Gosti stižu, a frižider prazan? Ovaj brzi recept sa špagetima i tunom će vas spasiti! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Gosti stižu, a frižider prazan? Ovaj brzi recept sa špagetima i tunom će vas spasiti!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
23.10.2024.

Uz nekoliko osnovnih sastojaka, koje vjerovatno već imate u kuhinji, možete pripremiti pravu gurmansku poslasticu za nekoliko minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Jednostavna priprema i uzbudljiv spoj ljutih i svježih nota kreira pravu malu čaroliju koja će oduševiti vaše goste, a vas ostaviti bez stresa. Naime, špageti sa tunom u ljutom sosu zvuče kao savršen spoj jednostavnosti i bogatstva okusa, idealan za one trenutke kada vam treba brz, ali poseban obrok.

 

Mercator Bonjour GIF 10 2024


Ovaj recept nije samo obična pasta – on vas vodi na italijanske ulice, dok aroma ljutih začina i tuna, bogata proteinima i zdravim mastima, stvara savršenu harmoniju za hladnije dane.

Tajna ovog recepta leži u kombinaciji najfinijih sastojaka koje možete pronaći u svim Mercator i Konzum prodavnicama. Tuna iz konzerve možda zvuči jednostavno, ali zapravo je pravo blago – uvijek svježa, puna hranljivih sastojaka i spremna za brzu pripremu.





Kada se spoji s ljutim sosom napravljenim od svježeg povrća i začina, imate jelo u kojem će svi gosti sa svakim zalogajem reći: Mamma mia! Perfetto! Još jedna prednost ovog recepta je i upotreba BIO zone paradajza iz konzerve – praktičnost na prvom mjestu. Iako uvijek možete koristiti svježi paradajz, BIO zone paradajz iz konzerve daje savršenu gustinu i bogatstvo ukusa. Brzina i jednostavnost pripreme ne oduzimaju ništa od kvaliteta, zapravo, uz ovakav sos, dobit ćete bogat i pun okus bez kompromisa.

 




Da li smo već rekli da priprema ove paste traje tek nekoliko minuta? Crveni luk, paprika, chili i bijeli luk čine bazu ljutog sosa, dok masline i kapare daju dodir sofisticiranosti.

Ako se pitate zašto K plus zelene masline, odgovor je zato što ne samo da donose bogat, slankast okus, već pružaju i onaj karakteristični mediteranski štih koji svako jelo podiže na viši nivo. Masline u ovom receptu nisu tu samo radi ukusa – njihov blago gorkasti ton savršeno balansira slatkoću paradajza i ljutinu sosa.





Sve to se na kraju povezuje sa sočnim K plus špagetama koje upijaju svaki okus, pružajući vam savršen balans pikantnog i slatkog.

 




Pasta bez parmezana nije pasta i zato za kraj na vrh dodajte završni pečat, stvarajući kremastu teksturu i dodatnu dubinu ukusa. Sastojci i korak po korak pripremu donosimo u nastavku.
 




Sastojci

 

  • 200 g K plus špageta
  • 1 Ocean tuna u konzervi
  • 1 crvena paprika
  • 1 chili papričica (ili neki ljuti sos)
  • 1 srednji crni luk
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 konzerva BIO zone paradajza 
  • 1 šolja cherry paradajza, prepolovljenih
  • 1/4 šolje K plus crnih maslina bez košpica, isječenih na kolutove
  • 1 kašike kapara
  • 1 kašika Costanza maslinovog ulja
  • Origano i bosiljak
  • So i biber po ukusu
  • Parmezan (ili tvrdi sir)
     

Priprema


Prvo, skuhajte K plus špagete al dente. Tajna prave italijanske paste je u savršenoj teksturi: niti prekuhano, niti tvrdo, već baš kako treba! Dok se špageti kuhaju, pređimo na stvaranje čarolije u tavi.

U velikoj tavi zagrijte Costanza maslinovo ulje, a zatim dodajte crveni i bijeli luk te papriku. Mirisi koji se šire kuhinjom? Neprocjenjivo!

 




Nakon par minuta, ubacite i chili papričicu – ako volite ljuto, neka bude "abbondante"! Ako ne, odaberite blažu verziju. Kuhajte sve dok povrće ne omekša. Sljedeći korak je da dodate BIO zone paradajz i prepolovljeni cherry paradajz. Sokovi će se sjediniti i formirati sos koji je pravo remek - djelo. Ostavite da se sve krčka dok se umak ne zgusne.

Sada dodajte ocijeđenu Ocean tunu, K plus masline i kapare. Tamo negdje u Italiji bi vam rekli: "È la perfezione!" Ocean tuna u konzervi donosi svježinu mora, dok masline i kapare dodaju onaj profinjeni, slani twist koji će ovu pastu podići na viši nivo. Kuhane špagete umiješajte u tavu. Evo magičnog momenta jer će špagete upiti svaki zadnji kap sosa, a svaki zalogaj će biti ispunjen aromama koje nas podsjećaju na ljeto, more i sunce. Miješajte još par minuta da se svi okusi savršeno povežu.

 





Poslužite uz bogat sloj svježe naribanog parmezana koji daje kremastu notu, a ako želite, možete dodati i malo svježeg peršuna za dodatnu svježinu.

To je to! Jelo koje se sprema brže nego što biste rekli "Buon appetito", a pruža okusni doživljaj dostojan italijanskog restorana. Uživajte u svakom zalogaju!

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci