TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 12.8.2014.
Grad u kojim najduže živim i radim posljednjih godina, šarmantan, romantičan, moderan, ne prevelik i sigurno je dovoljno zanimljiv za posjetiti na nekoliko dana. Nakon što sam se dogovorila s Anom pisati o mom doživljaju Milana, skrovitim mjestima koja se ne nalaze u turističkim vodičima i pozvati sve ljubitelje putovanja u ovaj grad, zapitala sam se šta da pišem kada ja ovdje živim jedan veoma n
Omiljeni kvart za večernje šetnje, ugodno druženje s prijateljima je stari dio grada, Brera. U zavučenim uličicama, rezervisanim samo za šetače, nalazi se stotinu kafića, stolova i stolica svi gusto zbijenih jedni do drugih. Tu dolaze mladi umjetnici, budući stilisti i dizajneri, slikari, modeli i izmješani s radoznalim turistima čine zanimljivu atmosferu.
Nezaobilazni talijanski koktel Spritz Aperol (mix prošeka, aperola i mineralne vode), serviran s ledom i svježim narančama. Iako lično nisam ljubitelj alkohola, ovo piće mogu preporučiti svima koji jesu i žele probati nešto novo, a za one slične meni tu je Caffe Shakerato, espresso koji se miksa u koktel šejkeru s ledom i šećerom, a zatim servira u koktel čaši. Na Breri ima i jedna tradicija, stara stotinama godina, a to je gatanje. Mali stolići i stare gatare, ciganke koje čitaju iz dlana i tarot karti ili čarobnjaci koji otkrivaju tajne budućnosti iz magičnih kugli.
{gallery}2014_08/sarah_milano/01_brera{/gallery}
Iako možda ne djelujem tako, ja sam jedan istinski gurman koji zaista voli i uživa u hrani :D Milano je raj na zemlji za sve meni slične, za koje imam par 'ne dijetalnih' preporuka :D
Doručak u Café Princi, tipičan početak dana za talijane je uz cappuccino i brioche (kroasan. Volim tu sjediti, čitati novine i jednostavno uživati u posmatranju ljudi koji žure na posao i piju kafu 's nogu'. Izbor briochea je uvijek raznovrstan, s kremom, marmeladom ili čokoladom i kruškama su pravi slatki početak dana.
{gallery}2014_08/sarah_milano/02_princi{/gallery}
Doći u Italiju, a ne probati pizzu je propust, a moje omiljeno mjesto je Pino u Corso Garibalni. Stara picerija sa daleko najboljom pizzom koju sam ikada probala. Skoro svake nedjelje uvečer tamo jedem pizzu, mozzarella di bufala sa rikolom, ali ono sto je neobično kod Pine jeste da oko 22:30h nakon sto su se svi dobro najeli, konobari dijele tablice s brojevima i igra se tombola. Ko dobije ne plaća račun! J
Vlasnik Pino
U Via Fara obavezno večerati u LaFattoria, tipičnom Sardinijskom restoranu. Ručno rađena pasta, koju oni prave će vas ostaviti bez daha, a moja preporuka je crna pasta s gamberima i naravno domaći tiramisu ili sorbetto al limone. Za one koji žele nešto orijentalno, idealno mjesto je Leone d'Oro, sushi, thai i kineski meni.
{gallery}2014_08/sarah_milano/04_restoran{/gallery}
Gelatoo! Kada želim da se nagradim ili oraspoložim, počastim se sladoledom. Bilo je teško odabrati samo jedno mjesto, ali gelaterija Ricci u ulici Vittor Pisani je pobijedila, a zatim Cioccolati Italiani na Duomu, gdje vam prije stavljanja sladoleda, kornet napune toplom crnom ili bijelom čokoladom. Obzirom da se nalazi u samom centru grada, radi 24h i vjerovali ili ne nerijetko se čeka u redu po sat vremena, a da ne bi bilo svađanja, nakon plaćanja na kasi vam daju broj za čekanje :D Obavezno probati sladoled od pistacija.
{gallery}2014_08/sarah_milano/05_sladoled{/gallery}
Nezaobilazni dio grada je u svakom slučaju i Corso Como, sada renovirani cijeli kvart u znaku mode. Za sve ljubitelje Vogue stila života, mode, stilista, fotografa i modela, šetnja 'The Italian Way' ulicom ce vas podsjetiti na cijelu historiju i nastanak modne scene u Milanu. Nakon toga posjetiti CorsoComo 10, gdje ćete dobiti fashion overdose od svih alternativnih, poznatih i nepoznatih brendova, sve neobično i drugačije na jednom mjestu! CC10 je najpoznatiji concept store u Milanu gdje nakon razgledanja i shoopinga možete uživati u prelijepoj bašti i aperitivu.
{gallery}2014_08/sarah_milano/07_shopping{/gallery}
Kad smo već kod shoopinga, Milano je definitivno pravo mjesto za to, od lowcost do luxury brandova, u nekoliko ulica svako će pronaći nešto za sebe. Moje omiljeno mjesto je D Magazin u Via Manzoni, što je ustvari outlet. Tu ćete pronaći sve poznate brendove, po naravno mnogo nižim cijenama.
{gallery}2014_08/sarah_milano/06_dmagazin{/gallery}
Česti odlasci u teretanu u Milanu su mi pravo zadovoljstvo, jer iako nije lako pristupačna za turiste, teretana Downtown Diaz, je super mjesto za dobru vježbu, časove Ashtanga i Vinyasa yoge, aerobic, itd... No šlag na torti je u ljetnom periodu otići na terasu na krovu i uživati u suncu, bazenu i povjetarcu, a sve to s pogledom na prekrasnu katedralu Duomo.
{gallery}2014_08/sarah_milano/08_terasa{/gallery}
Za ljubitelje muzeja, tu je Santa Maria delle Grazie gdje se nalazi 'Posljednja večera' od Leonardo da Vincija, gdje možete sami da dekodirate slavnu sliku. A u samom centru grada, idealan za posjetitelje koji nemaju mnogo vremena, a žele upoznati rad ovog umjetnika, nalazi se muzej u kojem je izložen 'Svijet Leonarda Da Vincij, i za one koji misle da poznaju rad ovog genija sigurna sam da će se iznenaditi koliko je bio ispred svog vremena i svestran.
Museo del Novecento, otvoren 2010. godine ugostit će sve ljubitelje moderne umjetnosti. I sam muzej je stara zgrada potpuno moderno preuređena gdje se tačno osjeti spoj historije i modernog.
I na kraju, mjesto na kojem sam sigurno provela najviše vremena, je Bar Golf, ispod konzulata BiH, čiji je vlasnik sarajlija Zoran Popović,uvijek dobro raspoložen i gostoljubiv, sigurno će vas nasmijati i razvedriti svojim starim 'mahalskim' doskočicama i sarajevskim duhom. Uvijek ima pite i jogurta ili naših sireva, koje je neko donio, pa savršeno dođe kao fiks kad me uhvati želja za našom hranom. Skoro pa uvijek ćete tu sresti Ex-Yu dijasporu, a najčešći gosti su mu modeli s naših prostora. Sve pijemo kafu kod Zoke! :)
{gallery}2014_08/sarah_milano/10_bar_golf{/gallery}
Za MODAMO.info napisala: Sarah Čerkez
Foto: privatni album
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Milan Design Week 2025. godine potvrdio je svoju poziciju kao najvažniji događaj u svijetu dizajna, gdje se susreću inovacija, umjetnost i tehnologija.
Od 7. do 13. aprila 2025. godine, Milano je postao epicentar globalne kreativnosti, domaćin više od hiljadu izložbi, instalacija i događaja u sklopu Milan Design Weeka.
Ove godine, tema "Connected Worlds" istražuje kako dizajn može povezati različite aspekte našeg života od prirodnog okruženja do naprednih tehnologija, kulturnih tradicija i budućih inovacija.
A mi smo uz IQOS krenuli u ovu avanturu i imali priliku da prisustvujemo dizajnerskom spektaklu i donesemo vam najzanimljivije trenutke direktno iz srca Milana.
Idemo redom. Vodimo vas na prvu stanicu našeg dizajnerskog putopisa, može?
IQOS x Seletti: Senzorna priča o susretu dva svijeta
Suradnja između IQOS i kultnog italijanskog brenda Seletti bila je jedan od zapaženijih trenutaka ovogodišnjeg Milan Design Weeka.
Instalacija je predstavljena kao šetnja kroz imaginarnu piazzu od dnevne vreve tržnice do večernje tišine pod visećim lampicama. Tradicija reinterpretirana kroz objektiv futurističkog dizajna i hrabrog eksperimenta.
Iza koncepta stoji Stefano Seletti, kreativni direktor i vizionar koji decenijama unosi ironiju, umjetnost i igru u svakodnevne predmete. Instalacija pod nazivom ‘’Curious X Sensorium Piazza'' utjelovljuje fokus na inovaciju i Selettijev eksperimentalni pristup, oblikujući dinamično okruženje u kojem publika ima aktivnu ulogu.
