Upoznajte Jelenu koja će vas inspirirati da pokrenete taj biznis o kojem dugo sanjate - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Upoznajte Jelenu koja će vas inspirirati da pokrenete taj biznis o kojem dugo sanjate

Tekst:

Arijana Bošnjak

INTERIJERI
27.2.2024.

Jelena Popović je mlada arhitektica i dizajnerica interijera koja je napravila odvažan potez i otvorila vlastiti arhitektonski studio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ova kreativna poduzetnica osnovala je prvi arhitektonski studio u Prnjavoru. Kroz naš razgovor, zavirit ćemo što se krije iza njene priče o pokretanju biznisa te saznati više o njenim vizijama i ciljevima.

Jelena je osoba koja vjeruje u kreiranje prostora koji nadahnjuju. Njen studio postaje mjesto gdje nastaju funkcionalni i estetski privlačni prostori, koje ona sa strašću i predanošću dizajnira u skladu sa željama svojih klijenata.


Jelena Popović, arhitektica i dizajnerica interijeraSvaki prostor je odraz osobe za koju se radi, ali Jelena u svaki prostor uspije utkati i dozu svog identiteta kroz detalje koji čine njen stilski potpis.

Kako se odlučila na pokretanje vlastitog studija te kojim se principima vodi prilikom kreiranja idejnih rješenja za interijere, otkrijte kroz ovaj razgovor koji će svaku poduzetnicu potaknuti i ohrabriti i na njenom putu.
Otvoriti svoj vlastiti studio odvažan je pothvat. Možete li nam reći što vas je inspiriralo i ohrabrilo na takav potez?

Ovo sve je neki davni san, san koji sam počela, ali zaista počela sanjati od perioda upisivanja faksa. Ideja o pokretanju vlastitog studija u meni je dugo sazrijevala. Hrabrost ili po malo i "ludost" je izgleda nasljedna.

Odrasla sam u takvoj porodici koja je i sama svojim trudom i vlastitim zalaganjem napravila veliku porodičnu firmu i izgleda da sam odrasla gledajući i spoznajući da se sve želje i snovi mogu realizovati uz dobro zalaganje i trud.
Maštajući tako o svom studiju, sa nekim svojim pravilima načina rada, svojim viđenjima i poimanjima o estetici, komunikaciji s ljudima, kao i dobro analiziranje klijenata i sve to pretvoriti u prostor po njihovoj mjeri, je sve nešto što se sanjalo malo duže.

Trebale su godine zrelosti i iskustva da se taj san dosanja kvalitetno i sa sigurnošću. Ali kada se sa jakom voljom sanja, to se na kraju i ostvari!

Svi ti moji snovi i moja energija, ljubav prema arhitekturi i estetici, kao i ogromna želja da učinim nešto dobro i kvalitetno iza sebe, nešto što ću se nakon nekih godina ponositi sa sobom, sve me je to u cjelini ohrabrilo na ovakav potez i zaista smatram da su čuda moguća, ako iskreno vjeruješ u njih!
Što je ono što vaš studio i vaš rad izdvaja u industriji arhitekture i interijer dizajna?

Ne pratim slijepo trendove, sa trendovima se inspiriše, ali ih je potrebno prilagoditi stilu klijenta. Enterijer treba da predstavi investitorsku ličnost.

Pored stila i trendova, bitno je znati da svaki projekat zahtijeva duboko razumijevanje arhitektonskih principa, upotrebe mogućnosti transformacije građevinskih materijala i dekora, kao i samih tehnoloških mogućnosti pri izvođenju na projektovanim područjima.

Moj stav prema svakom projektu je da se predam apsolutno čitava novom zadatku, da svaki stavim kao novi izazov i da mu dam individualnost. Svaki zid, svaki kutak, svaka površina je prazno platno od kojega želim napraviti malo remek - djelo.
Vjerujemo da je svaki projekt priča za sebe. Možete li nam reći nešto više o vašoj filozofiji dizajna i pristupu raznim projektima?

Imam za cilj da stvaram jedinstvene projekte i enterijere uz individualni pristup za svoje klijente. Težnja je da kreiram enterijere koji su funkcionalni i koji estetski reflektuju svoje korisnike.

