TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 20.5.2020.

Trešnje su bogati izvor antioksidanata, vlakana i vitamina, imaju protuupalna svojstva, instant popravljaju raspoloženje i uz to su jako ukusne.

Volimo ih jesti svježe, ali i u desertima, gdje uživamo u posebnom miksu tekstura i neodoljivih okusa. 

U potrazi za slatkim receptom s trešnjama koji se brzo priprema, pronašli smo odličnu ideju na bh. Instagram food profilu Slagalica okusa.

Od stabla do stola jer ukusan desert je na dohvat ruke. Lagano tijesto bez margarina i fil sa sezonskim voćem brz su desert. Najčešće ovaj tart radim s jabukama jer su uvijek dostupne pa ako niste ljubitelj trešanja (je li moguće?:)), probajte verziju s voćem po želji. 
Nepravilni rubovi ove pite od trešanja dati će posebnu čar izgledu, hrskava podloga i sočno punjenje čar okusu, a mjesta za pogrešku nema. Win win situacija, rekla bih
.“ – prokomentirala je Anita Markić, dama koja stoji iza food profila Slagalica okusa na kojem ćete naći i odlične ideje za zdrave slastice i brze i hranjive recepte za doručak za cijelu obitelj. 

Anita Markić


Kompletan recept donosimo u nastavku.

SUPERUKUSAN TART S TREŠNJAMA

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta 

Sastojci za podlogu:

  • 250 grama pirovog brašna 
  • 20 grama šećera (kokos šećer, brezin šećer)
  • 40 grama kakao maslaca ili kokos ulja
  • 10-12 žlica vode 
  • prstohvat soli


Sastojci za fil:

  • 450 grama očišćenih trešanja
  • 1 žlica zaslađivača (javorov sirup, agavin sirup ili med)
  • 2-3 žlice kukuruznog škroba (Gustin)
  • 1 žlica badem maslaca (opcionalno)

Priprema: 

Brašno i šećer stavite u veću posudu. Kakao maslac ili kokos ulje rastopite te dodajte brašnu i šećeru. Dodajte žlicu po žlicu vode i lagano miješajte. Ako primijetite da trebate još žlica vode, dodajte. Tijesto za podlogu ostavite kratko u hladnjak dok pravite fil. Tijesto može biti preko noći u frižideru ako ga poželite praviti večer prije pečenja. Sastojke za fil pomiješajte. Razvaljajte u nepravilni krug tijesto na papiru za pečenje.


Premažite žlicom maslaca od badema. 
Ako ga nemate, dodajte mljevene bademe (50 grama). Poredajte trešnje u krug, a da pri tome pazite da ostavite slobodne rubove otprilike 2 cm. 

Preklopite i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200°C, 25-30 minuta.

Ne morate čekati da se potpuno ohladi. 
Uživajte u laganom desertu ove sezone. 

U slast i zdrav zalogaj!


Bonjour

Pepco je lansirao tanjire zbog kojih ćete odmah poželjeti organizovati brunch

TEKST: Ada Ćeremida

Pepco je lansirao tanjire zbog kojih ćete odmah poželjeti organizovati brunch Pepco je lansirao tanjire zbog kojih ćete odmah poželjeti organizovati brunch

Ako želite malo sunčeve energije na svom stolu, znate gdje treba ići.

Kako temperature rastu, raste i želja za veselim, razigranim detaljima u domu, a Pepco je ovog proljeća apsolutni hit s novom kolekcijom tanjira inspirisanih voćem. 

Njihovi keramički tanjiri u obliku narandže već su postali nezaobilazan dodatak na proljetnim stolovima, piknicima i brunch druženjima.

 



Ovi tanjiri dolaze u dvije veličine i dizajnirani su tako da podsjećaju na sočne kriške narandže sa živopisnim žutim nijansama i simpatičnim dodatkom lista i smeđe peteljke na ivici. 

Idealni su za posluživanje kolača, voćnih salata ili čak kao dekoracija na stolu donose dozu vedrine i razigranosti u svaku priliku.

 



Tanjiri, zdjele i posuđe inspirisani voćem i povrćem trenutno su veliki proljetni trend sve je u znaku boja, zabave i slavljenja prirode. Od limunastih zdjelica do tanjira u obliku paradajza, ovakvi detalji su postali omiljeni dodatak kako za svakodnevne obroke, tako i za svečane postavke. 

Pepco je ovim modelima pogodio pravo u srž tog trenda tanjiri su pristupačni, fotogenični i jednostavno neodoljivi.


bonjour_ba_pepco_01

Kupi ovdje

Foto: @ellosofficial


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!