TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 5.6.2024.
Koja destinacija je naredna na vašoj wishlisti putovanja? Možda topliji krajevi, plaže, more, sunce...?
Rado pratimo putovanja it djevojaka iz BiH i regiona pa nam ni ovaj put nije promaklo putovanje Ene Avdić na obalu Španije i sunčanu Marbellu. Svojim odjevnim kombinacijama oduševila nas je fotografijama na plaži i u šetnji. Dok se još spremamo za svoj odmor, dane sunčanja i opuštanja, donosimo i inspiraciju za sve oni koji još uvijek ne znaju gdje žele na odmor ove godine. Možda vas baš Ena inspiriše da se ovog ljeta zaputite u Španiju.
Na koji način si odabrala lokaciju i kako si se pripremala za ovo putovanje?
Marbella je već dugo vremena na samom vrhu moje liste destinacija koje želim posjetiti, a oduševljenje prijatelja koji su nekoliko sedmica ranije bili tamo, bio je savršen znak da ljetnu sezonu otvorim baš u tom dijelu Španije. Moram priznati da se nisam pokajala!
Kada je riječ o kulturi i stilu života, upoznaj nas malo bolje sa Marbellom?
Za Marbellu često kažu da je “europski Beverly Hills" i mislim da to puno govori o njoj kao destinaciji. Poznata je po svojim prekrasnim plažama i beach barovima, ekskluzivnim restoranima, trgovinama visoke mode i noćnom životu. Sa druge strane, ja nikada nigdje nisam vidjela ljepše parkove, očuvaniju prirodu i zanimljiviju gradnju kao u ovom dijelu Španije pa bih rekla da je Marbella destinacija koja nudi kombinaciju luksuza, kulture i zabave i to je čini idealnim mjestom za ljetni odmor.
Govoreći o gourmet aspektu putovanja, šta je ostavilo najveći dojam na tebe?
Ja sam veliki hedonista i gurman, a Marbella me ni u tom aspektu nije razočarala. Najveći dojam na mene su ostavili tradicionalni španski tapasi i svježi morski plodovi koje sam probala u lokalnim restoranima. Pamtit ću jednu vrhunsku lobster pastu!
Šta je to što si doživjela za vrijeme ovog putovanja, a što bi voljela imati mogućnost ponovo iskusiti po prvi put?
Svi moji prijatelji znaju da je za mene, do sada, Italija bila omiljena destinacija za odmor, međutim ove godine sam posjetila Španiju nekoliko puta, a u Marbellu i Sevillu sam se zaljubila.. u tren oka mijenjala bih iskustvo ‘’ponovnog prvog puta’’ za mogućnost posjete ovim destinacijama još puno drugih puta.. ipak se prava ljubav tako gradi. :)
Kada je riječ o plažama – koja se posebno izdvojila kao tvoj favorit? Zbog čega?
Ne znam da li bih mogla izdvojiti samo jednu! Recimo da su me najviše beach barovi i plaže Puerto Banúsa oborile s nogu!
Oduševile su nas i tvoje odjevne kombinacije. Jesi li od onih osoba koje na put nose „just in case“ komade ili sve unaprijed detaljno isplaniraš?
Hvala! Obično planiram svoje odjevne kombinacije unaprijed kako ne bih o tome razmišljala na odmoru, ali uvijek nosim i nekoliko "just in case" komada za koje znam da funkcionišu i bez previše razmišljanja.
Kada ideš na odmor biraš li radije nešto mirno ili želiš i neki dobar party? Šta je bio slučaj na ovom putovanju?
Uglavnom volim kombinirati jedno sa drugim.. uživam u svom miru, predivnim plažama i laganim jutrima, međutim uvijek volim ubaciti i koji ‘party night out’. Ništa ljepše od šetanja preplanulog tena u noćnom izlasku. :)
* * *
Pred nama je još jedno ljeto ispunjeno avanturama, putovanjima i istraživanjima. Kako bismo vam olakšali odabir narednih lokacija za odmor i pružili dodatnu mogućnost da se upoznate sa šarmom još više destinacija tokom ljeta na Bonjour.ba očekuju vas brojne priče o mjestima koja trebate dodati na svoju wishlistu, a neka od njih udaljena su na samo nekoliko sati vožnje. Osim toga u kreiranju ovih priča veliku ulogu će igrati i bh. it djevojke koje će s nama dijeliti svoje trikove s putovanja.
* * *
Foto: Ena Avdić
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
Koliko ste puta razmišljali šta pripremiti za iftar, a da nije nešto već viđeno? Kad ponestane inspiracije, piletina nam prva pada na pamet jer je siguran izbor, provjeren i ukusan.
Hajde da budemo iskreni, standardni načini pripreme često nam postanu predvidivi. Pohovana? Prečesto. Grilovana? Već smo radili jučer. Pečena u sosu? Klasično, ali nije nas baš oborilo s nogu.
Zato ovaj put idemo korak dalje i spajamo sočne komade piletine s kremastim umakom od šampinjona i umotavamo ih u lisnato tijesto koje, kada se zapeče, postane savršeno hrskavo. Rezultat? Jelo koje donosi poznati okus u novom, uzbudljivijem izdanju.
Postoji i jedan mali trik koji ovo jelo čini posebnim i shvatite ga kao tajni sastojak o kojem će biti riječi odmah u nastavku.
Šta daje ovom jelu onu 'ne mogu stati na jednom komadu' notu?
Svaki dobar recept ima onu jednu ključnu stavku koja pravi razliku ili nešto zbog čega zalogaj nije samo ukusan, nego neodoljiv. Ovdje je to piletina koja ostaje savršeno mekana, sočna i upija svaki sloj okusa iz fila. Tajna je u pravom izboru mesa, a to je da budu ne fileti, ne bataci već Perutnina Ptuj Natur pileći medaljoni koji pružaju idealan balans teksture i punog okusa, bez suhoće ili gubitka sočnosti za vrijeme pečenja.
Sastojci
Priprema
Priprema fila: Na umjerenoj vatri zagrijte ulje u širokoj tavi i dodajte sitno sjeckani luk. Pržite ga dok ne omekša i postane blago zlatast. Ubacite glavni sastojak: isjeckane Perutnina Ptuj Natur pileće medaljone. Pržite ih dok ne dobiju lijepu, zlatno - smeđu boju. Ovo će im dati onu bogatu aromu koja se osjeti u svakom zalogaju.
Vrijeme je za šampinjone. Dodajte prvo njih i protisnuti bijeli luk, miješajući dok ne omekšaju i višak tečnosti ne ispari.
Finale: Umiješajte pavlaku za kuhanje, dodajte peršun, so i biber. Ostavite da se sve zajedno lagano krčka dok se umak ne zgusne i fino ne sjedini s mesom.
Pustite da se ohladi. Ostavite smjesu sa strane kako bi se malo prohladila prije nego što je stavite u tijesto.
Priprema tijesta: Razvaljajte lisnato tijesto na blago pobrašnjenoj površini do debljine od 3 mm, a zatim isijecite tijesto na kvadrate veličine 10x10 cm.
Na sredinu svakog kvadrata stavite po kašiku fila, vodeći računa da ne pretjerate jer želite da tijesto ostane lagano i vazdušasto. Preklopite tijesto po dijagonali kako biste dobili trokut. Lagano pritisnite ivice viljuškom da ih zalijepite i spriječite isticanje fila tokom pečenja.
Pečenje: Zagrijte rernu na 200°C. Trokutiće složite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih. Premažite ih umućenim jajetom za onaj sjajni, zlatni finiš i, po želji, pospite ih susamom ili makom.
Pecite 20 - 25 minuta, dok ne poprime bogatu zlatnu boju i ne postanu hrskavi.
Kako ih poslužiti?
Ovi hrskavi zalogaji su puni okusa sami po sebi, ali ako želite dodatnu dimenziju, poslužite ih uz umak od pavlake i bijelog luka. Njegova kremasta tekstura i blaga kiselost savršeno se slažu s bogatim punjenjem.
Uz to, lagana salata od rukole i cherry paradajza ili nekoliko kriški svježeg krastavca mogu donijeti svježinu i osvježiti nepce između zalogaja.
Kad se piletina pretvori u nešto novo...
Postoje jela koja pravimo iz navike i jela koja nas iznenade na prvi zalogaj. Ovi lisnati trokutići spadaju u onu drugu kategoriju... nešto poznato, ali u potpuno novom izdanju. Savršeni su za iftarske večeri kada želimo izbjeći uobičajene kombinacije i unijeti malo kreativnosti u kuhinju.
Hrskavo, sočno, kremasto... sve u jednom zalogaju, a najbolji dio? Ovaj recept je dovoljno jednostavan da ga možete pripremiti i nakon dugog dana, a dovoljno poseban da ga nećete zaboraviti tako lako.
Ako ste tražili način da piletina ponovo oduševi upravo ste ga pronašli.
* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!