Nutricionistica Nevena Pandža donosi recept za zdravu tarhana čorbu s lećom
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETNa pragu smo zime i vrijeme je kada na našim tanjirima dominira važan, hranjiv i ukusan obrok, a to je supa/juha/čorba.
Ona nije samo tečni obrok, već pravo blago koje čuva naše zdravlje iznutra i izvana. Širom svijeta, supe su uvijek bile cijenjene zbog svojih okrepljujućih svojstava, a danas ta uvjerenja potkrepljuju i naučna istraživanja, koja kažu da su supe odličan izvor tečnosti što je važno za naše organe i kožu.
Supe su izuzetno hranjive, recimo mesne supe su bogate bjelančevinama i mineralima, dok su povrtne prava riznica vlakana, fitohemikalija i vitamina. One nam daju osjećaj sitosti, pa je naučno dokazano da ćete unijeti 20% manje kalorija, jer nas čine sitim i time izbjegavamo prejedanje kod glavnog obroka. Postale su odlična podrška tokom bolesti, a tajna njihove moći leži u bogatstvu minerala i vode.
Tako nas pileća supa osvježava tokom prehlade, dok paradajz supe pomažu da razbistrimo svoj um i okrijepimo tijelo.
Jedna takva paradajz supa ili popularnije nazvana čorba od davnina je poznata i u našoj zemlji. Riječ je o tarhani (perzijski tarkhaneh znači drobljenac). Na naše tlo je došla iz Turske, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.
Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog tijesta. Tijesto obično sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, što mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv okus.
S obzirom da užurban način života i manjak vremena nam ne dozvoljava da sami sebi spremamo ovaj ukusni tečni obrok, vremenom su nastala i nova rješenja za to. Tako su se razvile instant supe čija priprema traje samo nekoliko minuta, kao i supe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje ne duže od desetak minuta.
Prateći potrebe svojih konzumenata, najveća kompanija za proizvodnju hrane i pića Nestlé, razvila je niz ukusnih praškastih supa, a među njima se posebno ističe tarhana napravljena prema tradicionalnoj recepturi, sa niskim sadržajem masti i bogatim izvorom vlakana.
U surčinskim tvorničkim pogonima, tarhana čorba se proizvodi isključivo za bosanskohercegovačko tržište. Ova gesta pokazuje koliko se posvećuje pažnja korisnicima, ali ujedno i ističe važnost tržišta koje je specifično po svojoj tradiciji i potrebama.
Tako se u posljednjih godinu dana, prema Nielsen istraživanju, u Bosni i Hercegovini prodalo 80.416kg tarhane (svih proizvođača), odnosno 1.277.606 vrećica, što ako pretvorimo u porcije govorimo o više od 5.110.000 tanjira tarhane.
Da tarhana spada u jednu od omiljenih supa govori i podatak da je unutar Maggi asortimana, tarhana posljednjih godina zauzimala 2. mjesto po količini prodatih proizvoda, dok je u ovoj godini prešla na 1. mjesto i čini 20% ukupne prodaje Maggi supa. Osim toga, Nestlé već odavno primjenjuje cirkularni model poslovanja, pa su i vrećice tarhana supe napravljene tako da čuvaju svježinu sadržaja, a ujedno se nakon upotrebe, vrećica može reciklirati.
Najnovija istraživanja pokazuju da supe osim što su dobro predjelo, one su već godinama i glavni obrok za kojim posežu mnogi. Lagane su za pripremiti, a dovoljno hranjive da vas drže svježe i nahranjene tokom napornog dana. Recepti za supe danas su sve popularniji, a neke od njih, poput karfiol supe, supe s crvenom lećom i supe s piletinom i povrćem možete pronaći u kuharici Zdravo! kuhaj.
Ukoliko ste u žurbi, onda neka vaš izbor bude jedinstvena tarhana koju možete skuhati za samo deset minuta. Neka vas njezin okus i blagotvorna svojstva inspirišu da redovno uključujete ove čudesne tečne obroke u vašu svakodnevnu prehranu.
Kako nam se bliže hladniji dani u godini, onda su supe definitivno sjajno rješenje da bi se, ne samo brzo ugrijali, već i nahranili nutritivnim sastojcima koji se nalaze u svim supama u prahu ili instant supama za koje je prilikom pripreme potrebna samo vruća voda. Svaku instant supu možete i sami obogatiti. Za vas je to ovoga puta učinila nutricionistkinja Nevena Pandža čiji recept možete i sami probati.
Tarhana čorba s lećom by Nevena Pandža
(za 4 porcije)
Sastojci:
• 1 glavica crvenog luka
• 1 češanj češnjaka
• 2 srednje mrkve
• 50 g korijena celera
• 80 g crvene leće
• 1 žlica maslinovog ulja
• svježi bosiljak i peršin
• 1/3 žličice kurkuma
• 1 vrećica Maggi Tarhana supa
Priprema:
- Crvenu leću potopite 2 h u vodi, isperite i skuhajte u blago posoljenoj vodi.
- Na maslinovu ulju zažutite sitno nasjeckani luk, a nakon 5 minuta dodajte naribanu mrkvu i celer i dinstajte 7-8 min.
- Dodajte skuhanu leću i prodinstajte par minuta s povrćem i zalijte sa 100 ml prokuhane vode ili jušnog temeljca.
- Tarhana supu pripremite prema uputstvu s vrećice. Kada je skuhana, povežite ju s pripremljenom lećom i povrćem u čorbu te na kraju kuhanja dodajte kurkumu, nasjeckani svježi peršin i bosiljak.
Nutri objašnjenje:
*Dodavanjem leće povećali smo udio proteina u obroku što je važno za naše male sportaše, a dodavanjem svježeg korjenastog povrća udio vlakana za dužu sitost i zdrav probavni sustav. Budući da Tarhana supa u svom sastavu sadrži sol, nema potrebe za dosoljavanjem, te dodavanje kurkume i svježeg začinskog bilja pridonosi protuupalnom učinku i posebnoj aromi cjelokupnog jela.
*Tanjur čorbe može se poslužiti uz šnitu integralnog kruha s humusom (namazom od slanutka) ili namazom od svježeg sira i sjemenki tikve i obavezno čašom vode. :)
* * *
Foto: Nestlé Zdravo! PR