Imamo recept za extra sočni čokoladni brownie sa sladoledom
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETU svijetu deserta, postoji nekoliko kombinacija koje su savršene u svojoj jednostavnosti, ali nijedna ne nadmašuje magiju brownies kolačića sa sladoledom.
Zamislite mekani, sočni brownie koji se rastapa u ustima ispod hladne, kremaste kugle sladoleda... ne, tu još nije kraj. Sladoled se polako otapa, stapa se s toplim browniejem i kreiraju nevjerojatan kontrast između toplog i hladnog, mekog i hrskavog.
Obećavamo vam da je ovo kombinacija koja će vaše nepce oduševiti svakim zalogajem i ostaviti vas u potrazi za još. Jednostavan, ali nevjerovatan mix savršeno je rješenje za svaki trenutak kada želite nešto posebno i nezaboravno. Nakon što zavirite u recept, prošetajte do Crvena jabuka gastro marketa gdje su dostupni svi potrebni sastojci kao i novi omiljeni sladoled Scoops & Cones i možete početi kreirati ovo neodoljivo gourmet iskustvo.
Brownie: Osnova savršenog deserta
Prvo, da bismo shvatili zašto je sladoled ključni element, moramo savladati osnovu, a to je u ovom slučaju brownie.
Sastojci
- 200 grama tamne čokolade (sa najmanje 70% kakaa)
- 150 grama maslaca
- 250 grama šećera
- 3 jaja
- 100 grama glatkog brašna
- 30 grama kakao praha
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanilije (opcionalno)
- 100 grama čokoladnih kapljica (ili izrezana čokolada)
- sladoled Scoops & Cones
Priprema
Zagrijte rernu na 180°C i obložite kvadratni kalup za pečenje (oko 20 x 20 centimetara) papirom za pečenje.
Otopite čokoladu i maslac: U posudi, na pari ili u mikrovalnoj pećnici, otopite tamnu čokoladu i maslac dok ne postanu potpuno glatki. Povremeno miješajte, a onda ostavite da se malo ohladi.
Izradite smjesu: U velikoj zdjeli umutite šećer i jaja dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Ako želite sada možete dodati ekstrakt vanilije.
Dodajte čokoladu: Polako umiješajte otopljenu čokoladu i maslac u smjesu od jaja i šećera.
Suhi sastojci: U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah i sol. Postepeno dodajte ovu smjesu u mokre sastojke, lagano miješajući dok se sve ne sjedini. Ako koristite komadiće čokolade sada ih umiješajte.
Pečenje: Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 20 - 25 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe sa nekoliko vlažnih mrvica.
Hlađenje i rezanje: Ostavite brownie da se ohladi u kalupu prije nego što ga izvadite i narežete na kvadrate.
Sladoled: Tajna uspjeha
Mamma Mia! Sada dolazi ključni trenutak – izbor sladoleda.
Misija: Kvalitetni sladoled s kremastom teksturom i intenzivnim ukusom koji će potpuno transformisati vaš desert.
Ispunjeno: Preporučujemo vam da odaberete sladoled koji je pun okusa i kreiran sa vrhunskim sastojcima poput Scoops & Cones, italijanski sladoled sa potpisom domaćeg brenda. Razmislite o bogatom vanilin sladoledu Crema italiana ili pak nešto hrabrije, poput okusa pistacije. Oba su “Pure Nature” jer uključuju svega pet prirodnih sastojaka, pri čemu ne sadrže gluten, aditive, vještačke boje i arome. Ljubitelji cimeta će uživati u Speculoos Biscuit okusu, dok cheesecake ljubitelji favorita pronalaze u Blueberry Cheesecake sladoledu. Za one koji u čokoladnom kolaču traže uvijek još čokolade Choco Brownie kao spoj kakao kolača i kakao praha je odgovor.
Italijani kažu: "Quando il gelato è buono, il mondo è più dolce." – Kada je sladoled dobar, svijet je slađi.
Mi dijelimo to mišljenje i spremni smo za stvaranje harmonije okusa koja je jednostavno neodoljiva.
* * *
Foto: Belma Halilović Hodo