vašeg asortimana?
 

Preporučili bi vina iz cijelog našeg asortimana. Benvenuti, Chichateau, Edi Simčič, Erdevik, Familija, Geržinić, Marjan Simčič, Movia, Ščurek i Zanut imaju vrhunska vina, svaka posebna na svoj način. Idealno bijelo vino možete pronaći na našoj službenoj stranici Fina Vina ili u svim bolje opremljenim restoranima, vinotekama i shopovima, poput Šamon promet, Vinoteka Mostar i Neco Trade Supply.

Kako biste u potpunosti uživali, kušajte ih iz posebnih Riedel čaša koja su namijenjena za bijela vina.

Bez obzira na prigodu, bijela vina nude iskustvo kojim se možete prepustiti slojevima aroma i okusa. Bilo da uživate u svježini mladih bijelih vina ili u dubini starijih zrelih butelja, bijela vina ostaju neprestano intrigantna i zadivljujuća komponenta svjetske vinske kulture.

Sretan Internacionalni dan bijelih vina. Cheers!

***
Foto: Fina Vina PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno