TEKST:

DATUM OBJAVE: 25.3.2021.

Tunjevina je izvor zdravlja, riba bogata proteinima, omega 3 - masnim kiselinama, vitaminima i drugim korisnim nutritijentima.

Jedna je od najčešće korištenih vrsta ribe u prehrani, izuzetno blagog okusa i odličan temelj za kombiniranje s drugim namirnicama.

Nutricionisti savjetuju da ribu konzumirate barem dva puta tjedno jer je i odličan izvor vitamina D. Upravo zato ne iznenađuje što se u ostavi mnogih od nas krije upravo konzerva tune, koja je brz, pristupačan i jako ukusan odabir za riblja jela u kojima ćemo uživati kroz tjedan. Najčešće je smještena tik do konzervi sa slanutkom, kukuruzom ili grahom, koji nam također osiguravaju brzu i ukusnu pripremu omiljenih specijaliteta. 
Tunjevina u konzervi, osim što je praktična za upotrebu, biti će sjajno rješenje i za brza i jednostavna jela u kombinaciji s tjesteninom, rižom, salatama ili napravljena kao ukusna riblja pašteta.
Ovdje su tri slasna i jednostavna recepta s tunjevinom, koja ćete, vjerujemo i vi isprobati u svojim kuhinjama.

DOMAĆA PAŠTETA OD TUNJEVINE

Sastojci:

  • 1 tunjevina iz konzerve
  • 1 kuhano jaje
  • majoneza
  • sirni namaz 
  • senf
  • kiseli krastavci
  • bijeli luk
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • origano
  • sušeni peršin

Način pripreme:

Ovdje je glavno pravilo vaš ukus. Koju količinu paštete ćete napraviti i koliko ćete kojeg sastojka dodati, ovisi o vašim željama. Bijeli luk i kisele krastavce sitno nasjeckajte ili stavite u blender. Potom nasjeckanom povrću dodajte tunjevinu i ostale kremaste sastojke. Dodajte začine, dobro izmiješajte i stavite u omiljenu staklenu teglicu s poklopcem i dobro ohladite. Sigurni smo da ćete ovaj recept često ponavljati i konzumirati ga ujutro za doručak ili međuobrok uz rižine krekere, dvopek, bruschette, tostirani kruh, kao i povrće po želji. Paštetu dekorirajte kukuruzom ili pospite malu količinu začina crvene paprike.

Foto: Ksenia Chernaya @pexels.com

ŠPAGETI S TUNJEVINOM

Sastojci:

  • 400 grama špageta
  • 1 konzerva tunjevine
  • ribani parmezan
  • papar
  • sol
  • 50 ml bijelog vina
  • peršin
  • bosiljak
  • 390 gr sjeckane rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 ml ulja 

Način pripreme:

Na blago zagrijano ulje dodajte na pola narezane režnjeve češnjaka. Nakon što blago zažuti, izvadite ga iz tave. Upravo će češnjak ovom jelu za koji smo recept pronašli ovdje, dati ukusniju aromu. Nasjeckanu rajčicu dodajte na ulje i pirjajte dok tekućina ne ispari. Potom umiješajte vino, tunjevinu i začine. Sve zajedno još malo kuhajte te pospite nasjeckanim, svježim ili suhim peršinom. Gotov umak prelijte preko ocijeđenih špageta i pospite parmezanom.

Foto: Klaus Nielsen @pexels.com

SALATA OD TUNJEVINE, SLANUTKA I KUHANIH JAJA

Sastojci:

  • 500 grama slanutka iz konzerve
  • 1 crveni luk
  • 2 nasjeckana češnjaka
  • 2-3 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 2 konzerve tunjevine ocijeđene od ulja
  • kuhana jaja (količina po želji)
  • nasjeckana rajčica (po želji)
  • grah iz konzerve (po želji)
  • sol
  • papar

Tunjevinu vilicom isjeckajte na komadiće, a slanutak procijedite. Ova dva sastojka promiješajte i dodajte im luk i češnjak. U posudi sjedinite peršin, maslinovo ulje, ocat, sol i papar te ovim pripremljenim preljevom prelijte smjesu slanutka i tunjevine. Zelenu salatu posložite na posudu za posluživanje, poškropite žlicom preljeva koju ste sačuvali za kraj i na salatu dodajte gore pripremljenu smjesu. Preko salate na kraju možete posložiti i nasjeckana kuhana jaja. Recpet za ovu ukusnu salatu smo pronašli ovdje.

***

Naslovna fotografija: Alesia Kozik @pexels.com 
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet

TEKST: Ada Ćeremida

Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet Mostar: 3 mjesta koja morate posjetiti opet

Tri mjesta, tri atmosfere, jedna zajednička stvar: Mostar nikad ne prestaje da nas iznenađuje.

Znamo da volite preporuke. I znamo da ste za ova mjesta vjerovatno već čuli, a možda ste ih i posjetili nakon što smo ih predstavili kroz našu Gourmet rubriku.

 



Tri različite priče, tri različita vibe-a i svaki od njih s razlogom se našao među vašim favoritima. Ako tražite inspiraciju za naredni doručak, večeru ili samo kafu u savršenom ambijentu, evo naše top tri preporuke koje vrijedi ponovo posjetiti.

 



Pablos: Rustikalna elegancija i večere koje se pamte  

U samom centru Mostara, Pablos je spoj topline i sofisticiranosti. Kamen, diskretna rasvjeta, zid s vinima i detalji koji stvaraju osjećaj da ste u posebnom trenutku. Idealno za večernje izlaske, poslovne večere ili one spontane noći kada jednostavno želite pojesti nešto stvarno dobro.


bonjour_ba_mostar_restorani_2

bonjour
 

Naš favorit? Biftek sa sezonskim povrćem, zeleni njoki s tartufima i komadićima bifteka svaki zalogaj pažljivo balansiran, svaki tanjir doživljaj. Pablos nije samo restoran, on je mjesto gdje se večere pamte i gdje se rado vraćate – s istim uzbuđenjem kao prvi put.


bonjour_ba_mostar_restorani_3

bonjour_ba_mostar_restorani_4

Foto: @ donna.bombonna



Niđe Veze: Nova adresa, stari šarm – sada u retro pariškom stilu

Niđe Veze već poznajemo kao gradsku oazu za kafu, kreativnost i gourmet užitke. Ali nova lokacija donosi novu dimenziju – prostor koji izgleda kao da ste zakoračili u pariški kafić iz 60 - ih. Crvene boje, vintage namještaj, crno-bijele pločice, i Edit Piaf u pozadini… atmosfera je čista romantika.


bonjour_ba_mostar_restorani_8

bonjour_ba_mostar_restorani_6

bonjour_ba_mostar_restorani_5
 

Na meniju su palačinke, sendviči, pizze i waffle deserti koji prate savršenu šolju kafe. Ako tražite mjesto koje istovremeno nudi estetiku, ukus i onu „samo da sjednem i budem tu“ vibe – ovo je adresa za vas.


bonjour_ba_mostar_restorani_9

bonjour_ba_mostar_restorani_7

Foto: @caffe_bar_nidje_veze



Hotel Buna: Doručak s pogledom i večera koja priča priču

Samo desetak minuta od gradske gužve, restoran hotela Buna je tiha luksuzna oaza. Ovdje dan počinje sporije uz domaće sireve, hljeb, laganu pileću salaticu s narom i pogled koji umiruje misli. Doručak nije brzinska stanica, već ritual koji vas priprema za dan.


bonjour_ba_mostar_restorani_10

bonjour_ba_mostar_restorani_13


Ručak i večera ovdje nose isti ton pažnje rižoto sa sipom, pasta s piletinom, svježa riba i deserti koji su jednako nježni koliko i bogati. U večernjim satima, restoran se povlači u tišinu i pretvara u mjesto za vino, razgovor i desert pod zvijezdama. Ako tražite mirnu gastro pauzu – Buna je to mjesto.


bonjour_ba_mostar_restorani_12

bonjour_ba_mostar_restorani_14

Foto: Hotel Buna


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!