TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 18.8.2022.

Otkrivanje kulinarskog svijeta jedna je posebna avantura i vjerujemo da će se s tim mnogi složiti. Bogatstvo okusa, različite arome, preferencije i mirisi samo su dio čarolije koja gastronomsku priču svakog jela čini jedinstvenom.


Uz mnoštvo prepoznatljivih jela koje različite kulture kreiranju na svoj prepoznatljiv način, ne možemo sakriti ljubav prema onoj tradicionalnoj i karakterističnoj za područje regije.
Možda zbog toga što upravo ti okusi kriju neke posebne nostalgične trenutke ili pak razlog tomu su očaravajuće i neodoljive arome.

Istražujući lokalne recepture našu pažnju je ukrao zaljubljenik u gastronomiju Neno Svjetlanović - mnogima poznatiji pod pseudonimom @NenoCooks. Svojim receptima, koji su veoma često popraćeni zabavnim ali i šaljivim komentarima, Neno je osvojio široku publiku na TikToku i Instagramu. Ovog puta u razgovoru s našim uredništvom otkrio je zanimljive detalje o svom kulinarskom projektu, a kada smo ga pitali kako bi se opisao u par riječi, u svom prepoznatljivom stilu je odgovorio kao baš dobar čovjek bome :) . 

* * *
 





Kako se rodila ljubav prema kulinarstvu?

Mislim da je ljubav uvijek bila tu, čak i od malih nogu sam počeo 'rokati' začine u jaja, iako su nakon toga bila odvratna. Pravio sam keks tortu još početkom osnovne. Ljubav je bila tu, samo nije bilo iskustva. Čak i u studentskim danima znao sam, da bih napravio pizzu, otići u pizzeriu i tražiti sirovo tijesto jer nisam znao da ga sam napravim. Tek oko 22-23 godine, kada sam malo proširio svoje znanje, otvorila su mi se vrata da tu ljubav još više prenesem u praksu.





U vašim receptima uživa široka publika. Kako ste došli na ideju snimanja svojih jela?

2018. gledajući najviše Binging with Babish-a, koji je došao sa unikatnom idejom pravljenja jela iz filmova. To se pokazalo kao pun pogodak i pomeo je konkurenciju. Smatrao sam da bih i ja mogao smisliti nešto kreativno i da bih trebao probati raditi nešto što volim kako ne bih krivio kičmu za računarom do penzije, obzirom da sam informatičar. Babish je pravio hranu iz kultnih filmova i serija, a ja nekada dam sebi izazov da pravim 'meme' hranu s Balkana kao što je zidarev sendvič ili Princess Ozanin sendvič, tako da se tu može naći uticaj i poveznica ili kao što ja to volim nazvati - Babish za sirotinju. Za realizaciju toga je trebalo par godina jer sam htio da to sve ispadne ozbiljno.





Možete li nam izdvojiti svoj omiljeni recept?

Mađarska gulaš supa. Kada sam se vratio iz Mađarske u kojoj sam je probao 2016., napravio sam svoju verziju iste i tad sam sebi rekao 'Neno, bit će nešto od tebe'. Odatle i hrabrost za eksperimentisanje i poduhvate u koje se rijetko ko upusti tipa somuni, traženje nove tehnike za peći tortilje...  Recept za gulaš ćete vidjeti uskoro, a od postojećih bih izabrao vojnički grah. Ako ljudi žele da naprave nešto po mom receptu, savjetovao bih da izaberu taj, jer mislim da je moja metoda jedna od najboljih koju ćete naći na internetu.

Jeste li više ljubitelj moderne ili tradicionalne kuhinje?

Veliki sam ljubitelj tradicionalne kuhinje, a iako cijenim to što vrhunski kuhari rade i divim se njihovim idejama, taj moderniji fine dining pristup i molekularnu gastronomiju zaobilazim u širokom luku. S druge strane, u potpunosti podržavam eksperimentisanje sa tradicionalnom hranom. Sve na svijetu se može unaprijediti, pa tako i jelo, ali ljudi mnogo bježe od toga jer mnogi to nazivaju skrnavljenjem jela.





