TEKST:

DATUM OBJAVE: 4.5.2021.

Kad vam se jede nešto slatko ili svojim gostima i ukućanima želite pripremiti lagan, nježan i slastan desert, puslica torta ono je što će zadovoljiti sve vaše potrebe za slatkim.

Ukusna kora, sočne i okusom raskošne kreme sa voćnim décorom, ovoj će torti dati epitet favorita koji ćete rado praviti u narednim mjesecima.

Recept za ovu slasnu puslica tortu pronašli smo na Instagram profilu @arminasdelicious iza kojeg stoji Armina Šahmanović Delić.

Svoju ljubav prema kuhanju Armina dijeli kroz fotografije i recepte sa 2,999 followera koji rado kušaju njena slatka i slana jela. Nas se posebno i izgledom i okusom dojmila puslica torta za koju vam recept donosimo u nastavku.

Foto: Armina Šahmanović Delić  

Sastojci:

Kora: 

  • 6 jaja
  • 250 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1 kašika gustina
  • prstohvat soli

Žuta krema:

  • 6 žumanjaka
  • 100 gr šećera
  • 100 gr putera
  • 400 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 1 kašika gustina

Plazma krema:

  • 250 ml vrhnja
  • 120 gr mljevenog plazma keksa
  • 2 kašike šećera u prahu

Za ukrašavanje:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 2 kašike šećera u prahu
  • jagode ili neko drugo voće

Foto: Armina Šahmanović Delić

Način pripreme:

Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka, šećera, vanilin šećera i prstohvata soli. Na kraju dodati jednu kašiku octa i jednu kašiku gustina, zatim mutiti još nekoliko minuta. Šaum prebaciti na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom i oblikovati željeni izgled. Pećnicu zagrijati na 200 stepeni, zatim smanjiti na 120 stepeni i peći 1 sat i 40 min (bez otvaranja pećnice).
Kad se kora ispekla ostaviti je u pećnici dok se ne ohladi potpuno.

Foto: Armina Šahmanović Delić 

Žuta krema:

Pomiješati žumanjke, šećer, puding i jednu kašiku gustina sa 100 ml mlijeka tako da ne ostane grudvica. Preostalih 300 ml mlijeka prokuhati pa dodati pomiješanu smjesu. Kuhati na blagoj temperaturi dok ne dobijete kremu željene gustine. U toplu kremu dodati 100 gr putera i sve sjediniti.

Plazma krema:

Umutiti vrhnje sa šećerom, zatim dodati keks i sve lagano sjediniti varjačom. Ostaviti kremu da odstoji 15 minuta, zatim ponovo lagano sve izmiješati. Pečena puslica (kora) će u sredini imati šupljinu nakon što je pečena. Prvo staviti kremu sa plazma keksom a zatim žutu kremu. Između možete dodati svježe voće ili džem od jagode. Na kraju premazati umućen šlag i dekorisati voćem. Prijatno!

Za još maštovitih i ukusnih, slanih i slatkih jela posjetite Instagram profil i pronađite odlične recepte!

***

Naslovna fotografija: Armina Šahmanović Delić 
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Isprobali smo. Da li ova maskara stvarno daje wow efekat od 8 do 16?

TEKST: Bonjour.ba

Isprobali smo. Da li ova maskara stvarno daje wow efekat od 8 do 16? Isprobali smo. Da li ova maskara stvarno daje wow efekat od 8 do 16?

Bez grudvica, bez kompromisa i sa četkicom koja hvata svaku trepavicu? Da, postoji i isprobali smo je.

Testirali smo maskaru koju žene već zovu big deal i evo zašto nije napustila naš neseser. U moru maskara koje obećavaju "wow efekt", jedna nam je zapela za oko, doslovno. 

L’Oréal Paris lansirao je Paradise Big Deal maskaru, a mi smo je odlučili testirati u stvarnim uslovima od sastanka u 8:00 do zatvaranja inboxa u 16:00. Naša novinarka ju je nosila kroz cijeli radni dan, a efekat nas je iskreno iznenadio.


bonjour_ba_BIG_gif_3


Nakon što smo prvim tekstom otvorili vrata novog serijala u kojem testiramo proizvode iskreno, detaljno i bez filtera. Sada idemo korak dalje i to ka trepavicama. Ovo je nastavak naše potrage za favoritima koji će, zaista opravdati svoj hype.


bonjour_ba_BIG_pol_1

IMG_4060_jpg

IMG_4062_jpg


Prvi dojam: maskara koja obećava i isporučuje  

Lagan, elegantan dizajn s prepoznatljivom L’Oréal estetikom, ali ono što odmah osvaja je četkica: 312 hibridnih vlakana različite dužine. Na prvi pogled - moćno. Do 100% više volumena već nakon jednog sloja


bonjour_ba_BIG_MASKARA_4

 bonjour_ba_BIG_MASKARA_1
 

Nanošenje: bez grudvica, bez težine, bez muke  

Prvi sloj već daje volumen, drugi produžuje i dodatno otvara pogled. Zahvaljujući kraćim vlaknima koja stvaraju volumen i dužim koje razdvajaju trepavice, a rezultat su pune, raskošne, ali definirane trepavice. Bez grudvica, bez preslikavanja, bez razmazivanja.

 

anigif
 

Od jutarnje kafe do zadnjeg e-maila: postojanost bez zatezanja  

Testirali smo je kroz tipičan dan novinarke – sastanci, scrollanje, zaboravljeni ručak i nekoliko „samo da ovo još pošaljem“ momenata. Maskara nije popustila ni pod inbox pritiskom. Bez trusenja, bez razmazivanja, i što je najvažnije, bez osjećaja težine na očima.
 
Skidanje je brzo i bez trljanja. Micelarna voda je dovoljna. Bez iritacija i bez ostataka crne boje sljedeće jutro što je zaista rijetkost kod volumenskih formula.


bonjour_ba_BIG_10018

 

Kome preporučujemo?  

Ako volite efekt podignutih, raskošnih trepavica bez grudvica, ovo bi lako mogla postati vaša nova go-to maskara. Posebno ako preferirate postepen, nadogradiv rezultat koji možete prilagoditi raspoloženju – od no make up make up do punog dramatičnog izgleda.


bonjour_ba_BIG_10017


Paradise Big Deal je maskara koja spaja ono što smo dosad smatrali nespojivim volumen i lakoću, dramatičan efekt i prirodan osjećaj. Naš test je pokazao da je ovo zaista maskara bez kompromisa. 

Ako tražite maskaru koja će da prati vaš ritam cijelo ljeto upravo ste je pronašli.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!