TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 4.11.2024.

Doručak je vjerojatno obrok oko kojega imamo najveće dileme.


Jedna od najčešćih je upravo ta „Trebamo li preskočiti doručak ili ne?”. Kako smo tu za vas za sve zanimljive razgovore o modi ili za razbijanje beauty tabua, tako smo tu za vas i kada se pojave pitanja i dileme vezane za gourmet svijet, kako biste kreirali zdraviju i ljepšu svakodnevicu.


Nevena Pandža, nutricionistica i Semra Manjura, marketing asistentica za Bonjour.ba



Kreirali smo serijal Bonjour.Nutri Talk kroz koji ćemo donositi odgovore (ali i neodoljive recepte) na ona najučestalija pitanja poput ovoga za doručak. Na to, ali i druga važna pitanja, ovog puta nam odgovara nutricionistica Nevena Pandža, koja će vam kao prava stručnjakinja dati jasne i konkretne odgovore koje možete početi primjenjivati već danas.

Nevena nam je otkrila da bez doručka postoji velika mogućnost da ćemo puno više pojesti u narednom obroku ili u drugom dijelu dana. Dakle, želite li čuvati željenu težinu, doručak nemojte preskočiti!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)



Stoga smo zamolili Nevenu da kreira 3 savršeno izbalansirana recepta za... guess what? Zdrav doručak koji ćete spremiti brzo i lako! Nevena se odlučila za palačinke, Greek bowl i Sourdough kruh s jajetom i začinima, a svemu tome je dodala i poseban sastojak - MEGGLE Grčki tip jogurta.


Bonjour_ba_nevena_pandža_nutricionistica_doručak_meggle_002

Ovo je prava oda brzom, zdravom i izbalansiranom doručku koji je stvoren za užurbani ritam vaše svakodnevice. Osim toga, svaki od ova 3 recepta savršen je dokaz o tome da i zdrav doručak prepun nutrijenata može osvajati nezaboravnim okusom.

No, kakav bi trebao biti taj savršeni doručak? Nevena preporučuje kombinaciju integralnih žitarica i proteina. U tom kontekstu, MEGGLE Grčki tip jogurta dolazi kao izvrstan izbor. Ovaj jogurt se ističe po svom smanjenom udjelu masti (oko 50%) i manjem udjelu zasićenih masnih kiselina, kao i visokom sadržaju proteina, što ga čini savršenim dodatkom zdravim obrocima.


Bonjour_Meggle-01

Nakon što kušate recepte, u videu pogledajte još dobrih savjeta koje je Nevena podijelila s nama. Kao malenu najavu za video, samo ćemo reći da smo tu naučili da za kreiranje zdravih poslastica Nevena, kao stručnjakinja za prehranu, nudi savršenu ideju kako spojiti zdravlje i neodoljive okuse u istu poslasticu!




U nastavku vam donosimo 3 recepta za doručak s MEGGLE Grčki tip jogurtom koji su izbalansirani, bogati nutrijentima i što je najvažnije, lagani za napraviti čak i kada vam sat pokazuje da je preostalo malo vremena za pripremu jela. 


Bonjour_Meggle-02

Palačinke s MEGGLE Grčki tip jogurta, višnjama/šumskim voćem i listićima badema


Palačinke

  • 150 grama MEGGLE Grčki tip jogurta
  • 1 jaje
  • ½ šalice brašna od spelte ili pšeničnog
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica kokosovog ulja


Sve navedene sastojke trebate umiksati i povezati u smjesu te zatim peći na zagrijanoj tavi. Birajte veličinu palačinaka koju želite.


Umak

  • 1 šalica smrznutih višanja bez koštica
  • 1 srednja žlica meda
  • 1 žličica kokosovog ulja


U malenoj posudi za umak na laganoj vatri otopite kokosovo ulje, a zatim dodajte višnje bez koštica i med. Sve je to potrebno zagrijati i dehidrirati u umak.

Poslužiti palačinke s 2 žlice grčkog jogurta, umakom od višanja i listićima badema.




Greek bowl

Sastojci

  • 100 g MEGGLE Grčki tip jogurta
  •  ½ manje jabuke narezane na ploške
  • 3 žlice očišćenog šipka (nara) - 30 g
  • oko 30 g oraha
  • 1 žlica zobenih pahuljica
  • cejlonski cimet
  • 1 žličica meda



Priprema

Za početak, u zdjelicu staviti MEGGLE Grčki tip jogurta i rasporediti ga po dnu. Zatim je potrebno jabuku oprati, osušiti, narezati na tanke ploške i posložiti u jednom dijelu tanjura. Nakon toga posuti cimet po ploškama jabuke, a orah rukama usitniti i staviti ga na drugu stranu. Zobene pahuljice staviti u sredinu te potom zrna šipka rasporediti po cijeloj zdjeli. Med tankim nitima također rasporediti po cijelom tanjuru.

*imati na umu da jabuka može dobiti smeđi ton nakon što duže odstoji.


Sourdough kruh s MEGGLE Grčki tip jogurtom, jajetom i začinima


Sastojci 

  • 2 šnite lijepog sourdough kruha
  • 100 g MEGGLE Grčki tip jogurta
  • suhi vlasac i kopar (ukupno 1 žličica suhog bilja)
  • prstohvat soli
  • 2 jajeta
  • listići svježeg bosiljka
  • 1 srednja žlica maslinovog ulja
  • chilli ljuskice po želji



Priprema

Počnite tako što ćete pripremiti namaz od MEGGLE Grčkog tipa jogurta, malo soli, vlasca i kopra. Potom je potrebno skuhati jaja (6 min nakon ključanja za mekanije žumance), a zatim i tostirati blago šnite kruha u ravnom tosteru sa prugicama ili u pećnici (kao za bruskete), za hrskavu koru i smećkastu boju kruha. Skuhana jaja oguliti i narezati.

Za serviranje, premazati kruh pripremljenim namazom i zatim posložiti jaja na kruh. Dodati listiće bosiljka, posuti maslinovim uljem prije serviranja i chilli ljuskicama po želji.

Nadamo se da ćete nas pratiti i kroz serijal Bonjour.Nutri Talk kako bismo zajedno istraživali svijet zdrave prehrane i svih benefita koje ona donosi! Do sljedećih gourmet razgovora, kušajte ukusne recepte koje je Nevena kreirala i uvjerite se da doručak može parirati omiljenim desertima i slanim jelima kojima se radujete kroz dan.

* * *
Foto i video: Edin Babić za Bonjour.ba

FOTO: Edin Babić za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!