Kada biste morali kuhati samo jedno jelo do kraja života, koje bi to bilo?

Pizza Napoletana ili eventualno burek ali u tom slučaju bih zamolio na pravo da se igram sa filovima.

Što biste savjetovali onima koji se još uvijek ne mogu pohvaliti s kulinarskim vještinama?

Vježbajte, eksperimentišite, probavajte sve što vam padne na pamet i radujte se svojim neuspjesima. Mnogo više ćete naučiti kada vidite kako hrana i namirnice reaguju kada uradite nešto neispravno, nego kada uradite nešto ispravno, tako da meni bude drago kada god napravim neki fail u kuhinji jer znam da sam u tom trenutku naučio nešto novo. Rutom kojom ide većina kuhara u domaćinstvima – nauči pravit pitu i još pet sporo kuhanih narodnih jela, ispraksaj se u njima i pravi ih savršeno svaki put - nećete puno postići. Ujedno, za kuhanje vam ne treba talenat kao za muziku, glumu, sport... Kuhanje je 95% čisto znanje i iskustvo tako da u kuhanju nema onoga 'nije ovo za mene'. Sa druge strane ako vam kuhanje ne stvara zadovoljstvo i nije vam zanimljivo, to je druga stvar. Onda ga ostavite nekom drugom. 


* * *
Foto: Neno Stojanović / Damir Hodžić


Bonjour

Matcha ili pistacija? Nije bitno jer ova nijansa će se uvući u sve vaše kombinacije

TEKST: Ada Ćeremida

Matcha ili pistacija? Nije bitno jer ova nijansa će se uvući u sve vaše kombinacije Matcha ili pistacija? Nije bitno jer ova nijansa će se uvući u sve vaše kombinacije

Ako postoji jedna boja koja je u kratkom roku osvojila street style i Instagram feedove, onda je to ova nenametljiva, ali efektna zelena nijansa.

U proteklim mjesecima pričali smo o tonovima koji će obilježiti jesen, a među njima se nenametljivo istaknula jedna posebna zelena nijansa. Nije ni potpuno pastelna, ni intenzivno tamna, već negdje na raskrsnici matcha latte pjene i pistacijskog sladoleda. 

Upravo ta kombinacija zemljanog i svježeg podtona čini je toliko privlačnom dovoljno neutralnom da se uklopi u gotovo svaki outfit, ali i dovoljno upečatljivom da postane glavni akcenat.

 



Ono što ovu zelenu čini toliko zahvalnom jeste njena prilagodljivost odlično se slaže s bijelom, sivom, smeđom, bordo i čak drugim zelenim nijansama. 

Street style outfiti već pokazuju da ova boja preuzima glavnu riječ, a mi smo izdvojili nekoliko načina kako je možete nositi ove jeseni.

 



Mali akcenat: torba, šal ili čarapice  

Ako još niste sigurni da li je ova boja za vas, počnite s modnim dodacima: torbom, šalom ili jednostavno džemperom prebačenim preko ramena. Diskretan, a efektan detalj.

 



U formi džempera: casual kombinacije za svaki dan  

Zelena pletenina izgleda sjajno uz traper, sive ili crne pantalone, ali i mini suknje i kožne čizme. To je najlakši način da u garderobu unesete trend, a da i dalje ostanete u okvirima svakodnevnog stila.
 

 

Statement kaputi i blejzeri  

Ova nijansa zelene posebno dolazi do izražaja kada je nosite u formi kaputa ili blejzera. Najbolje izgleda u spoju s kariranim printom, bordo detaljima ili klasičnim bež komadima.

 

 
 

Foto: @oliviatps , @ugolevna , @marta.frankov


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!