TEKST: Bonjour.ba/PR

DATUM OBJAVE: 30.8.2024.

Kako se mijenja format newsa i što nas očekuje u bliskoj budućnosti, je li bolji život produkcije u regiji, u čemu novinari griješe, čitanje misli i još mnogo toga očekuje nas na ovogodišnjem Weekendu.17.


Godinu dana prije punoljetnosti Weekend.17 odlučio je počastiti vjernu publiku s čak 4 festivala u jednomWeekend Media Festival, HR.Weekend, AI Weekend i Finance Weekend. Na 17. izdanju najvećeg regionalnog festivala više od 200 panelista će na 9 pozornica, pod pokroviteljstvom Adris grupe, otkriti sve tajne medija, HR-a, AI-a, komunikacija, marketinga i biznisa.

Svi ljubitelji serije Better Call Saul doći će na svoje, jer na pozornicu Weekenda nam stiže Thomas Golubić, koji je svojim istančanim muzičkim ukusom pokorio filmsku industriju, birao je muziku za brojne serije i filmove, a otkrit će nam kako muzika doprinosi pripovijedanju na velikom ekranu.


Thomas Golubić



Kad smo kod serija, za sve one koji su odrasli na kultnoj seriji Bolji život, a i za sve one mlađe koji su čuli za taj fenomen, slavni glumac, režiser i producent Dragan Bjelogrlić objasnit će sve veći interes inozemnih streaming platformi za naše filmove i kako se to odražava na regionalnu filmsku i TV industriju.


Dragan Bjelogrlić



Oni koji od filmske industrije više vole dobri stari miris papira doći će na svoje na predavanju Thomasa Eriksona, psihologa i autora bestsellera “Okruženi idiotima”, koji će razjasniti nedoumice oko komunikacije te savjetima pomoći da kvalitetnije komunicirate kako u poslovnoj, tako i u privatnoj sredini. Ovogodišnji Weekend u znaku je sreće i mindfullnessa, pa će se Eriksonu pridružiti i kolege psiholozi, koji i profesionalno znaju kako dohvatiti sreću i mir u 21. stoljeću, Micael Dahlen i Ali Fenwick.

Da novinari nisu bez mane te da i oni griješe iz prve će nam ruke otkriti Sabina Tandara Knezović s Nove TV, Srećko Matić iz Deutsche Wellea i Tomislav Klauški iz 24 sata na panelu „Gdje novinari griješe“. A da se neki novinari, kako bi lakše prebrodili turobnu svakodnevicu radije okreću satiri kao formi, Zoran Kesić, autor emisije 24 minute, na panelu „Deset godina u 24 minute“ otkrit će otkud crpi inspiraciju za deset godina zbijanja šala o vrlo ozbiljnim društvenim temama.

Koja je granica između razvoja tehnologije i etike, zaštite privatnosti i mitova o kontroli misli otkrit će Dr. Tarek  Samad, poznat kao „Dr. Mozak“. Dr. Samad će objasniti što je BCI tehnologija koja omogućuje obradu moždanih signala kako bi se upravljalo uređajima isključivo putem misli.

Na Weekend pozornicu će se popeti i Dora Strezova Nikolova, direktorica Coca - Cola HBC Adria, koja će otkriti kako rušenje barijera između marketingaša i prodaje, dva često neusuglašena tabora, može otključati puni potencijal uspješnog poslovanja.


Prvi put AI Weekend

Nakon prošlogodišnjeg zagrijavanja s temama o vještačkoj inteligenciji, ove godine prvi put se održava i AI Weekend, koji će okupiti stručnjake iz Googlea, Mete, OpenAI-ja, TikToka i drugih tehnoloških giganta.

U Rovinj tako stiže Evanna Hu, stručnjakinja za kibernetičku sigurnost i izvršna direktorica tvrtke Omelas, koja koristi vještačku inteligenciju za analizu digitalnog utjecaja. Na svom predavanju govorit će o tome kako se tvrtke i vlade suočavaju s novim izazovima u području cyber sigurnosti s obzirom da su AI alati sada postali dostupni gotovo svima.


Evanna Hu

Svoje bogato iskustvo s rovinjskom publikom podijelit će i Damir Sabol, suosnivač i bivši izvršni direktor Photomatha koji trenutno radi kao direktor i softverski inženjer u Googleu.

Na pozornicu stižu i Rodger Werkhoven, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području vještačke inteligencije i nezavisni kreativni direktor u OpenAI-u, Mark Van Ryswyk, bivši direktor proizvoda u Tinderu te Łukasz Gabler, menadžer za javnu politiku i odnose s vladom za Srednju i Istočnu Europu u TikToku.


Vraća se HR.Weekend

Drugi put na Weekendu imat ćemo priliku slušati svjetske i domaće stručnjake iz područja ljudskih potencijala, s kojima ćemo zaviriti u tajne dobrog poslovanja i dobrih međuljudskih odnosa. Tako nam stiže proslavljeni klinički psiholog s Harvarda Marc Schulz, koautor knjige „Dobar život”, temeljene na najvećem naučnom istraživanju sreće. 

Ivica Vrančić, renomirani stručnjak za leadership, timski rad i people management, dolazi u Rovinj kako bi otkrio tajne uspješnog načina vođenja ljudi, za koje je nedvojbeno važna upravo – emocionalna inteligencija. 

Milena Dolenc, potpredsjednica za ljudske potencijale u gaming kompaniji Outfit7, reći će nešto više o korporativnom identitetu, dok će Ndidi Massay, potpredsjednica CBS Sportsa pričati o pravednijem i inkluzivnijem radnom okruženju.


Ndidi Massay



Vladari regionalne CFO scene na Finance Weekendu

Na ovogodišnjem Weekendu.17 niko neće biti zakinut pa ni oni koji za računanje postotaka ne trebaju kalkulator. Finance Weekend, u saradnji s kompanijom Farseer, održat će se 21. septembra u sklopu Weekenda, a moći ćete iz prve ruke čuti iskustva vodećih CFO-a regionalnih kompanija.

Koja je budućnost finansija, šta donosi digitalna transformacija, kako globalizacija redefiniše poslovanje i ostala ključna pitanja čekaju vas u Rovinju, a na njih će odgovoriti stručnjaci kao što su Matija Kovačević, glavni finansijski direktor HT-a; Ivana Krajinović, partnerica u Odjelu revizije i voditeljica odjela finansijsko - računovodstvenog savjetovanja i izvještavanja o održivosti u EY-u; Zoran Stanković, glavni finansijski direktor Atlantic Grupe; Nataša Vuca, direktorica odjela planiranja i kontrolinga u Max Betu te Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.


Šećer uvijek dolazi na kraju

Nakon networkinga i korisnih predavanja, očekuje vas minglanje i duge večeri ispunjene vrhunskom muzikom i nezaboravnim iskustvima. Ove godine na „Out of home partyju“ publiku će zapaliti Miach, koja se vrtoglavo penje po ljestvicama slušanosti.


Miach

Uz to, proslava će biti još veća jer CineStar Channels obilježava svoj 15. rođendan i dovodi planetarno popularnog DJ-a Fedde Le Granda, koji će svojim nastupom prodrmati temelje stare Tvornice duhana Rovinj.

Weekend Media Festival uvijek prati aktualne trendove i ključna pitanja, pružajući prostor za pronalaženje odgovora i rješenja. Program je dostupan ovdje, a sve novosti možete pratiti putem naših profila na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

* * *
Foto: PR


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!