Donosimo detalje sa prvog predstavljanja umjetničkog projekta XANTEA 2502 VR - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Donosimo detalje sa prvog predstavljanja umjetničkog projekta XANTEA 2502 VR

Tekst:

Bonjour.ba/PR

EVENT
15.3.2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Projekat XANTEA 2502 VR od samog pojavljivanja izazvao je veliki interes u bh. umjetničkim krugovima i u javnosti, zbog čega su autori Rikardo Druškić, umjetnik i Haris Hadžić, software inžinjer odlučili kreirati događaj na kojem su posjetitelji bili u mogućnosti na kratko kročiti u XANTEA 2502 svijet virtuelne stvarnosti.
Ovaj inovativni spoj umjetnosti, tehnologije pružio je priliku posjetiteljima da preispitaju granice virtuelne stvarnosti i odmaknu se od realne stvarnosti i tradicionalnog načina umjetničkog izražavanja.
Rikardo Druškić i Haris Hadžić su u sarajevskom lokalu Kawa prisutnima omogućili da istraže virtuelni prostor, dožive umjetničko djelo van standardne fizičke stvarnosti. Rikardo Druškić smatra da su granice savremene tehnologije beskrajne, što je u suštini bila i polazna tačka ovog projekta.

 "Ovo je prvi put da izlazimo u javnost sa projektom kako bismo prvenstveno vidjeli reakcije ljudi. Sve do sada je bilo interno, odnosno, samo mali krug ljudi je imao priliku da iskusi ovu novu primjenu tehnologije, ali ovakvu reakciju javnosti nismo očekivali. Volio bih da sam na njihovom mjestu, kako bih ovaj doživljaj iskusio po prvi put jer mi je jako drago bilo vidjeti ovakve reakcije i upravo zbog toga vidim potencijal u svemu ovome što radimo", rekao je Haris Hadžić.
Granice za projekte koji uključuju umjetnost i VR ne postoje, ocijenio je Druškić, dodavši da su tek na početku, uz zadovoljstvo što svoj rad mogu da podijele sa drugima.

"Ja želim da pomjeram granice, ali ne samo u mojim očima, nego i u očima publike. Zadovoljan sam s onim što smo do sad napravili, ali jedva čekam da doživim sve ono što treba da se desi. Ovo je samo pet posto našeg projekta. Polje se brzo razvija, ima velike mogućnosti i ne vidim da se može ograničiti, jedina granica je ograničena regulativama i ljudskom maštom.", pojasnio je Druškić.
Demo showcase koji su organizovali u suštini je samo trailer svega onoga što Rikardo i Haris spremaju.

Do sada su projekat radili većinom svojim sredstvima. Sada slijedi modeliranje, animiranje, pisanje priče za animacije - nakon čega će XANTEA 2502 VR postati unikatno umjetničko djelo u virutelnom prostoru. Autori projekta ubrzano rade na prikupljanju sredstava koja su potrebna za završetak ovog projekta, koji će u konačnici rezultirati jedinstvenom izložbom u Sarajevu.
Prema reakcijama prisutnih - VR iskustvo koje je dvojac kreirao je nezaboravno, a ovo je tek početak, budućnost tek dolazi.

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno