Stitch 22 Galerija: Spoj kulture, mode i umjetnosti u Sarajevu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Stitch 22 Galerija: Spoj kulture, mode i umjetnosti u Sarajevu

Tekst:

Bonjour.ba/PR

MODNE VIJESTI
12.3.2024.

U ulici koja je već prepuna kulture i mode, uz BKC, Narodno pozorište, Revolt Clothing, Atelje 71 i butik Stitch 22 Galerija nalazi svoj dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ova radnja rezultat je decenije razvoja i rada sa bosanskohercegovačkim pletiljama uz Nadiru Škaljić-Mingasson, osnivačicu i kreativnu direktorica.
Stitch 22 Galerija je, na neki način, potomak Udruženih, nevladine organizacije čije članice, njih 200, koriste svoje tradicionalne vještine pletenja, heklanja i veza kao izvor prihoda pletući za međunarodne brendove. Sada njihove originalne proizvode, dizajnirane u sarajevskom ateljeu i napravljen u toplim domovima dama iz BiH, donose na ulice Sarajeva.
Stitch 22 Galerija je više od trgovine, to je mjesto u kojem daju drugi dah tradiciji koja je svojstvena bosanskohercegovačkoj kulturi, ali i mjesto koje otvara svoja vrata zadivljujućim radovima raznih bosanskih umjetnika i zanatlija i daje im mjesto da zablistaju. Glavni koncept koji objedinjuje sve komade, radove i događaje koje planiraju izložiti u butiku su održivost, ekonomsko i društveno osnaživanje i umjetnost.
Kao način da ostvare ciljeve koje su postavili u pogledu održivosti i ekologije, u butiku su kreirali kutak Zero Waste. Prostor u kojem izlažu kreacije napravljene samo od komadića vune koji su ostali iz prethodnih kolekcija, vuna koja bi se tradicionalno bacala. Na ovaj način ne samo da mogu smanjiti količine ukupnog otpada koji proizvode, već i klijentima ponuditi pristupačniji izbor komada koji zadržavaju isti visok kvalitet. Svi komadi Zero Waste kolekcije su unikatni.
Jedan kutak posvećen je i bosanskohercegovačkoj dizajnerici sa međunarodnom adresom, Naidi Begeti. Svojom strašću za istraživanjem teksture i strukture, Naida Begeta daje život mnogim oblicima funkcionalnih, suvremenih torbica KAO PAO SHU. Njena sposobnost da primijeni strukturnu i nekonvencionalnu teoriju dizajna na modu temelj je njenog kreativnog procesa, a rezultat su organska dizajnerska djela koja zrače samopouzdanjem i uzbuđenjem, ali i svestranošću i bezvremenošću.

Posebno mjesto u Galeriji zauzima novolansirani brend Udruženih Wooly RougeJedinstvenost brenda Wooly Rouge leži u sinergiji umjetničkog i zanatskog aspekta. Svaki proizvod odiše skladom, elegancijom i kreativnošću. Oslobođena od predrasuda, Wooly Rouge zajednica plete priče koje prevazilaze modu i u kojima svaki bod oličava autentičnost.
Njihova želja je da ova radnja bude svjetionik za sve ljubitelje umjetnosti i kulture, ljude koji cijene kvalitetnu modu koja ima svrhu, koji znaju cijeniti ljepotu prediva, koji su svjesni ekoloških i društvenih izazova našeg vremena i regije. Mjesto za ljude koji žele svoj novac uložiti na kvalitetnu odjeću koja će trajati cijeli život i koja će dame iz BiH izdići na povoljnije mjesto u društvu.

Mjesec mart je dan žena pa sa velikim zadovoljstvom pozivaju da im se pridružite u petak 15. marta u Stitch 22 Galerija od 18 sati da zajedno obilježite otvaranje ovog njima, a uvjereni smo i gradu Sarajevu, posebnog butika.

* * *
Foto: PR

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno