5 filmova čiju su glavnu ulogu odigrali interijeri i da, rado ćete ih gledati na repeat! - BONJOUR.ba - bh.lifestyle mag...

5 filmova čiju su glavnu ulogu odigrali interijeri i da, rado ćete ih gledati na repeat!

INTERIJERI
4.9.2021.

Često nakon pregledanog filma ostanemo pod utiscima predivnih interijera, pomoću kojih redatelji također pričaju priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad su to interijeri koji odgovaraju određenim vremenskim periodima filma, moderno uređene prostorije iz kojih možemo ukrasti nekoliko ideja ili jednostavno priči daju originalnu notu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film kao vizualna umjetnost pored glumaca priču priča kroz odjeću, muziku, fotografiju, boje ali i interijere, te se nerijetko upravo zbog maštovito kreiranih interijera nekim filmovima vraćamo iznova.

CALL ME BY YOUR NAME

Pored nesvakidašnje ljubavne tematike, ovaj film je oduševio gledatelje prekrasnom fotografijom i interijerima kao odi talijanskom dizajnu. Maksimalizam, antikviteti, police s knjigama, stari zidovi, nježne i romantične boje su samo od nekih karakteristika zbog kojih čete se zaljubiti u ovaj film.

THE GREAT GATSBY

Radnja filma je smještena u 20te godine kada je umjetnički pravac Art Deco bio na svom vrhuncu. Glamurozan i luksuzan namještaj sa seta ovog filma ostavlja bez daha.

A SINGLE MAN

Film koji je režisirao poznati modni dizajner Tom Ford morao je da ostavi trag, kako po radnji tako i po interijeru. Sama kuća od stakla, kao i interijeri skladno kreirani od raznovrsnih tekstura, uzoraka i stilova kako bi se približio radnji koja se dešava u 60tim, inspirisat će mnoge zaljubljenike ovog perioda.

THE GRAND BUDAPEST HOTEL

Zanimljive stepenice, liftovi i atriji su ono što samu zgradu iz 1913. čine posebnom. Set je urađen sa kombinacijom dva stila a to je Art Deco i Art Nouveau, a pastelne boje prevladavaju ovim filmom.

MIDNIGHT IN PARIS

Radnja ovog filma se dešava kroz razne vremenske periode i u svakom od njih možemo vidjeti različite stilove uređenja. Ljepota interijera se prenosi kako kroz moderni Pariz tako i kroz scene iz prošlih vremena. Naročito je zanimljiv studio Gertrude Stein sa slikama poznatih slikara pa tako i njen portret koji je naslikao čuveni Pablo Picasso.

* * * 

Naslovna fotografija: @buro.0.8. 
Tekst: Emina Smaka 

INTERIJERI , 4.9.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Emina Smaka

Foto by:

@buro.0.8

Podijeli:

Posljednje objavljeno