Brinem o svakom detalju projekta, počevši od koncepta pa do završne ugradnje namještaja i prateće opreme te sve do adekvatnih detalja koji ostavljaju krajnji final touch na projekat.

Posebnu pažnju obraćam dobrom analiziranju klijenta, dobro prepoznavanje njegovih osobina i načina funkcionisanja te mu želim prilagoditi tonove, teksture i organizaciju prostora prema njegovim osobinama.
Svi smo mi različite individue i trebamo osjetiti to i prenijeti tu individuu na prostor. Cilj mi je da transformišem vaš dom ili poslovni prostor u mjesto koje odražava vaš stil i vašu individualnost.

Jedan od glavnih principa projektovanja i dizajna enterijera je da svaki detalj mora imati  smisao i razlog zašto je tu gdje jeste i zašto je baš takav kakav jeste, da ima svoju funkciju i estetiku.


Kako zamišljate rast i razvoj vašeg brenda u budućnosti? U kojem smjeru želite ići?

Planovi i ambicije, želje mog studija, su ti da težim nastaviti koračati kroz ovaj svijet stvaranja i projektovanja hrabro i ambiciozno, ali da uvijek budem otvorena za nova saznanja i nova učenja, za nove tehnologije i nove ideje, gdje je posebno svijet enterijera tako dinamičan i konstantno se razvija.
Ova vrsta posla iziskuje veliku posvećenost, strast, ljubav, energiju, kreativnost, ali i konstantan rad na unapređenju saznanja i vještina.

Želim i težim mnogim godinama lijepog rada, mnogo kvalitetnih projekata i mnogo ostvarenih snova. S ciljem da iza sebe imam mali tim saradnika uz koje bih mogla napraviti kvalitetan kvantitet projekata.
Moj sledeći san je da budem jedan fragment u unapređenju arhitekture i dizajna enterijera na našim prostorima, a ako se ukaže prilika i na širem polju rado ću se odazvati na te izazove.


Kako biste opisali stil koji odražavaju vaši projekti? Imate li svoj prepoznatljiv potpis?

Svaki projekat je potpuno nova priča koja oslikava date klijente i koja donosi novi izazov.
Volim svedenu, funkcionalnu organizaciju prostora, preferiram svedene enterijere, jasnih linija, toplih tonova, kombinovanja tekstura koje daju dodatnu toplinu i atmosferu prostora, ali pored te svedenosti, nježnosti i elegancije često znam da unesem akcenat ili razigrane detalje u jarkim bojama.

Osim što moji projekti odišu inovativnošću i modernim stilom, enterijeri su i prozračni i praktični ujedno. Cijenim arhitekturu koja ne propada, nego da dobro „stari“ i da se lako može dorađivati.
Sklad, harmonija i jednostavnost funkcije i ljepota svih elemenata, dokaz da funkcionalnost i kreativnost se može postići je moj pečat.

Koncept srećnog enterijera i mentalnog spokoja to je filozofija koja treba da od prostora stvori idealne uslove za život, jer prostor formira osobu u ispunjenu, srećnu, produktivnu, jer je prostor ono što smo zaista mi.

Studio teži minimalističkom pristupu, s jednostavnim, ali i upečatljivim arhitektonskim linijama i neutralnom paletom boja koja djeluje tako umirujuće. Akcenat je na određenim detaljima koji dominiraju prostorom, ali u kombinaciji sa cijelim prostorom stvaraju idealnu kompoziciju i oslikavaju individuu.
Što se tiče stilova, ne preferiram, ni ne namećem izričito ni jedan, već istinski preferiram biti svoja u svemu. Stilove prepoznam kod želja klijenata, jer svaki enterijer treba da je odraz njegovog vlasnika i važno je da se klijenti dobro osjećaju u tom prostoru, a ne da im neko nameće to.

Ali u svim stilovima trudim se da ostavim svoj lični pečat, da ga implementiram u svaki svoj projekat, ali na drugačiji način.

 Toplina prostora, prozračnost, osvijetljen prostor, kombinacije različitih tekstura, elegancija i svedenost sa akcentom na pojedine autentične detalje koji oslikavaju klijenta, sve su to faktori koji me čine prepoznatljivom i tim putem težim i dalje da idem!

* * *
Foto: Jelena Popović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno