TEKST: Lamija Hadžić

DATUM OBJAVE: 18.11.2024.

Kako se Božić bliži, a domovi ispunjavaju toplinom i radošću, nema ljepšeg načina da osjetite duh praznika nego uz miris svježe pečenog panettonea. 

 

U Italji, panettone je nezaobilazna poslastica za Božić i simbol tradicije i zajedništva, prisutan na svakom stolu. Ovaj slatki, mekani hljeb bogat suhim voćem i suhim kandiranim koricama unijeti će dašak italijanskog šarma i topline u vaš dom. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Impio (@impiopasticceria)

 

Priprema panettonea je poput malog rituala ljubavi i strpljenja. Zamislite miris svježe pečenog panettonea kako ispunjava vaš dom dok s nestrpljenjem čekate prvi zalogaj. Uz ovaj jednostavni recept, možete lako stvoriti tu magiju i oduševiti svoje najmilije.

 

 

Sastojci 

Za tijesto:

- 500 g glatkog brašna 

- 100 g šećera 

- 1/2 kašićice vanilin šećera

- 7 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg) 

- 150 ml toplog mlijeka 

- 4 jaja (sobne temperature) 

- 100 g maslaca (omekšanog)  

Dodaci:

-  100 g suhog grožđa (namočenog u toploj vodi ili rumu) 

- 50 g kandirane narandže 

- 50 g kandiranog limuna 

- narenadana korica jedne narandže i jednog limuna 

Za premazivanje: 

- 1 jaje

- 1 kašika mlijeka 

 

Fotografija: pexls.com

 

Kako se priprema panettone? 

Noć prije pripreme sitno nasjeckajte suho voće i kandirane korice citrusa te ih stavite u zdjelu. Prelijte ih alkoholom ili bezalkoholnim pićem po želji, dobro promjiešajte, prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći da se okusi sjedine

Priprema: 

Aktiviranje kvasca:  potrebno je da u toplom mlijeku rastopite kašičicu šećera i dodate kvasac. Ostavite 10 minuta da odstoji. 

Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, so i vanilin šećer. Dodajte jaja, naribanu koricu citrusa i aktivirani kvasac. Zatim umijesite tijesto. 

Dodavanje maslaca: Postepeno dodajte omekšani maslac i nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. 

Dodavanje voća: Umiješajte suho grožđe, kandiranu narandžu i limun. Tijesto treba biti mekano i blago ljepljivo. 

Dizanje tijesta: Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu 1-2 sata, dok ne udvostruči volumen. 

Formiranje panettonea: Kada je tijesto naraslo, oblikujte ga u kuglu i stavite u papirnati kalup za panettone (ili okrugli pleh obložen papirom za pečenje). 

Drugo dizanje: Ostavite tijesto da se ponovo diže još 30-60 minuta.

Pečenje:  Premažite tijesto smjesom od jajeta i mlijeka. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. 

Hlađenje: Ostavite panettone da se ohladi prije rezanja. 

 

Uz svaki zalogaj ovog mirisnog panettonea, osjetit ćete toplinu praznika i radost dijeljenja sa voljenima! 

* * * 

Naslovna fotografija: @le_gouter.vln


Bonjour

Znamo gdje početi dan u Sarajevu: Nećete htjeti otići nakon prve šolje (i zalogaja)

TEKST: Ada Ćeremida

Znamo gdje početi dan u Sarajevu: Nećete htjeti otići nakon prve šolje (i zalogaja) Znamo gdje početi dan u Sarajevu: Nećete htjeti otići nakon prve šolje (i zalogaja)

Za ljubitelje doručka, ovo je lokacija koja spaja omiljene klasike i uzbudljive novitete.

NYC Bagel, na adresi Kranjčevićeva 19, već je dugo sinonim za autentičan i ukusan doručak. Njihova ponuda bagela pravi je magnet za sve koji vole jednostavne, ali bogate okuse od klasičnih kombinacija do specijalnih varijanti koje osvajaju na prvi zalogaj. 

Njihov najprodavaniji Manhattan Bagel i dalje je neizostavan favorit mnogih gostiju.


bonjour_ba_bagels_01

bonjour_ba_bagels_02


Ambijent mjesta upotpunjuje prostrana i sunčana terasa, idealna za jutarnje okupljanje, bilo da ste u žurbi ili želite opušteno započeti dan. NYC Bagel je stoga postao nezaobilazna destinacija za sve koji žele uživati u vrhunskom doručku u srcu Sarajeva.

 


bonjour_ba_bagels_04


Nedavno su na meni dodali i nekoliko noviteta, među kojima posebno ističemo brownie, savršeno sočan i sladak, kao i osvježavajuću ledenu kafu koja idealno prati njihove specijalitete. 

Ova kombinacija donosi svježinu i raznolikost u već omiljeni koncept doručka.


bonjour_ba_bagels_07

bonjour_ba_bagels_08
 

Ako još niste posjetili ovaj kutak u Sarajevu, sada je pravo vrijeme da otkrijete zašto su njihovi bageli i noviteti postali omiljeni izbor mnogih.

 

 

Foto: Bonjour.ba produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!