TEKST: Emina Smaka

DATUM OBJAVE: 11.4.2022.

Nedavno je našu pažnju na Instagramu privukao jedan mladi profil namijenjen tortama, koje izgledaju preukusno, a oduševile su nas jestive dekoracije poput cvijeća i voća.


Odlučili smo saznati više o osobi koja stoji iza profila, Nermi Mehanović, te je upitati o kakvim slasticama se radi, koje su joj omiljene i da li u budućnosti možemo očekivati i njenu slastičarnicu u Sarajevu. Nerma kaže kako je veliki zaljubljenik u kreiranje kako slatkih tako i slanih jela, a uvijek unaprijed ima razrađenu viziju izgleda torte. Da li Nerma ima i viziju za svoju slastičarnicu, otkrijte u nastavku.  


Foto: Muna Nazak 


Zanimljiv naziv profila 'So i Čokolada', odakle inspiracija za ovo ime?

Ideja je bila ukomponirati slano i slatko i tako je sve počelo. Obično kada birate naziv ili ime za nešto, to traje danima, međutim ja sam ovaj naziv odabrala za manje od sat vremena, uz malu suprugovu pomoć. Čokolada je nekako bila prirodan izbor, a so je tu kao 'pojačivač okusa' :)  

 

Foto: Muna Nazak

Profil na Instagramu je jako mlad, da li ste se i prije bavili kreiranjem slastica ili je ovo početak?

Već godinama uživam u pripremi hrane općenito, a posebno slastica. Profil je nastao nekako spontano, uz sugestiju i nagovor porodice i prijatelja da, za početak,  ono što stvaram za svoje najbliže na jedan zanimljiv način pokušam predstaviti i Instagram publici.

 

Foto: Muna Nazak

Torte izgledaju ukusno i homemade, ali u isto vrijeme kao da pripadaju gourmet časopisu, kako biste opisali vašu estetiku?

Hvala na komplimentu :) Prije nego što kreiram tortu, već imam jasnu ideju kako torta treba na kraju izgledati. Za ukrašavanje koristim samo jestive dodatke, od cvijeća do voća, i baš kao što ste rekli, cilj je da to izgleda homemade ali istovremeno i elegantno i na neki način romantično.

 

Foto: So i čokolada

Da li kreirate samo torte ili pravite i kolače?

Trenutno je fokus na tortama ali ću se svakako truditi da periodično ponudim nešto novo, tako da će se tu naći mjesta i za neke ukusne kolače.


Foto: So i čokolada


Koliko vam je vremena potrebno za kreiranje jedne torte? Koju tortu preporučujete našim čitateljima u proljetnom periodu?

Zavisno od kompleksnosti izrade konkretne torte, od nekoliko sati do tri dana. U proljetnom periodu moj lični izbor bi bili Cheesecake i Pavlova mada su sve torte u ponudi takve da odgovaraju svakom godišnjem dobu.

 

Foto: So i čokolada

Koja je vaša omiljena torta?

Nekako sam vezana za svaku i zaista zavisi od momenta i želje za određenom vrstom slatkog. Ako bih baš morala birati, to bi bila torta od mrkve, između ostalog i radi toga jer je prva objava na profilu bila upravo ta torta.

 

Foto: Aida Redžepagić

Da li maštate možda o svojoj slastičarnici i šta novo spremate u narednom periodu?

Profil je i nastao kao uvod u jednu poslovnu priču nastalu iz ljubavi prema kreiranju slastica koja treba da bude u skorijoj budućnosti zaokružena slastičarnicom, malo drugačijom od onoga što se trenutno nudi u gradu Sarajevu. Ne bih da otkrivam previše detalja, samo ću reći da sam sigurna da ćete jednako uživati u ambijentu naše slastičarnice kao sto uživate u ukusu 'So i čokolada' torti.

 

Foto: Muna Nazak

* * * 
Naslovna fotografija: Muna Nazak 


Bonjour

Nova adresa na Baščaršiji koja privlači pažnju: Nakit koji ćete htjeti odmah

TEKST: Bonjour.ba/PR

Nova adresa na Baščaršiji koja privlači pažnju: Nakit koji ćete htjeti odmah Nova adresa na Baščaršiji koja privlači pažnju: Nakit koji ćete htjeti odmah

Nakon uspješnog lansiranja prve radnje 2022. godine u sarajevskom Alta shopping centru, bh. brend Werkstatt prepoznatljiv po unikatnom, ručno izrađenom dizajnerskom nakitu, s ponosom najavljuje otvaranje svoje druge radnje.

Smješten u samom srcu Starog grada, na adresi Gazi Husrev-begova 45, Baščaršija.


bonjour_ba_werkstatt_01

bonjour_ba_werkstatt_02


Otvaranjem radnje u Starom gradu, Werkstatt dodatno učvršćuje svoju vezu s lokalnom kulturom i identitetom, i nastavlja graditi most između tradicionalne grafike i savremenog dizajna. 

Brend se od početka oslanja na princip održive i male serijske proizvodnje, s naglaskom na ručni rad, pažljivo birane materijale i estetsku dosljednost.


bonjour_ba_werkstatt_06

bonjour_ba_werkstatt_05


U svakom komadu ogleda se spoj posvećenosti ručne izrade i umjetničke slobode, što Werkstatt čini prepoznatljivim na domaćem tržištu, ali i izvan njega.

Otvaranje nove radnje na Baščaršiji označava novu fazu u razvoju brenda, s ambicijom da se još čvršće veže za lokalni kontekst, ali i istupi prema međunarodnoj publici kroz autentičan dizajn i jasnu viziju.


bonjour_ba_werkstatt_07

bonjour_ba_werkstatt_08


U ambijentu koji odiše historijom i autentičnim duhom Sarajeva, Werkstatt predstavlja kolekcije nakita koje brišu granice između umjetnosti, dizajna i zanatstva. Svaki komad izrađuje se ručno, s pažnjom na detalje, materijale i izražajnu snagu. 


bonjour_ba_werkstatt_010

bonjour_ba_werkstatt_09


Otvorenje radnje obilježeno je druženjem kojem su prisustvovali brojni prijatelji brenda, predstavnici kreativne scene, kao i ljubitelji unikatnog nakita.

U intimnoj i opuštenoj atmosferi, gosti su imali priliku među prvima vidjeti nove modele nakita, osjetiti estetiku brenda i doživjeti Werkstatt kroz njegov prepoznatljivi spoj minimalizma, elegancije i autentičnosti. 


bonjour_ba_werkstatt_012

bonjour_ba_werkstatt_011

bonjour_ba_werkstatt_014

bonjour_ba_werkstatt_03

bonjour_ba_werkstatt_04

Otvaranjem nove radnje, Werkstatt nastavlja graditi svoju priču u prostoru u kojem se tradicija susreće sa savremenim stvaralaštvom, potvrđujući svoju posvećenost autentičnosti, lokalnoj proizvodnji i vrhunskom zanatstvu.

Foto: Amina Ahmetagić


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!