TEKST: Arijana Bosnjak
DATUM OBJAVE: 15.4.2024.
Ako se s dolaskom proljeća često osjećate umorno, trebate znati da je taj umor moguće izbjeći uz nekoliko sitnih izmjena u vašoj svakodnevnoj rutini.
Što točno treba mijenjati, ali i zašto se takav umor uopće pojavljuje, zna nutricionistica i mentorica za integrativni nutricionizam - Dženita Mustafić.
Dženita je diplomirala na Institutu za integrativni nutricionizam u New Yorku (Institute for Integrative Nutrition of New York), a na istom Institutu završava i sedmomjesečnu edukaciju iz oblasti zdravlja mikrobioma te potom jednogodišnju specijalističku edukaciju iz oblasti upalnih procesa na Harvard Medical School.
Dženita Mustafić, mentorica za integrativni nutricionizam
Foto: Aida Redžepagić
Dženita ističe važnost pristupa zdravlju koji poštuje jedinstvenost svakog pojedinca, a njen holistički pristup obuhvata analizu prehrambenih navika, ali i cjelokupnog životnog okruženja, od odmora i društvenih veza do duhovnosti i finansija. Danas će nam Dženita govoriti više o proljetnom umoru i kako se s njim izboriti.
* * *
Nedostatak energije, tjelesni i mentalni umor, mentalna zbunjenost i loše raspoloženje, osjetite li neki od ovih simptoma čim nam proljeće dođe, niste jedini! Da, riječ je o proljetnom umoru koji pogađa veliki broj ljudi.
Poznat i kao proljetna letargija ili sindrom proljetnog umora, karakterizira ga nizak nivo energije, glavobolja, apatija, nervoza, promjene raspoloženja, a javlja se pri prelazu godišnjih doba iz zime u proljeće.
To nije medicinski priznato stanje, ali ga mnoge osobe često doživljavaju. Istraživanje koje je provelo Američko udruženje za medicinu spavanja (engl. American Academy of Sleep Medicine) pokazalo je da se oko 55% odraslih Amerikanaca osjeća umorno nakon proljetnog prelaza na ljetno računanje vremena.
Zašto se tako osjećamo i koji su najčešći razlozi koji doprinose proljetnom umoru?
Promjene dnevnog svjetla
Kako dani u proljeće postaju duži, dolazi do povećanja izloženosti dnevnom svjetlu. To može poremetiti tjelesni prirodni ritam, odnosno naš “unutrašnji sat", što dovodi do promjena u obrascima spavanja i potencijalno uzrokuje umor i neuravnoteženost raspoloženja.
Promjene temperature
Prelaz s hladnijih zimskih temperatura na toplije proljetne temperature može utjecati na sisteme prilagođavanja našeg tijela i dovesti nas do osjećaja mentalnog i fizičkog umora.
Alergije
Povećan nivo polena u proljeće može dovesti do sezonskih alergija kod nekih ljudi. Simptomi alergije kao što su kihanje, začepljenost nosa i svrbež očiju mogu poremetiti san, oslabiti imunološki sistem i doprinijeti neugodnom osjećaju mentalne magle tipičnom za proljetnu letargiju.
Hormonalne fluktuacije
Promjene dnevnog svjetla također mogu utjecati na nivo hormona, uključujući serotonin (hormon sreće) i melatonin (hormon sna), a brze promjene u nivoima ovih hormona mogu doprinijeti osjećaju ekstremne iscrpljenosti, neraspoloženja i letargije.
Kao mentorica za integrativni nutricionizam, preporučujem postepene promjene navika, a proljeće je idealno doba za uvođenje zdravijih namirnica u ishranu ili kreiranje plana koji će vas postepeno dovesti do cilja. U radu sa klijentima, potičem ih da za početak zamijene brze grickalice bademima ili orasima i voćem. Naime, visokoprerađene grickalice, slatkiši i gazirani napici djeluju tako da naglo podignu nivo šećera u krvi, a time i nivo energije. Jednako tako se događa i njen brzi pad i potreba za daljim unosom takvih namirnica, a time dolazi i do prejedanja.
Kroz integrativni nutricionistički pristup, učimo slušati svoje tijelo i prilagoditi svoje prehrambene i životne navike svojim jedinstvenim potrebama, kako bismo podržali cjelokupno zdravlje i dobrobit tokom cijele godine. U nastavku dijelim nekoliko savjeta koji mogu pomoći da prebrodite proljetni umor.
Hidratacija
Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste spriječili dehidraciju koja može pojačati osjećaj umora. Ukoliko pijete više od tri šoljice kafe, razmislite da bar jednu zamijenite nekim od biljnih čajeva poput mente, zelenog čaja ili đumbira koji osvježavaju i pružaju blagi energetski podsticaj.
