Događaji koje možete posjetiti u Sarajevu ovog mjeseca - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Događaji koje možete posjetiti u Sarajevu ovog mjeseca

Tekst:

Nevena Divčić

EVENT
7.11.2023.

Ako se pitate šta u ovom mjesecu možete raditi nakon posla ili kako što bolje iskoristiti vikende i period pred nama, predlažemo da mjesec ispunite svijetom filma i muzike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Istražili smo najavljene izložbe, filmove i predstave i možemo reći da Sarajevo ovog novembra zaista časti obimnom kulturnom trpezom.


Filmovi 

Kinima dominiraju akcija, avantura i trileri, a posebno se izdvaja film Une Gunjak, Ekskurzija. Ljubitelje starijih filmova će obradovati sjajna najava projekcija u Kinoteci. Posao stoljeća (Deal of the century) iz 1971. godine je na repertoaru već sutra - 8.11. 

 Bijes (Rampage) iz 1987. je odličan izbor za ljubitelje trilera snimljenih prema istinitim pričama o serijskim ubistvima. Glavni akter ove priče je Richard Trenton Chase čiju priču puštamo da sami istražite ukoliko je ovo vaš "cup of tea". Međutim, u ovoj skupini se izdvaja režija Michelangelo Antonioni i njegovo Uvećanje (Blow-Up) iz 1966. godine, s Jane Birkin u glavnim ulogama.


Izložbe 

11.11. će se u Galeriji Manifesto, u saradnji s neprofitnom organizacijom ŠTO TE NEMA održati aukcija umjetničkih dijela. 30 umjetnica i umjetnika donirali su svoje umjetničke radove, a među njima su Šejla Kamerić, Bojan Stojčić, Kemil Bekteši, Adna Muslija, Benjamin Čengić i Alma Gačanin.

Samo dan kasnije, 12. novembra u Domu mladih će biti održan sedmi po redu OREA Art Market koji će okupiti 53 proizvođača, a uz njih i brendove ih Srbije i Hrvatske. 


Muzika 

Moramo priznati novembar i uvod u hladne dane su već godinama asocijacija na note koje u grad donosi Sarajevo Jazz Festival. Timeline i izvođače pogledajte na linku ovdje, a do tada, ako vam već neko od prijatelja nije javio - obradovat će vas dolazak Jamesa Cartera u BKC, a u sklopu Jazz Festa. 

U srodnim, plavim notama, 9. novembra uskočite u The BLUES TRAIN u Jazzbini. Na istom mjestu i praćen dobrom muzikom je Brain Breaker pub quiz opšteg znanja. Bilo da više uživate u historijskim činjenicama, muzici, filmu ili sportu - sigurno će se naći pitanje na koje baš vi imate tačan odgovor!

 Pozorište

Prostorije Narodnog Pozorišta u Sarajevu su u narednim danima također rezervisane za Jazz, ali i u ovom mjesecu imate priliku gledati „Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice“, a u SARTRu nas očekuje obiman repertoar i nama najprimamljivija, dirljiva predstava nastala prema tekstu Jeff Barona. “U posjeti kod gospodina Greena”.

 

* * *
Naslovna fotografija: @khkris

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno