TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 27.9.2024.
Svjetski lider u oblasti ranog razvoja, dr Gordon Neufeld, u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković ovog oktobra će posjetiti naš region i sa zainteresovanom publikom održati niz razgovora o temi „Kako zadržati bliskost s djecom uprkos izazovima odrastanja?“.
Vođena idejom da je briga o odrastanju djece jedan od koraka ka boljoj budućnosti za sve nas, Fondacija Novak Đoković već treću godinu zaredom organizuje dolazak vodećih stručnjaka iz ove oblasti, u cilju edukacije i podizanja svijesti javnosti o temama razvoja djece i roditeljstva.
Nakon posjeta dr Shefali i dr Gabora Matea, ove godine Fondacija nastavlja svoj program "Razgovori o roditeljstvu" gostovanjem dr Gordona Neufelda, koji će pružiti korisne savjete kako da prevaziđemo brojne izazove roditeljstva kroz različite faze odrastanja djece, kao i šta je najvažnije u odnosu koji gradite s djecom. U okviru svoje posjete regionu dr Gordon Neufeld, koautor bestselera „Budite oslonac svojoj djeci“ i renomirani stručnjak za dječiji razvoj, održat će razgovore s publikom u Beogradu (4. oktobra), Sarajevu (9. oktobra), Banja Luci (11. oktobra), Zagrebu (13. oktobra) i Ljubljani (15. oktobra). Mjesto i vrijeme održavanja svih susreta sa dr Gordonom Neufeldom dostupni su na sajtu Fondacije Novak Đoković.
Tokom ovih razgovora, dr Neufeld će obraditi ključne teme vezane za roditeljstvo, izazove odrastanja, uključujući očuvanje bliskosti između roditelja i djece, privrženosti kao ključa svakog odnosa, značaja uloge roditelja u odnosu na ulogu vršnjaka, kao i načine na koje možemo adekvatno odgovarati na potrebe i zahtjeve djeteta.
Osim razgovora sa dr Neufeldom, zainteresovani će imati mogućnost da u dodatnom terminu, 6. oktobra u Beogradu, učestvuju i u cjelodnevnom interaktivnom predavanju sa ovim eminentnim stručnjakom. Ovaj ekskluzivni seminar namijenjen je roditeljima, kao i stručnjacima koji se bave psihološkom podrškom djeci i roditeljima, te onima čija profesija uključuje rad sa djecom. Interaktivno predavanje je predviđeno za manju grupu učesnika, kako bi bila omogućena efikasnija komunikacija sa dr Njufeldom i detaljnija obrada tema koje su u fokusu njegovog rada.
„Vjerujem da su učenja dr Gordona Neufelda vrlo značajna za naše društvo. Bliskost djeteta sa roditeljem je ključ zdravog razvoja, a ona se u ovoj kulturi brzog življenja gubi. Raduje me što ćemo imati priliku da učimo od čovjeka koji je svoj život posvetio izučavanju razvoja djeteta i što ima institut koji je specijalizovan za tu temu“, istakla je Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorica Fondacije Novak Đoković.
Dr Gordon Neufeld je široj javnosti poznat i kao mentor Gabora Matea, a u svojoj karijeri, koja traje više od 40 godina, radio je kao klinički psiholog sa djecom, omladinom i njihovim porodicama. Podsjetivši na riječi ovog priznatog stručnjaka da „djeca nikada ne smiju da rade za našu ljubav, ona treba da se odmaraju u njoj”, Fondacija Novak Đoković najavljuje njegova predavanja po gradovima našeg regiona.
Više informacija o razgovorima sa dr Gordonom Neufeldom možete pronaći na sajtu Fondacije Novak Đoković, odakle, također, možete pristupiti i sajtu kupikartu.ba kako biste nabavili karte za ovaj jedinstveni susret.
* * *
Naslovna foto: @laureussport
TEKST: Bonjour.ba
Mnogi mladi danas vjeruju da je kuhanje dugotrajan i komplikovan proces, rezervisan samo za one s ozbiljnim kulinarskim vještinama.
Istina je potpuno drugačija jer dovoljno je nekoliko svježih sastojaka i kašika pravog začina da na stolu imate jelo koje izgleda i miriše kao iz restorana.
Upravo to je pokazala kulinarska radionica uz chefa Mirana Karića, kreirana u saradnji Vegete i Bonjour.ba, gdje su gosti otkrili da je kuhanje ne samo strašno… dobro, već i strašno jednostavno uz Vegetu.
Na početku radionice goste su pozdravili predstavnik kompanije Podravka BiH, Haris Arnautović, direktor marketinga i Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba.
Haris Arnautović, direktor marketinga Podravka BiH
Ana Ćavar, direktorica i vlasnica portala Bonjour.ba i Miran Karić
U uvodnom obraćanju Haris je istaknuo kako Vegeta u Bosni i Hercegovini ima i posebnu emotivnu vrijednost, podsjetivši da je za njen razvoj zaslužna profesorica Zlata Bart, Travničanka čija je ideja promijenila kuhanje u cijelom regionu. Ana je, pak, naglasila važnost zajedničkog druženja i otkrivanja novih okusa, a oboje su na kraju „kašiku“ prepustili chefu Miranu Kariću da vodi ostatak kulinarske radionice.
Chef Miran Karić otkriva trikove jednostavnog kuhanja
Chef je odmah na početku razbio mit da su wokovi rezervisani za profesionalne kuhare. Kroz radionicu je pokazao kako se wok može pripremiti u nekoliko poteza: nasjeckati, ubaciti, začiniti i uživati. Svaki gost iskusio je da kulinarska magija ne zavisi od vještine, nego od inspiracije i pravih začina koji izvlače najbolje iz svakog jela.
Šta se desi kad prepustite kuhanje gostima ili ko je iznenadio chefa?
Okruženje je gostima dalo dodatni osjećaj opuštenosti. Nije se radilo o savršenoj tehnici, već o uživanju u kuhanju bez pritiska. U mirisu povrća i zvuku tave, gosti su shvatili da je cijeli proces zapravo vrlo jednostavan.
Umjesto takmičenja, radionica se pretvorila u opušteno druženje. Gosti su se kroz smijeh i spontane trenutke prepustili kuhanju, a svaki wok nosio je svoj šarm.
Neki su prvi put držali wok u rukama, drugi su već imali svoje trikove, ali svima je zajedničko bilo jedno: niko nije ostao gladan, a svi su imali razlog da se smiju. Upravo tada se vidjelo koliko Vegeta zna izvući najbolje iz svakog pokušaja i pretvoriti ga u dobar rezultat.
Dok je Maja Čengić Miralem s osmijehom pratila kako wok postaje zvijezda večeri, Ajla Kurtović i Zerina Suyabatmaz su otkrivale prve trikove uz miris povrća na tavi. Naida Kadić, Nikolina Sablić i Magdalena Paradžik unijele su dodatnu dozu energije u druženje.
Hajrudin Šišić pokazao je da mu wok nije nepoznanica, a Iman Karović se pobrinula da niko ne ostane gladan. Zajedno su činili šaroliku ekipu koja je najbolje dokazala da kuhanje, uz pravi začin, postaje igra.
Završni station otkrio je koliko se lako može prilagoditi svaki wok. Na kraju se pokazalo da nije važno da li ste tim riža ili tim nudle jer čim se umiješala kašika Vegete, sve je dobilo onaj strašno dobar okus.
Malo začina za uspomenu
Goste je na odlasku dočekalo malo iznenađenje, a to je poseban Vegeta poklon box kojeg čini Vegeta Original, Smoked i Sweet Chili kao podsjetnik da se strašno dobri trenuci iz radionice mogu ponoviti i kod kuće.
Za sve one koji vole okus, ali ne žele komplikacije, poruka je jednostavna: pokažite svoje najbolje uz Vegetu i otkrijte da je kuhanje strašno… dobro.
Posebnu energiju cijelom druženju dale su i fotografije s photowalla, gdje su gosti ostavili svoj pečat na danu ispunjenom strašno dobrim okusima i smijehom.
A pitate se kako su izgledala jela na kraju ili koja kombinacija je izazvala najviše smijeha? Sve to pogledajte u našem reels-u na Instagramu.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto: Enida Kajević za Bonjour.ba
Video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!