Rutina spavanja
Uspostavite rutinu spavanja kako biste osigurali kvalitetan san. Izbjegavajte stimulanse poput kofeina i plavog svjetla ekrana prije spavanja.
Tjelesna aktivnost
Redovna tjelesna aktivnost može pomoći u podizanju energije i raspoloženja. Pronađite aktivnost koja vam odgovara poput šetnje, joge, pilatesa ili vježbi snage te je redovno praktikujte.
Suplementacija
Uz kvalitetnu prehranu, razmislite o dodacima prehrani koji mogu podržati vaše zdravlje tokom proljetnih mjeseci. Vitamin D, magnezij, omega-3 masne kiseline i adaptogeni poput ashwagandhe mogu imati pozitivan učinak na raspoloženje i nivo energije.
Uravnotežena prehrana
Hrana koju jedemo može imati direktan uticaj na način na koji se osjećamo. Visoko prerađena hrana, zasićene masti i šećer mogu biti uzrok letargije, ali ne samo to, mogu utjecati i na naše mentalno zdravlje. Uključite u prehranu namirnice bogate hranjivim tvarima kao što su:
Jagode - odličan su izvor vitamina C i mangana, hemijskog elementa koji ima važnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata i masti u energiju. Također, jagode su bogat izvor antioksidansa i odlična podrška vašoj energiji. Probajte ih u salatama kako biste dali bogatiju notu okusu ili ih dodajte na jogurt za odličnu užinu.
Avokado - bogat proteinima i zdravim mastima, uključujući omega 3 i omega 6 masne kiseline. Masnoće i proteini dva su makronutrijenta potrebna za održivu energiju, stoga ubacite avokado u svoju salatu, napravite guacamole i mažite na tost od cjelovitih žitarica s poširanim jajetom za ultimativni obrok protiv umora!
Kelj - prepun esencijalnih vitamina i minerala potrebnih za održavanje zdravlja mozga, ali je također izuzetno bogat željezom, mineralom potrebnim za prenos kisika do tkiva i stanica u tijelu, a kao što je poznato, niske zalihe željeza mogu dovesti do umora. Možete ga lagano pirjati na maslinovom ulju, začiniti, posuti prženim bademima i imate savršenu salatu.
Tamna čokolada - kvalitetna čokolada s visokim udjelom kakaa i malo šećera je odličan izbor za podizanje nivoa energije. Tamna čokolada je, poput kofeina, stimulans koji može pomoći u podizanju raspoloženja i podsticanju proizvodnje serotonina. Bogata je antioksidansima, pozitivno utiče na kognitivne funkcije i ima protuupalno dejstvo. Naravno, budite umjereni u svemu pa i u konzumaciji čokolade - nekoliko kockica tamne čokolade je sasvim dovoljno da biste iskoristili sve njene benefite.
Orašasti plodovi i sjemenke – izuzetno su bogati proteinima, zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima što ih čini najprikladnijim izborom kada je potrebno povećati nivo energije. Izvrsni su za grickanje. Dodajte ih po salatama, juhama, kašama ili kao puter od orašastih plodova.
Banane - izvrstan su način da svom tijelu date gorivo. Prepuno kalija, vlakana i vitamina, ovo voće bogato ugljikohidratima nevjerojatan je način za podizanje vašeg nivoa energije. Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin (hormon sreće). Ukusan su sastojak u palačinkama, kaši, jogurtu, smoothieju, pa čak i na tostu ili rižinom krekeru s komadićem putera od orašastih plodova.
Zob – namirnica bogata vlaknima, mineralima i aminokiselinama, odličan je izbor za održavanje nivoa energije. Zob povećava izdržljivost nakon vježbanja, smanjuje upalnu reakciju i skraćuje oporavak nakon fizičkog napora. Iako je napopularnija u obliku zobenih pahuljica, prava zob je ipak ona u izvornom obliku zrna te se može koristiti za pripremu zobenog mlijeka kako biste uživali u smoothieju, a brašno od zobi za pripremu kolača i drugih poslastica.
Navedene namirnice pružit će vam potrebne vitamine, minerale i antioksidanse za podizanje energije i jačanje imunološkog sistema te olakšati simptome proljetnog umora. Budite izbirljivi kada je u pitanju vaše zdravlje i namirnice koje unosite u svoj organizam.
Osluškujte svoje tijelo jer simptomima koje nam tijelo šalje, ono razgovara sa nama i šalje poruke koje, ukoliko ih analiziramo i konsultujemo se sa stručnim osobama, možemo prevazići i time spriječiti ozbiljnije zdravstvene probleme.
* * *
Naslovna fotografija: Aida Redžepagić
Foto: Pexels
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!