Digitalne strukture mijenjaju se kroz interakciju s posjetiocima, dok se fragmenti riječi i lica pretaču u vizualni pejzaž, tvoreći neprestano promjenjivo kolektivno sjećanje. Tradicija i tehnologija susreću se u prostoru koji se ne zaboravlja.
Fondazione Prada: Kad film postane crtež
Šetajući kroz Fondazione Prada izložbu zakoračili smo u tihi, ali vizuelno snažan svijet storyboardova, crteža koji su nekada bili prva forma velikih filmskih priča. Izložba „A Kind of Language“ vodi vas kroz više od 800 radova koji otkrivaju kako su režiseri poput Mélièsa i Disneya maštali u linijama i sjenama.
Prostor je zamišljen poput ateljea u kojem se ideje pretaču u kadrove, a paralelno s izložbom, posjetioci mogu pogledati filmove Sofije Coppole, Wesa Andersona i Fellinija.
Sve je zaokruženo projekcijama kultnih filmova u Cinema Godard. Još jedan podsjetnik da je dizajn, kad je u rukama vizionara, uvijek priča.
Mooi: Personalizirani mirisi doma vođeni umjetnom inteligencijom
Holandski brend Mooi predstavio je inovativnu instalaciju gdje posjetioci, prolaskom kroz roza zavjese, ulaze u svijet personaliziranih interijera.
Na osnovu interaktivnog testa ličnosti, kreirali su vlastiti "home scent scene" ,jedinstveni miris doma, prilagođen individualnim preferencijama, i to na licu mjesta. Naravno da smo isprobali.
Lavazza: Multisenzorno iskustvo budućnosti kafe
Multisenzorno iskustvo Lavazze ostavilo je snažan utisak ne samo zbog inovativnosti, već i zbog načina na koji su uspjeli transformirati jednostavan gutljaj espressa u punopravni dizajnerski doživljaj.
Ulazimo u zrno kafe, doslovno. Pod ispod nas izrađen je od mljevene kafe, a miris u zraku možete zamisliti: topao i zavodljiv.
Nova kapsula bez plastike, koja će se na tržištu naći tek u septembru 2025., predstavljena je u ambijentu koji uključuje zvukove, vizuale i teksture pažljivo orkestrirane da potaknu sva čula. I da, imali smo privilegiju da je ekskluzivno kušamo ukus pun, bogat, gotovo filmski.
Google: Svjetlost koju možete dodirnuti
Google je predstavio instalaciju koja istražuje interakciju svjetlosti i tehnologije umjetnika Lachlan Turczana. Posjetioci su mogli "dodirnuti" svjetlost, doživljavajući interaktivno i poetsko iskustvo koje pomjera granice percepcije i tehnologije.
Hermès: Klasična elegancija u tišini
Hermès je ostao vjeran svom prepoznatljivom stilu, predstavljajući instalaciju koja odiše klasičnom elegancijom. Bez puno riječi, posjetioci su mogli doživjeti suštinu brenda kroz tišinu i sofisticirani dizajn, naglašavajući ljepotu u jednostavnosti.
Umjesto klasičnih, zanatski teških instalacija po kojima su prethodne godine bili prepoznatljivi, umjetnički direktori Charlotte Macaux Perelman i Alexis Fabry odlučili su se za pročišćeniju, gotovo meditativnu formu izraza.
Posebnu pažnju privukao je set od 33 porculanske posude koje je kreirao irski dizajner Nigel Peake. Riječ je o delikatnoj kolekciji ručno oslikanih tanjira, zdjela i šalica u akvarel tehnici, pažljivo aranžiranih unutar jedne od kutija, poput postavke za neku zamišljenu, svečanu večeru.
Kao savršenu završnicu, imali smo čast prisustvovati ekskluzivnoj večeri s gospodinom Selettijem, koja je bila pravi gourmet doživljaj. Chef Enrico Bartolini, dobitnik čak 13 Michelin zvjezdica, brižljivo je balansirao između ekstravagancije i topline, stvarajući večeru koja je bila jednako sofisticirana kao i sama instalacija.
Ana Ćavar, vlasnica i direktorica Bonjour.ba i Stefano Seletti, vizionar i kreativni direktor Selletija
Ove godine Milano Design Week ostavio je snažan utisak: spoj tehnologije i mašte, senzacija i značenja. Ova oda kreativnosti i dizajnu bez granica nas je podsjetila na jedno: Stay curious.
*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne pušače.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!