TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 17.7.2024.
Ambasadorka Španije u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Teresa Lizaranzu, u ime Njegovog Veličanstva kralja Felipe VI, uručila je Orden za građanske zasluge Edini Spahić, Đani Šehu i Mirzi Redžepagiću, u prisustvu predstavnika institucija i kulturnih inicijativa u Bosni i Hercegovini s kojima Ambasada Španije sarađuje.
Orden za građanske zasluge ustanovio je kralj Alfonso XIII 1926. godine i dodjeljuje se španskim i stranim državljanima za njihov izuzetan doprinos. U slučaju ovih triju odlikovanja, dodijeljena su za doprinos širenju španskog jezika i kulture te jačanju kulturnih veza između Španije i Bosne i Hercegovine.
Edina Spahić doktorirala na univerzitetu COMPLUTENSE u Madridu iz polja lingvističkih znanosti, vanredna je profesorica španskog jezika na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Edina Spahić i NJ.E. Teresa Lizaranzu
U svom istraživačkom radu osim studija o suvremenom španskom jeziku bavi se i teorijom prevođenja te sefardistikom. Objavila je preko dvadeset znanstvenih radova. U suradnji sa Historijskim arhivom grada Sarajeva vodila je projekat Digitalizacija i publikovanja ličnog fonda sefardske književnice Laure Papo Bohoreta, te uredila tri izdanja Rukopisa Laure Papo Bohoreta. Jedna je od članica projekta Demolingvistika španskog jezika u Evropi kojeg je Fondacija “Duques de Soria” nagradila i proglasila najperspektivnijim projektom iz oblasti hispanistike za 2024. godinu. Stalna je članica Centra za leksikologiju i leksikografiju ANUBiH.
Đani Šehu rođen je u Sarajevu, a studije gitare završava na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Danskoj, Španiji. Od 2006. god predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je danas redovni profesor. Osnivač je i direktor Sarajevo International Guitar Festival-a (2011), Internacionalne ljetne škole gitare “SIGF summer school”, te Predsjednik Udruženja gitarista FBiH od 2010. godine.
Đani Šehu i NJ.E. Teresa Lizaranzu
Mirza Redžepagić započeo je svoju muzičku karijeru svirajući klasičnu gitaru, završivši osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Alexandera Swetea, gdje je diplomirao s najvećom ocjenom. Vođen strašću za španskom muzikom i flamenkom, usavršavao se u Granadi kod gitarskih majstora kao što su Juan Habichuela, Jorge el Pisao i Rubén Campos. 2015. godine specijalizirao se za gitaru i flamenko umjetnost, kao stipendista Španskog udruženja flamenko gitare (AEGF), u Madridu pod mentorstvom poznatog gitariste i profesora José Delune. 2023. godine magistrirao je na odsjeku za Savremenu muziku i produkciju na prestižnom Berklee College of Music u Valenciji.
Od 2017. godine radi kao profesor flamenko gitare i predstavnik AEGF - a za balkanske zemlje. Mirza je vrlo aktivan kao kompozitor, izvođač i producent i stvara djela inspirisana španskom muzikom koju kombinuje sa sopstvenim kulturnim naslijeđem i savremenom muzikom, predstavljajući je uspješno kroz koncerte širom Evrope.
* * *
Foto: Aida Redžepagić
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!